Oprettet: 14-06-2013

Ny uddannelse skal sænke dødeligheden

Der er høje forventninger til det korps på 12 rådgivere, der netop har påbegyndt en uddannelse i at reducere dødeligheden på besætningsniveau.

”Først når køerne holder op med at dø, er den her uddannelse en succes.”

Sådan lyder det fra specialdyrlæge og kursusleder Erling Kristensen om succeskriteriet for den nye uddannelse af 12 DLBR-konsulenter. Deltag­erne skulle gerne ende med at blive specialister i at sænke dødeligheden på besætningsniveau.

Uddannelsen er en direkte konsekvens af en undersøgelse af dødeligheden, som Erling Kristensen og specialdyrlæge Esben Jakobsen lavede for Videncentret for Landbrug, Kvæg i 2012. Deres analyser af rådgivningsforløb i besætninger med høj dødelighed viste, at der er behov for såvel faglig som procesmæssig opkvalificering af rådgivningen inden for området.

Erstat tro med viden
Uddannelsen har i første omgang fokuseret på, i hvor høj grad såvel rådgiverens som landmandens viden er faktuel – eller reelt kun en formodning.

”I vores projekt så vi, at der ofte er brug for mere reel viden om årsagen til den forhøjede dødelighed, før der bliver lavet en handlingsplan for indsatsen. Derfor sætter vi fokus på den store forskel, der er i dokumenteret viden, og så den situation, hvor landmand og rådgiver er blevet enige om, hvordan tingene forholder sig. Det sidste betyder ikke nødvendigvis, at det er rigtigt,” forklarer Esben Jakobsen.

”Hvis vi kunne aflive rådgivning på baggrund af sætningen, der starter med ’Jeg synes…’, er vi kommet rigtig langt,” supplerer Erling Kristensen.

Samtlige rådgivningscentre med kvægrådgivning har kunnet tilmelde én rådgiver gratis, og flere rådgivere mod betaling. Det tilbud har syv rådgivningscentre taget imod. Uddannelsen afsluttes ultimo 2014.

Læs også:

Derfor rasler kodødeligheden ikke ned

Artiklen har været bragt i Kvæg Nyt nr. 12 – 2013

Sidst bekræftet: 14-06-2013 Oprettet: 14-06-2013 Revideret: 14-06-2013

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder
Du skylder dig selv at udnytte de muligheder, der er i at komme tættere på økonomien i din grovfoderproduktion, mener Chris...
24.01.20
Kvægnyt nr. 2 - 2020
Læs bl.a. om: SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella; Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder; Sådan k...
24.01.20
24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægnyt nr. 23 - 2019
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation;...
13.12.19