Feedback Form

Af samme forfatter
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klogere på DMS-afregningsmodulet m.m.
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbrugeren.
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad DMS-afregningsmodulet til kalve går ud på, er der hjælp at hente i både faktaark, film og podcast.
Læs bl.a. om: Madspild belaster klimaet mere end bøffer, Sikkerhed ved ensilagesiloen, Mælkeproducenter får stor værdi af slagtekalvemøder
Det er nu, du undgår metalrester i koens vom.
Download folderen ‘Klima og køer’ på landbrugsinfo.dk/kvaeg og bliv klædt på til at besvare spørgsmål i klimadebatten.
Stadig flere slagtekalveproducenter holder leverandørmøder for deres kalveleverandører. Mælkeproducenterne er vilde med det.
Hjælp udenlandske medarbejdere til at forstå kulturen på danske bedrifter med en ny engelsksproget pixibog fra SEGES.
Skyldes diarré hos kalvene coccidiose, dårligt foder, sur vom eller noget helt fjerde? Hvis diarre skal behandles effektivt, er det nødvendigt at kende årsagen.
Læs bl.a. om: Slætstrategi, besøgshygiejne, 10 gode grunde til at være landmand.
Masser af klimaartikler.
Kvægkongressen er det årlige samlingspunkt for landmænd med kvægbedrifter, forskere, beslutningstagere og interesseorganisationer i og omkring kvægbruget.
En bøf er lækker – uanset om dyret udelukkende har levet af græs eller er færdigfedet med korn. Det slår et smagspanel fast.
Det er i fedtet smagen sidder. Derfor er mængden af intramuskulært fedt det vigtigste parameter i forhold til smagen af en bøf, viser internationale tests.
Læs bla. om: Hæld mere viden på udenlandske medarbejdere, smartere lagerstyring m.m.
De kommer godt fra start – og så går de i stå. Ny undersøgelse viser, at der er et stort udviklingspotentiale i udenlandske medarbejdere.
Læs bla. om: Arbejdsmiljø, Græstema m.m.
Læs bla. om: Derfor skal kalvene have mere mælk. Kom godt fra start med afgræsningen m.m. ....
SEGES tilbyder både gratis film og digitale kurser på engelsk. På den måde kan udenlandske medarbejdere blive fagligt opdateret.
Læs bla. om: Afskallet havreviser gode takter.., Tørsyre velegnet til stabilisering af fuldfoder ...
Kommunikation med omverdenen kan ikke alene klares af flotte film udsendt af L&F. Kommunikationsdirektør Christian Hüttemeier, L&F, forklarer her, hvorfor du som landmand bliver nødt til at engagere dig i dit lokalområde.
Ny undersøgelse tyder på, at brixmåleren kan give et fingerpeg om kalvenes reelle optagelse af antistoffer.
Hør buddene på lokalt engagement fra kvægudvalgsformændene Ole Larsen, LandboNord, og Ejvind Bjerg Olesen, Lemvigegnens Landboforening.
Læs bla. om: Kommunikation med omverdenen, Grønrug skal høstes.., Brug de rigtige kødracetyre.
På denne side kan du se en række film med gode tips og råd om forskellige arbejdsopgaver på bedriften.
Tilbage i arbejdstøjet tager Ida Storm fat i de mest presserende arbejdsopgaver med fornyet inspiration.
Kvægkonsulenterne i Dansk Landbrugsrådgivning har sat fokus på spild – og de vil gerne have dig med på jagten.
I Tyskland kan man købe mælk fra køer, hvor ko og kalv har gået sammen, og i Norge findes der en ost fra køer, der har haft mere tid sammen med deres kalv end normalt.
En række deltagere fortæller, hvad de fik med hjem fra Kvægkongres 2019.
På kongressen blev morsingboen Mette Kærgaard Iversen valgt ind som nyt ansigt i L&F, Kvægs bestyrelse.
Fra Kvægkongressen 2019
Mere protein i startlaktation og mindre i senlaktation tyder på en positiv effekt på ydelse og kvælstofudnyttelse, viser helt nye beregninger.
Kvægbrugere ønsker sig tidlig advarsel om sygdomme og overvågning af kælvninger.
For femte gang på et halvt år er Jannie & Kim Nielsens kalve blevet målt, vejet, stukket og pillet i af en flok forskere. Jannie håber, det gør dyrlægerne så kloge, at antibiotikaforbruget minimeres på landsplan.
Flere krav, mere der skal dokumenteres og en følelse af ikke at kunne ’følge med’ – hverken økonomisk eller personligt, sender stadig flere landmænd til psykolog med stress.
Læs bl.a. om Flere får stress, Der er penge i høj reproduktionseffektivitet, Sådan laver du bedere kompakt fuldfoder m.m.
Fortvivl ikke, hvis du er forhindret i at deltage i årets kvægkongres på mandag og tirsdag. Dele af kongressen livestreames på Facebook.
Har du grovfoder nok på lager – og er forholdet mellem græsensilage og majsensilage det rette? I programmet FMS kan du se, hvordan ændringer i foderplanen påvirker markplanen – og omvendt. Lær at bruge FMS med gratis digitale kurser.
Læs bl.a. om Kvalitet af ensileringsfolier, levering af mælk i topklasse m.m
Mælkeproducent Ole Kristensen fortæller på årets Kvægkongres, hvordan han formåede at holde celletallet beundringsværdigt lavt denne sommer. Kopier hans metoder og se celletallet styrtdykke
Læs bla. om: Brug af malkedata, Nyt værktøj i DMS og nye Digitale kurser
Vejledningen ’Indretning af stalde til kvæg – Danske anbefalinger’ er opdateret med ny viden og nye mål på inventar.
Læs bla. om: Digitale kurser, Højt græsoptag og Selen til kvæg
Tag et gratis digitalt kursus og bliv klædt bedre på til at behandle klovlidelser.
Kimen til en succesfuld laktation bliver grundlagt i goldperioden. Derfor stiller et nyt digitalt kursus skarpt på netop overgangen fra én laktation til den næste.
Læs bla. om: Livstidsydelsen hævet med 4000 kg mælk. Køb grovfoder i stedet for at slagte dyr. Nyt gratis digitalt kursus
Status fra ydelseskontrollen for kontrolåret 17/18 ser sådan ud
Læs bl. om: Køer kan nøjes med 25% tørstof fra grovfoder. Hvordan bøffen er produceret vejer tungere i klimaregnskabet end Hvor
Holstein er bedre for ydelse og eksteriør, mens RDM og Jersey er bedst for frugtbarhed og sundhed. Samlet set betyder det, at økonomien er lige god i alle tre kvægracer.
Landbrugsinfo.dk/kalveliv er en overskuelig samling af viden om kalve.
Læs bl.a. om: Krydsning giver bonus. Digital foderstyring. Høj fordøjelighed af majs.
Ny funktion i DMS gør det langt lettere at analysere bedriftens sundhed.
At EFK’en bliver lavet uden tastearbejde betyder, at Anders Nørgaard følger op hver uge.
Sektordirektør Ida Storm og formand for L&F, Kvæg, Christian Lund har et stort ønske om at komme ud i landet og debattere med medlemmerne.
Dataudvekslingen er øget mellem Lely og DMS. Som det første skridt på vejen er daglige mælkemængder fra Lely nu synlige i DMS.
Kan tilsætning af gærprodukter gøre kalven sundere og mere modstandsdygtig? Det afprøver Aarhus Universitet og SEGES nu i en slagtekalvebesætning.
Lær at bruge programmet FMS med et gratis digitalt kursus
SEGES har testet otte madrasser og fundet rigtig gode alternativer til sand.
læs bl.a. om: Mange gode madrasser som alternativ til sand; Virker gærprodukter til småkalve; Beskyt inventarstolper mod tæring med coating m.m.
Indsamlingen af prøver fra flere end 7.000 kalve er godt i gang.
Læs bl.a. om: Godt fællesskab hjælper nye rutiner på vej, Høj drægtighedsprocent og høj ydelse kan forenes. God kvalitet af frøgræs og kløvergræsensilage
5 tjekpunkter, der hjælper dig i kampen mod smitten udefra, når du skal af med dyr
Tre konkrete tiltag halverede kalvedødeligheden og gav resultaterne et kæmpe løft.
Ekstra øjne er godt – men også svært. Og så rykker det, når dyrlæge og konsulent arbejder sammen, er Troels Rasmussens erfaring.
Rapsproduktet ExPro® er en relevant proteinkilde i non-GM-fodring. Det viser en afprøvning foretaget af SEGES.
Læs bl.a. om Fokus på samarbejde mellem konsulent, dyrlæge og landmand giver resultat. Økonomi i vaccination mod E-coli? Varmebehandlet rapsskrå kan erstatte sojaskrå .....
Selv den driftsleder, der sjældent har fat i en kalv, spiller en vigtig rolle i at hæve sundheden og sænke dødeligheden for bedriftens yngste dyr.
Det koster ikke en krone – og du kan ovenikøbet tage det hjemme i sofaen. Så få de ekstra tips om kalvepasning i SEGES’ digitale kursus nu, før vinteren sætter ind.
Hun kan snakke med alle og gøre det komplicerede letforståeligt. Mød den midtsjællandske agronom og miljøkemiker, der fra 1. oktober er ny sektordirektør for L&F, Kvæg.
Læs bl.a. om: Varmt drikkevand fra trug gav sundere kalve, stort potentiale i fasefodring af goldkøer . . .
Læs bl.a. om: Procent døde kalve og køer ligger for højt. Ny dirketør til kvægbruget
Se og hør om den nyeste kvægforskning
Hvis den syge kalv opdages, før den bliver alt for sløj, kan den måske kureres med et Panodil-lignende stof, så der kan spares på antibiotikakontoen.
Læs bl.a. om: Syge kalve kan måske klares med en Panodil, Skuffende resultat af kontrol med kalvenes velfærd, Forskning skal afsløre effekten af løbesår hos malkekøer
Når kalvedødeligheden stiger, er det en god ide at lave en grundig gennemgang af pasningsrutinerne i kalvestalden.
Nyt digitalt kursus guider dig igennem den del af FMS, der fokuserer på brugen af egne maskiner.
Læs bl.a. om: 4 artikler om tørken, Brug tankvagten, Få styr på maskinomkostninger
For at forbedre fodersituationen for kvægbrugene har L&F anmodet Landbrugsstyrelsen om en lang række dispensationer. Nogle dispensationer er givet, mens andre endnu er under behandling.
Se de tre forhold, som slagtekalveproducenten mener kan gøre såvel tyre- som kviekalve endnu stærkere.
Læs bl.a. om: Analyse af fedtsyrer i mælk viser interessante muligheder; Særligt salmonellabelastede kvægbesætninger får kontrolbesøg; Sandvasker gør gyllen egnet til biogasanlæg
Ville du løbe af med sejren, hvis din aftager af tyrekalve udskrev en konkurrence om, hvem der kunne lave den stærkeste tyrekalv? Se her, hvorfor det er en titel, du bør gå efter.
Læs bl.a. om: Fosforfælden i afgasset gylle; Om få år kan vi lave superkalve; Giv malkestalden lidt kærlighed
For første gang nogen sinde udsættes mere end 7.000 danske kalve for et hav af prøver og undersøgelser. Målet er viden til at producere sunde og robuste kalve med høj tilvækst.
Højt indhold af fosfor i afgasset gylle kan spænde ben for kvægbrugeres muligheder for biogas.
Trang til orden i fodersiloen kan føre til, at man giver køerne dårligt foder.
Fire ledelsesmæssige faktorer er afgørende, hvis du vil sænke dødeligheden på bedriften. Den væsentligste er, at I er folk nok.
Kun hvis vi ved, hvad køerne dør af, kan vi forhindre, at der dør flere.
Læs om Fokus på fremstillingspris, mangel på hænder slår køerne ihjel, vært ved Grovfoder ekskursion sparer 24.000 kw årligt
Læs om Goldkofodring, Klovsundhed, Tørstofprocent, Malkeprocedurer m.m.
Gratis, digitalt kursus fik kalvepasser til at tænke over vinterfodringen af kalvene.
Læs om Mælkekvalitetsrådgivningen specialiseres, Slætstrategier, Digitale kurser m.m.
Mælkeproducent begyndte på udbytteregistreringer i grovfodermarkerne og ændrede markplan. Nu sparer han 160.000 kr. årligt på indkøbt korn.
Udbytteregistrering på finsnitteren er smart, men kræver disciplinerede chauffører og jævnlig kalibrering. Det er erfaringerne fra Tjele Maskinstation.
For Tjele Maskinstation er der ingen tvivl – alle landmænd burde komme i gang med udbyttemåling i grovfoderproduktionen.
Friske græsprøver udtaget under høst er kilde til en guldgrube af informationer. Men det er vigtigt at tage prøverne korrekt for at få et retvisende analyseresultat.
Få værdifuld viden om kvaliteten på den enkelte mark, den enkelte græssort eller hvert slæt med analyser af friske græsprøver udtaget under høst.
Tag et gratis, digitalt kursus om kalvepasning på din pc, tablet eller smartphone. Det findes på både dansk og engelsk.
Ny afprøvning tester, hvilken strategi for mælkefodring der er optimal for tyrekalven før salg.
Læs om friske græsprøver, Køernes liggetid, Det bør du vide om fødselshjælp m.m.
Tema: Fosforloft
Sjællandsk besætning har uforklarlige problemer på sjette år. SEGES har netop været på besøg.
Såvel rådgivningen som Energinet, DTU og SEGES anerkender udfordringen med uønsket strøm. Reel viden er dog en mangelvare.
Tema: Uønsket strøm
Mere elektronik i staldene betyder, at flere oplever problemer med krybestrøm. Ofte kan udfordringen løses, hvis bedriftens el-systemer bliver retmæssigt udlignet.
Ét jordspyd i tørt sand viste sig at være lige i underkanten i Jacob Stensigs 6.000 m2 store stald. Det tog tre dage med elektrikere i stalden at løse problemet.
Hvis du har en medarbejder eller kollega, der er sindssygt irriterende, er I sikkert bare to forskellige motivationstyper.
Verdens mest pengestærke investerer allerede i kunstigt fremstillede fødevarer. Disruptionekspert Lone Thier opfordrer andelsselskaberne til at komme på banen
Gør dig disse få overvejelser, før du går ind i en forhandling – og chancen for succes er forhøjet væsentligt.
Mælkeproducent Connie Linde ser flere fordele ved en ny vaskedyse.
Et roterende sprayhoved rengør mælketanken langt mere effektivt end den spray Ball, de fleste vaskeanlæg har i dag.
Rengøringen af malkeanlæg og silotank halter typisk på bestemte steder. Optimér hygiejnen, og vær sikker på at levere den reneste mælk.
Det tager alt for lang tid at pumpe vand ind og ud af systemet, når mælkekøletanke skal vaskes. Heldigvis findes der en løsning.
Holger Hedelund Poulsen er konventionel mælkeproducent og har dyrket hestebønner de seneste fem år.
Hestebønner har givet et pænt udbytte i 2017. Proteinindholdet varierer dog i sådan en grad at en analyse før udfodring anbefales, viser ny undersøgelse.
FMS (Foder-Mark-System). Opstil et alternativt scenarie med hestebønner og se, hvilke konsekvenser det får for markdriften
Økologisk mælkeproducent Laust Krejberg er positivt overrasket over dyrkningen af hestebønner. Til gengæld har han fået respekt for kravet til tørring.
Ifølge Nordeas landbrugsdirektør er det vigtigt, for at opnå kreditværdighed, hvor billigt du kan producere et kg mælk.
Et pludseligt behov for generationsskifte udgør en risiko for banken. Derfor kan det være vanskeligt at opnå finansiering uden en plan for, hvordan nye kræfter skal overtage.
I FMS kan du vurdere økonomien i de tiltag, du overvejer i marken og fodringen. Et helt nyt digitalt kursus gør dig på 10 minutter klar til at bruge foderforsyningsdelen for kvægbedrifter.
SEGES’ erhvervsøkonomiske chef ser særligt på nulpunkt, afkastningsgrad og soliditet, når han vurderer, om en bedrift er robust.
Et internationalt Yversundhedscenter skal sikre den mest effektive forskning inden for yversundhed.
Forbrugerkontakt og bæredygtighed sætter sit præg på kvægsektorens nye strategi.
Kvægsektorens Strategi 2020 fokuserer på virksomhedsledelse og indtjening.
Hos Yke og Rein Kloppenburg betyder bæredygtighed blandt andet køer på græs og medarbejdere i erfagruppe.
Et gratis, digitalt mini-kursus kan lære dig at lave smarte lister i DMS Dyregistrering.
Soja er helt væk fra foderplanen hos Bente og Henrik Høj, og køerne holder ydelsen fint med raps som eneste proteinkilde.
Meget mælk i tanken er ikke umuligt, selvom soja fjernes fra foderplanen, og fodringen bliver GM-fri.
Tema: NON-GM-FODRING
Veterinærforlig III betyder mindre administration og fjerner forslaget om et dyrevelfærdsindeks på kvægbedrifter. Formanden for L&F Kvægs sektorbestyrelse, Chr. Lund er tilfreds, og glæder sig over, at forliget har bred opbakning i Folketinget.
Tema: Sikkerhed
Tema: Salmonella
Tema: Mælk
Se eksempler på sæber og desinfektionsmidler, der er egnet til kvægstalde.
Øget fokus på desinfektion og hygiejne skal reducere smittetrykket hos kalvene
Lean og DMS er emnerne i to nye digitale kurser. Kurserne er gratis, og du kan tage dem, når det passer dig, og hvor det passer dig.
Tema: Holdbarhed
Mælkeproducent Jens Vrist går mere efter sunde køer end højest mulige ydelse.
Jo bedre viden man har om, hvornår køerne sættes ud, jo mere kan man optimere. Ny udskrift er i støbeskeen.
Tema: Økonomistyring
Et år var det vandet, et år mineralerne, og lige nu er det strømmen, der er for dyr. Thomas Hansen fra Rødding finder penge, hver gang han lægger budget.
Hvert år stiger de samlede kapacitetsomkostninger i kvægbruget. Manglende overblik over fx lønomkostninger er ofte blandt synderne.
Hyppigere og større udsving i mælkeprisen og større bedrifter har gjort behovet for økonomistyring tydeligere end tidligere.
Lean og DMS er emnerne i to nye digitale kurser. Kurserne er gratis, og du kan tage dem, når det passer dig og hvor det passer dig.
Tema: Forbrugerkontakt
Overvågningskameraer skal hjælpe med at undersøge, om kravene i Lov om hold af malkekvæg har den positive effekt på køernes adfærd og velfærd, som var tiltænkt.
Et dansk praksisforsøg med revet majsensilage påviser hverken effekt på mælkeydelse eller stivelsesfordøjelighed.
Tema: Revet majs
Nogle er begejstrede, andre ikke og flere er i tvivl. Generelt oplever 11 forsøgsværter ikke den store forskel på revet og almindelig majs i dagligdagen.
Nyt forsøg med Shredlage går i gang på Danmarks Kvægforskningscenter, Foulum i november.
En klokkeklar plan om sand i sengebåsene er skiftet ud med tænkeboks og skruenøgle på overarbejde.
Tema: Staldindretning
Hvis vi skal have køerne ned at ligge 10-12 timer i døgnet, skal mange sengebåse justeres.
Bedrifter, der malker tre gange, er større end gennemsnittet, og de positive effekter er langt flere end de negative, viser spørgeundersøgelse.
Øget fokus på klove har betydet øget mandskab hos mælkeproducent Søren Hansen, Stenstrup.
God kokomfort, god hygiejne, korrekt klovbeskæring på rette tidspunkt og tidlig behandling er ifølge klovdyrlæge Anders Rønn afgørende for en god klovsundhed.
Tema: Business Check
Der findes desværre hverken lette eller hurtige løsninger, når det gælder arbejdet med klov-sundhed. Til gengæld bliver man belønnet for systematik og vedholdenhed.
Der er mange gevinster ved systematisk at vurdere antallet af halte køer i besætningen. Og det er slet ikke så stor en tidsrøver, som mange tror.
Tema: Klove
Første slæt har typisk ikke brug for ensileringsmidler.
Langt flere kvægbrugere burde lægge en vommagnet i køerne.
Tema: Genomisk test
Tema: Slætstrategi
Brug slætprognosen med aktuelle vejrdata for dit område, når beslutningen om det eksakte slættidspunkt skal tages.
Fem slæt giver højere fordøjelighed og højere indhold af råprotein, som det er synd at snyde sig selv for.
Læg en strategi for slætgræsset og tag første slæt en uge tidligere end du plejer.
Tema: Kalvediarré
Nye malkerutiner og dyreflow betyder mere for hastigheden, end mange tror.
Ofte skal der justeres adskillige detaljer, før et nyt malkeanlæg fungerer. Det anbefales derfor, at man ikke haster skiftet fra gammelt til nyt igennem.
Uafhængig afhentning og mulighed for at vende med tankbilen er to ekstra krav til nye anlæg.
Særnummer: Kvægkongres 2017.
Kalvedødeligheden i januar måned er raslet ned i forhold til tidligere år. Og det skyldes ikke bare det milde vejr.
Tema: Ny husdyrregulering.
Kvægbrug, der dyrker meget majs og bruger kvægundtagelsen, skal regne på mulig­hederne i marken.
Raps i foderrationen belaster fosforregnskabet væsentligt mere end soja. Fodring med hestebønner er også en mulighed.
Bedrifter med lavt fosforindhold i gødningen kan med fordel bruge egne tal via en type 2-korrektion. Det kræver minimum fire foderkontroller.
Danske kvægbrugere er gode til at sortere de køer fra, der ikke kan klare transporten til slagteriet, viser en ny undersøgelse. Dog forværres halthed ofte under transport.
Det er grundighed og entusiasme og ikke 20 års erfaring, der kendetegner den ene modtager af kvalitetsmestertitlen.
Husk helikopterblikket og få en dygtig driftsleder. Sådan lyder nogle af rådene fra kvægbrugere med mælkeproduktion på flere ejendomme.
Ny tjekliste gør det let at se, hvad der skal være styr på før et dyrskue.
Tema: Mælkekvalitet.
Tema: Ledelse.
Motiverede medarbejdere er op til fire gange mere produktive. Men det er vidt forskelligt, hvad der motiverer den enkelte.
Arbejdet med motivation er ikke længere noget valg, vurderer kvægrådgiver Michael Mortensen fra LandboNord.
Et større fokus på den enkeltes personlighed er et godt supplement til at arbejde med nøgletal som motivationsfaktor.
Britt Brøchner-Nielsen er vild med de mindre og ‘nysgerrige’ krydsninger, der også resulterer i bedre produktionsresultater.
Kristoffer Kappel opdagede krydsningsfrodigheden ved et tilfælde. I dag kunne han ikke drømme om at lade være.
Brug syv minutter på at se to små film, og undgå de fejl, der forringer effekten af rengøring og desinfektion.
60-70 pct. af køerne var halte i løbet af otte måneder. Det viste systematiske halthedsvurderinger i to besætninger i 2016.
Forlænget laktation passer godt ind i Mikkel Juhl Nielsens økologiske jerseybesætning. Færre kælvninger, lettere afgoldning og dermed lavere dyrlægeomkostninger opvejer mindre mælk.
Mælkeproducenter frembringer kvalitetsfødevarer - blandt andet som første led i produktionen af kalvekød. Ny film giver tips til at lave den allerbedste spædkalv til opfedning.
Tema: Sundhedsrådgivning
Mørnet metalnet under taget, fyldt magnet på fuldfoderblanderen og gamle dæk på ensilagen er de faktorer, man bør undgå i forhold til metalsplinter i foderet.
Vurder altid kritisk, om det kan betale sig at behandle en yverbetændelse. I ca. halvdelen af tilfældene kan det ikke.
Tema: Antibiotika
Klovbeskærere, der holder sig opdateret via uddannelse og kurser, beskærer bedre. Listen over uddannede klovbeskærere er netop opdateret.
Såvel landmand som dyrlæge vil få meget ud af at øge fokus på diagnostik hos kalvene.
Forebyggelse og nye værktøjer giver rigtig gode muligheder for at foretage færre behandlinger. Muligheder, der er god økonomi i at tage til sig.
Tavlemøder har hjulpet uddelegeringen af ansvar på vej hos Marcel van den Hengel. Og det har budt på positive overraskelser.
Undgå de små fejl, der betyder, at behandlingen ikke bliver lige så effektiv som den kunne være.
Danskerne ved ikke meget om dyrevelfærden i dansk landbrug. Men deres holdning er klar – dyrevelfærd er ensbetydende med naturlig adfærd.
Nyt projekt vil dokumentere, hvad der giver reel øget velfærd i staldene.
Tema: Dyrevelfærd
Ro er mantraet i overgangsperioden fra én laktation til den næste. Et opstartshold er optimalt, særligt til førstekalvs­køerne.
I tre uger før kælvning til tre uger efter kælvning afgør du, hvor stærk koen bliver gennem hele laktationen.
I USA har de et tal, der viser, hvor godt køerne kommer igennem overgangs­perioden.
I overgangsperioden er koen mere ’blød’ i alle led. Det øger risikoen for sålesår, hvis hun drives for hårdt.
Se, hvordan du genkender coccidiose. Få også gode råd om, hvordan du bryder smittevejene og igangsætter den rette behandlingsstrategi.
Gips i strøelse øger gyllens svovlindhold. Husk det, når gyllen nedfældes.
Udvikling af svovlbrinte er altid en risiko ved gyllehåndtering. Risikoen øges dog, når man strør med gips.
Mælkeproducent Anders Langdahl indså, at tavlemøder er en ledelsesdisciplin, der ikke kommer af sig selv.
Gylle kan være livsfarligt. Vi ved det, men holder vi fast i de sikre rutiner – også i perioder med spidsbelastninger?
Kan desinfektionsmidlet Bayocide stå et par dage? Hvor lang tid kan bakterier overleve 80 grader varmt vand, og dør bakterier i fryseren? Et rådgivningsbesøg med fokus på hygiejne gav svar.
Brug af sæbe er altafgørende, når udstyr og inventar gøres rent. Hvis du kæmper med coccidiose, er gasbrænderen et effektivt våben.
Tema: Kapacitetsomkostninger
Tema: Motivation
Færre brugere og økonomisk krise betyder, at den kritiske lup for alvor skal hen over rådgivning, udvikling og forskning på kvægområdet.
Først indkøring, derefter to år med et underskud på ca. 30.000 kr. Så satte banken stolen for døren. Nu kæmper Ida sammen med sin Martin for at få hverdagen til at fungere igen.
SEGES Kvæg både skærer til – og skærer fra. Men vi glemmer nok at fortælle om det. Og erhvervet kan også rykke endnu tættere sammen.
Tørstofprocenten har været højere end de anbefalede 35 pct. i næsten alle slæt græsensilage de seneste år, viser en opgørelse. Planlægning kan løse problemet.
Dato for goldbehandling, dato for kirtelprøve og mulighed for at vælge og sortere på alle kolonner gør celletalslisten i DMS til et stærkt ledelsesværktøj.
Jaap Van Sas kan godt lide at regne. Og han gør ikke noget, der ikke kan betale sig.
Ti minutters analyse af mælkeproduktionsopgørelsen er givet godt ud. For rettidig omhu giver mere mening end brandslukning.
Køerne var lammede efter kælvning, men behandling for mælkefeber hjalp ikke. Problemet lå nemlig 10-12 måneder tidligere.
Arbejdslister i DMS Dyreregistrering er din hjælpende hånd, når du skal have udpeget køer til sundhedsrådgivningen, have overblik over hvor mange kalve, der er klar til salg og meget mere.
Obduktioner viser ofte en anden døds­årsag end landmand og dyrlæge forventer, er dyrlæge Erik Valbjørns erfaring.
En formodet dødsårsag, der viser sig ikke at være korrekt, er skyld i dyre fejl­investeringer på mange bedrifter.
Første skridt til en lavere kodødelighed er at vide, hvad køerne dør af.
Husk køernes lægge- og rejse sig adfærd, når bagkanten på sengebåsene forhøjes.
Halte køer opnår samme liggeadfærd som ikke-halte køer, når de kommer i aflastningsboks. Det viser resultater fra et dansk ph.d.-studie.
Køernes hierarki er en faktor, mange overser betydningen af. Og det er ærgerligt, for der er sundhed og ydelse at hente.
De fleste ved, hvordan man passer en kalv korrekt. Alligevel har en fjerdedel af bedrifterne en kalvedødelighed på 10 pct. eller mere.
Tør den nyfødte kalv, strø dagligt og giv ekstra mælk. Så kan kalvene overleve vinteren.
En ny video gør dig klogere på, hvad KMP-fuldfoder er, og hvad du får ud af konceptet.
Hvor ondt det end gør – bare at tænke tanken, må nogle mælkeproducenter indstille sig på, at fremtiden byder på et andet liv end det som selvstændig landmand.
For tre år siden satte banken Dorthe og Ole Olsen kniven for struben, og de indvilligede i at sælge gården. I dag tjener de penge og kan betale enhver sit.
Artikel fra Magasinet Kvæg, maj 2014
Artikel fra Magasinet Kvæg, april 2014
Artikel fra Magasinet Kvæg, marts 2014
Artikel fra Magasinet Kvæg, februar 2014
Artikel fra Magasinet Kvæg, januar 2014
Budgetmatchen - Artikel fra Magasinet Kvæg, december 2013
Uddannelsen af 14 dødelighedsspecialister sætter fokus på at analysere sig frem til den rette årsag til høj dødelighed på den enkelte bedrift.
De tolv DLBR-rådgivere, der uddannes i at sænke kodødeligheden, er på besætningsbesøg i makkerpar af to. Første trin er at fastslå rette dødsårsag, hvilket satte problematikken i et nyt lys for en af projektets bedrifter.
Der er høje forventninger til det korps på 12 rådgivere, der netop har påbegyndt en uddannelse i at reducere dødeligheden på besætningsniveau.
Artikel fra Fagmagasinet Kvæg, juli 2012
Goldkøer skal fodres restriktivt på et lavt foderniveau. Det siger de fleste anerkendte forskere inden for goldkøernes ernæring.
En værdistrømsanalyse fokuserer på at reducere spild på bedriften. Det gør den blandt andet ved at skelne de værdiskabende arbejdsprocesser fra det, der blot er spild af tid.
Links til liste over klovbeskærere og til klovregistreringsprogrammet.
Har du brug for gode arbejdsgange, der forebygger smitte til din besætning eller mellem dyr i din besætning? – SOP om smittebeskyttelse viser konkrete løsningsforslag i den enkelte besætning.
Formålet med aktivitetsbaseret omkostningsstyring (eller blot ABC fra engelsk ’Activity-Based Costing’) er at få bedre informationer om, hvilke omkostninger, der er ved at udføre forskellige aktiviteter på bedriften.
Flere værktøjer kan bidrage til, at du får det optimale ud af dine lønomkostninger.
Lean værktøjet 5S er en metode til at skabe orden og system, og kan bruges overalt på bedriften.