Feedback Form

Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 08-10-2019

  

Oprettet: 09-02-2018
Revideret: 08-02-2018

Sygeboks til køerne – hvor svært kan det være?

Hvornår har koen gavn af sygeboks, og hvilke forhold skal man tilbyde for, at hun kommer sig hurtigst? I 2018 sætter SEGES fokus på sygeafsnit.


Et velindrettet sygeafsnit øger chancen for, at dyrene kommer sig og kommer tilbage i produktionen.

Hvis koen er syg, har hun nok behov for mere hvile og for at undgå konkurrence om foder og vand – og i det hele taget behov for øget opsyn og pasning. Og det forekommer jo egentlig ret ligetil at indrette en dybstrøelsesboks, der kan opfylde alle disse krav. Men hvis man går lidt mere ned i detaljen, er det måske ikke så ligetil endda. For hvilke lidelser medfører egentlig, at en ko har gavn af en sygeboks? Og er det bedst, at hun er der sammen med andre af hensyn til hendes sociale behov, eller bør hun være alene for at beskytte andre køer mod eventuel smitte. Og hvad med placering i forhold til malkning?

Vurderes forskelligt

Nylige undersøgelser har bl.a. vist, at der er stor variation mellem besætninger, når det kommer til hvilke lidelser, der får landmanden til at sætte køerne i sygeboks. Desuden vurderer mange landmænd, at de har for få pladser i sygeboksene, og at sygeboksene burde være indrettet bedre. I løbet af 2018 sætter SEGES fokus på, hvordan et sygeafsnit kan indrettes og anvendes, så køer med behov for et ophold i sygeafsnittet sikres gode forhold. Herigennem øges chancen for at de kommer tilbage i produktionen.

Anbefalinger baseret på nyeste viden

Målet er at nå frem til et sæt anbefalinger, en såkaldt ’best practice’, for, hvordan et sygeafsnit bedst indrettes og bedst anvendes. Vi vil inddrage forskere, dyrlæger og rådgivere og koordinere deres bud med praktiske erfaringer fra en lang række besætninger, der har et velfungerende sygeafsnit. Resultatet kobler dermed den nyeste viden med praktisk erfaring og kan dermed blive en værdifuld støtte til landmænd, der ønsker at etablere eller forbedre sygeafsnittet i stalden.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 3, 2018

Sidst bekræftet: 09-02-2018 Oprettet: 09-02-2018 Revideret: 08-02-2018

Forfatter

Kvæg
Specialkonsulent

Peter Raundal

Sundhed, velfærd og reproduktion, Kvæg


Af samme forfatter

Brug ikke formalin i klovbade
Lad dig ikke friste af annoncering til at bruge formalin mod digital dermatitis. Midlet er kræftfremkaldende og frarådes i ...
29.11.19
Kodødelighed
20.11.19
Kodødelighed
20.11.19
Opgørelse vedr. kodødelighed mv.
Nedenfor vises opgørelse vedr. kodødelighed for den valgte 12 måneders periode
20.11.19
Kodødelighed
20.11.19