Oprettet: 04-10-2019

Høj kodødelighed i sommeren 2019

Kodødeligheden steg desværre mere denne sommer, end den normalt gør om sommeren. Årsagen er ikke entydig.


Det er usikkert, hvad der er årsagen til stigningen i kodødeligheden. L&F, Kvægs strategiske mål er at komme ned på et landsgennemsnit på 3,5 pct. døde køer. (Større figur - klik på den)

Den seneste opgørelse af kodødelighed på landsplan viser en markant stigning i juni, juli og august i år sammenlignet med de samme måneder sidste år. Det er overraskende, og vi har ikke fuldstændig klarhed over, hvorfor der er sket denne stigning.

En af grundene kan være, at sommeren i år faktisk gav stort set samme varmebelastning som sidste sommer. Vi husker sidste sommer som meget varmere, og der var nok større fokus sidste år på at afhjælpe varmestress end i år. Men ser vi på det såkaldte THI (Temperature-Humidity-Index), der sammenholder både temperatur og luftfugtighed, var varmebelastningen i år stort set den samme som sidste år.

Fordøjelseslidelser og kælvningsbesvær

Ser vi på fordelingen af afgangsårsager, er der fra 2018 til 2019 sket en stigning i dødsfald relateret til fordøjelseslidelser. Samtidig er der mindre stigninger i dødsfald relateret til yverbetændelser, uheld og skader efter kælvningsbesvær. Det kunne tyde på større problemer ved og efter kælvning.

Desuden er alderen på malkekøerne stigende og har været det i en del år. Kodødeligheden er meget højere hos ældre køer (9,0 pct.) sammenlignet med 1. kalvs (2,8 pct.) og 2. kalvs-køer (4,1 pct.). Det er umiddelbart godt, at koalderen stiger, da det reducerer behovet og dermed omkostningerne for kælvekvier. Men den stigende kodødelighed tyder på, at der skal større fokus på at passe på de ældre køer.

Tjek rutinerne hos jer

De reelle årsager til forhøjet dødelighed skal altid søges lokalt på bedriften. Stigningen på landsplan kan derfor være en god lejlighed til at kontrollere, hvordan det er gået på ens egen bedrift, og om diverse procedurer kan gøres bedre. SEGES sætter den kommende tid fokus på forhold, der kan være med til at holde køerne sunde. Tøv ikke med at tage fat i din dyrlæge eller rådgiver, hvis du ønsker at nedbringe kodødeligheden på din bedrift.

Brev om dødelighed i DMS


I den kommende uge modtager samtlige kvægbrugere et brev via DMS om den aktuelle ko- og kalvedødelighed. Formand for L&F, Kvæg, Christian Lund, opfordrer alle til at tage stilling til tallene på deres bedrift og bruge oplysningen konstruktivt. ”Brug tallene som et startskud til at skabe forandring på din bedrift, hvis der er behov for det. Husk, at der er masser af hjælp at hente, både hos dine sædvanlige rådgivere, ved ekspertteams og i film, artikler og digitale kurser på landbrugsinfo. Det drejer sig om at få sat de processer i gang, der skal til, for at sænke dødeligheden lige netop hjemme ved jer – hvis der er brug for det. Og jeg ved, det kan lade sig gøre, også selv om det tager tid,” lyder opfordringen fra Christian Lund.

 

Læs også:

Driv forretning som Mærsk – og hold køerne sunde

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 18, 2019

Sidst bekræftet: 04-10-2019 Oprettet: 04-10-2019 Revideret: 04-10-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Specialkonsulent

Peter Raundal

Sundhed og produktion