Oprettet: 01-11-2019

International interesse for dansk sygdomsovervågning i kvægbruget

SEGES har jævnligt besøg fra udlandet – i sidste uge fra Irland. Dansk sygdoms-overvågning, sanerings-programmer og samarbejde mellem landmand, erhverv og myndigheder imponerer.


Mælkeproducent Erling Bonde forklarer den irske mælkekvalitetsmanager Ailish Moriarty, hvordan det er lykkedes ham at sanere besætningen fri for Salmonella Dublin og paratuberkulose.Foto: SEGES

”Hvilken betydning har tankmælksovervågningen for dig?”
Spørgsmålet bliver stillet af irske Ailish Moriarty. Hun er på besøg hos økologisk Thiseleverandør Erling Bonde ved Skjern sammen med dyrlæge Betina Tvistholm fra SEGES. Besøget er en del af hendes tur i Danmark, hvor hun søger viden om den danske sygdomsovervågning og sygdomshåndtering i kvægbruget. Til daglig er hun ansat som mælkekvalitetsmanager i mejerivirksomheden Kerry Agribusiness.

Før besøget hos Erling Bonde har hun været omkring SEGES i Aarhus og fået en grundig introduktion til det danske overvågningsprogram – dvs. hvordan vi bl.a. arbejder med tankmælksovervågning, slagteblodprøver, undersøgelse af slagtedyr m.m. Hun har også fået indsigt i saneringsprogrammerne for Salmonella Dublin og paratuberkulose.
”Det er meget spændende at besøge Danmark og få viden med hjem om jeres måde at gøre tingene på. Dansk kvægbrug betragtes jo som
ledende i verden indenfor sundhed, sygdoms-overvågning og sygdomssanering,” forklarer Ailish Moriarty.

Imponeret over landmandsindsats

Hun er meget imponeret over, hvordan Erling Bonde har saneret sin besætning fri for både para-tb og salmonella – hvordan han har samarbejdet med sin dyrlæge om det, og hvordan han har formået at motivere sine medarbejdere til at forstå og samarbejde om indsatsen.
”I Irland vaccinerer vi for salmonella og mange andre sygdomme. Men det er jo som at stikke hovedet i busken. I Danmark ser I problemet i øjnene og tager fat i det,” fortæller hun og påpeger samtidig, at en alvorlig udfordring i Irland er, at dyrlægerne tjener penge på medicin og vacciner.
”Det begrænser jo deres motivation for reel sygdomssanering.”
På hendes spørgsmål om, hvor vigtig tankmælks-overvågningen er for Erling Bonde, lyder svaret klart:
”Den er meget vigtig. Tankmælksovervågningen er et væsentligt led i indsatsen for at opretholde min status i salmonellaniveau 1,” forklarer Erling Bonde.
Han tilføjer, at hans overvågning derudover omfatter blodprøvetagning af alle kvierne fire gange årligt, og at der tages individprøver på alle køerne to gange årligt.
Efter besøget bedyrer Ailish Moriarty, at hun glæder sig til at vende tilbage til Irland med den megen nye viden, hun har fået i Danmark.
”Det er vigtigt, at vi lærer af hinanden på tværs af landegrænser. Der er jo ingen grund til, at vi hver især skal opfinde den dybe tallerken,” fastslår Ailish Moriarty.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 20, 2019 

Sidst bekræftet: 01-11-2019 Oprettet: 01-11-2019 Revideret: 01-11-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægkongresprogrammet er på trapperne
Vi håber, du vil give dig tid til at dykke ned i det og lade dig friste af de mange spændende foredrag og debatter.
10.01.20
Velkommen til et år med klima, økonomi og den gode fortælling i kvægbruget
Formand Christian Lund og sektordirektør Ida Storm ønsker godt nytår med et par korte bud på, hvad de forventer, 2020 vil b...
10.01.20
Video: Sådan udtager du prøve til genomisk test
Det er nemt at bestille og udtage prøver til genomisk test. Se hvordan i denne video.
18.12.19