Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 01-11-2019

  

Oprettet: 06-09-2019

Tjek nu for drægtighed før I sender til slagtning

Organisationen Anima har sat fokus på ulovlig transport af højdrægtige køer og kvier. Selvom foreningen overdriver omfanget, er hvert tilfælde uacceptabelt.

Af sektordirektør Ida Storm og formand Christian Lund, L&F Kvæg

Organisationen Anima lancerede i august kampagnen ’Med kalven i maven’, der sætter fokus på ulovlig transport og slagtning af ’gravide’ dyr. Som erhverv tager vi naturligvis kraftigt afstand til de tilfælde, hvor et højdrægtigt dyr sendes til slagtning. Reglerne er fuldstændig klare: Køer må ikke slagtes i den sidste tiendedel af drægtigheden – dvs. de sidste 28 dage. Derudover er der naturligvis også et etisk aspekt i de ulovlige slagtninger samtidig med, at de kaster nogle lange og meget kedelige skygger over vores branche.

Lad os få fakta på plads

Når det er sagt, er det svært at genkende Animas tal i kampagnen. Her hævder foreningen, at danske mælkeproducenter hvert år sender over 1.000 højdrægtige dyr til slagtning. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Slagteridyrlægerne tjekker alle køer, der kommer ind, og i 2017 var der 70 ulovlige transporter/slagtninger ud af ca. 254.000 slagtede køer og kvier. Det svarer til 0,28 promille. Vi ved, at tallet for 2018 er mindre, men afventer den endelige opgørelse fra Fødevarestyrelsen.

Brug DMS til at tjekke


Ikke desto mindre er 70 tilfælde for mange. Derfor vil vi på det kraftigste opfordre alle til at få dyrlægen eller inseminøren til at drægtighedsundersøge, hvis man er det mindste i tvivl. Husk også, at der er mulighed for at benytte DMS-modulet ‘Må slagtes?’ som specifikt tjekker, om dyrene kan være højdrægtige. Det er placeret i ‘Dagligt overblik’ og kan desuden tilgås fra flere lister, hvis man gerne vil tjekke flere dyr på én gang. Modulet omfatter kategorierne ’Ja’, ’Nej’ samt ’Risiko’, hvor sidstnævnte betyder, at dyret bør undersøges nærmere, eksempelvis hvis det er insemineret tidligere, men ikke drægtighedsundersøgt.

 

Politianmeldelse og bøde

Fund af højdrægtige dyr, som er sendt til slagtning, bliver meldt til politiet af de kontrollerende dyrlæger. Bødestørrelsen er 13.000 kr. ved førstegangsforseelse. Anden gang kan forseelsen straffes med op til 40.000 kr. Men lad det aldrig komme så vidt.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 16, 2019

Sidst bekræftet: 06-09-2019 Oprettet: 06-09-2019 Revideret: 06-09-2019

Forfatter

HusdyrInnovation