Feedback Form

Af samme forfatter
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbrugeren.
Danske anbefalinger om indretning af stalde er blevet oversat til kinesisk. Nu skal der fokus på dyrevelfærd i Kinas kvægbesætninger.
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klogere på DMS-afregningsmodulet m.m.
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad DMS-afregningsmodulet til kalve går ud på, er der hjælp at hente i både faktaark, film og podcast.
Det er nu, du undgår metalrester i koens vom.
Download folderen ‘Klima og køer’ på landbrugsinfo.dk/kvaeg og bliv klædt på til at besvare spørgsmål i klimadebatten.
Læs bl.a. om: Madspild belaster klimaet mere end bøffer, Sikkerhed ved ensilagesiloen, Mælkeproducenter får stor værdi af slagtekalvemøder
Pjecen ‘Malkning og hygiejne’ er et godt udgangspunkt for en snak om malkning og mælkekvalitet på bedriften. Brug den engelske version til en snak med dine udenlandske medarbejdere.
Bovin virusdiarré (BVD) er fundet i malkekvægbesætning med kvieopdræt i Nordjylland.
Stadig flere slagtekalveproducenter holder leverandørmøder for deres kalveleverandører. Mælkeproducenterne er vilde med det.
Ny stor undersøgelse ser på oksekødets klimapåvirkning, og sætter danskernes madvaner i klimasammenhæng.
Pink eye er en smitsom øjenlidelse hos kvæg, som giver betændelse i hornhinden og øjenlåg. Læs her om årsag, smitte, symptomer og behandling.
Fodring med moderat mængde hestebønner i stedet for soja og raps har ingen indflydelse på ydelse eller foderoptagelse. Det viser forsøg i 11 malkekvægs- besætninger.
Hjælp udenlandske medarbejdere til at forstå kulturen på danske bedrifter med en ny engelsksproget pixibog fra SEGES.
Skyldes diarré hos kalvene coccidiose, dårligt foder, sur vom eller noget helt fjerde? Hvis diarre skal behandles effektivt, er det nødvendigt at kende årsagen.
Læs bl.a. om: Slætstrategi, besøgshygiejne, 10 gode grunde til at være landmand.
Se hvordan, du bruger det nye DMS-værktøj til at få overblik over besætningens yverbetændelser.
Du kan stadig nå at tilmelde dig og blive opdateret på alt det nye om grovfoder den 13. juni.
Varmestress påvirker både køernes ædelyst, sundhed, ydelse og reproduktion. Læs her hvordan, og få gode råd om forebyggelse.
SEGES er i fuld gang med at se på mulige løsninger, for at vi sammen kan opfylde landbrugets vision om et klimaneutralt fødevareerhverv i 2050.
Det er ikke kun et rigtigt signal at sende til omverdenen om, at vi gør noget. Det kan direkte læses af bundlinjen, fortæller mælkeproducent Laust Bendix om sit fokus på klimavenlige tiltag.
Der er ingen grund til at vente på en masse nye løsninger. Her er nogle af de faktorer, du som kvægbruger selv kan arbejde med allerede nu:
Det største kortlægningsstudie af yverbetændelsesbakterier nogensinde på dansk jord er første led i en storstilet indsats, som skal reducere yverbetændelse og antibiotikaforbrug hos danske malkekøer.
Masser af klimaartikler.
Kvægkongressen er det årlige samlingspunkt for landmænd med kvægbedrifter, forskere, beslutningstagere og interesseorganisationer i og omkring kvægbruget.
En bøf er lækker – uanset om dyret udelukkende har levet af græs eller er færdigfedet med korn. Det slår et smagspanel fast.
Det er i fedtet smagen sidder. Derfor er mængden af intramuskulært fedt det vigtigste parameter i forhold til smagen af en bøf, viser internationale tests.
De kommer godt fra start – og så går de i stå. Ny undersøgelse viser, at der er et stort udviklingspotentiale i udenlandske medarbejdere.
Læs bla. om: Hæld mere viden på udenlandske medarbejdere, smartere lagerstyring m.m.
Ny brugervenlig brugerflade og flere funktioner i DMS Lagerstyring har fået interessen for udbytteregistrering til at stige markant.
Det har været barskt for Gert Thomsen at opleve sit kviehotel smittet med salmonella. Hans anbefaling til andre kviehoteller og deres kunder lyder på at lave klare aftaler, at kende hinanden og erkende sit store ansvar.
Yversundhed er på dagsordenen i disse dage, hvor ledende eksperter fra hele verden er samlet i København til udveksling af viden om emnet.
Gode film03.05.19
til dine udenlandske medarbejdere.
Læs bla. om: Arbejdsmiljø, Græstema m.m.
Læs bla. om: Derfor skal kalvene have mere mælk. Kom godt fra start med afgræsningen m.m. ....
Gør besøgende opmærksomme på dine ønsker til god smittebeskyttelse.
SEGES kigger på slagtefund. For hvis der skelnes mellem små og ubetydelige slagtefund og større forandringer, har slagtedata sandsynligvis en langt større værdi for vurdering af besætningens sundhed og produktionsresultater.
Få den nyeste viden om mastitis serveret af verdens ledende eksperter og forskere på området, når IDF* inviterer til konference i København.
Frygten for løbske omkostninger holdt mælkeproducent Carsten Lindberg tilbage fra at iværksætte forandringer. En aftale med rådgiveren om at tage et skridt ad gangen sænkede celletallet med 100.000 på tre måneder.
SEGES tilbyder både gratis film og digitale kurser på engelsk. På den måde kan udenlandske medarbejdere blive fagligt opdateret.
Evnen til overlevelse handler ikke kun om godt management, men ligger også i generne. Derfor bliver ungdyroverlevelse en del af avlsmålet for kødkvægskrydsninger i 2019.
Der er mange rumænsktalende medarbejdere på de danske kvæggårde. Nu kan tre videoer om hhv. gode malkeprocedurer i karrusel og malkestald samt gode rutiner med malkeklude ses på rumænsk.
Kommunikation med omverdenen kan ikke alene klares af flotte film udsendt af L&F. Kommunikationsdirektør Christian Hüttemeier, L&F, forklarer her, hvorfor du som landmand bliver nødt til at engagere dig i dit lokalområde.
Hør buddene på lokalt engagement fra kvægudvalgsformændene Ole Larsen, LandboNord, og Ejvind Bjerg Olesen, Lemvigegnens Landboforening.
Ny undersøgelse tyder på, at brixmåleren kan give et fingerpeg om kalvenes reelle optagelse af antistoffer.
Læs bla. om: Kommunikation med omverdenen, Grønrug skal høstes.., Brug de rigtige kødracetyre.
På denne side kan du se en række film med gode tips og råd om forskellige arbejdsopgaver på bedriften.
Verden over arbejdes der hårdt på at finde alternativer til antibiotika. Et af dem kan være i form af virus. Det har to dyrlægestuderende arbejdet med.
Tilbage i arbejdstøjet tager Ida Storm fat i de mest presserende arbejdsopgaver med fornyet inspiration.
En sen nattetime traf Klaus Jørgensen en beslutning. Han uddelegerede alle sine arbejdsopgaver, og i tre måneder var bedriften helt ude af hans hænder.
En række deltagere fortæller, hvad de fik med hjem fra Kvægkongres 2019.
Kvægkonsulenterne i Dansk Landbrugsrådgivning har sat fokus på spild – og de vil gerne have dig med på jagten.
It can be a challenge to make new friends in your new country. Here is some advice on how to succeed.
På kongressen blev morsingboen Mette Kærgaard Iversen valgt ind som nyt ansigt i L&F, Kvægs bestyrelse.
Kvægbrugere ønsker sig tidlig advarsel om sygdomme og overvågning af kælvninger.
Mads og mellemlederne løste svære dilemmaer med vid og humor.
Konstruktiv debat og god stemning kendetegnede igen i år kvægbrugernes kongres.
Mere protein i startlaktation og mindre i senlaktation tyder på en positiv effekt på ydelse og kvælstofudnyttelse, viser helt nye beregninger.
Medarbejderne har været nøglen til, at Farma Majichov på bare to år er gået fra meget ringe til super yversundhed hos bedriftens 3.200 køer.
Fra Kvægkongressen 2019
Kalve er pattedyr og har en stærk trang til at sutte. Det behov skal vi imødekomme i moderne mælkeproduktion, mener professor Marina von Kayserlingk.
I Tyskland kan man købe mælk fra køer, hvor ko og kalv har gået sammen, og i Norge findes der en ost fra køer, der har haft mere tid sammen med deres kalv end normalt.
In the session Coping with the Danes, herd manager Sergii Reva told his story about his time and life in Denmark – and the differences he has experienced between Danish and Ukrainian work culture.
Landbruget skal ikke løbe efter forbrugertrends, men selv sætte en dagsorden, som gør verden til et bedre sted. Sådan lød budskabet fra direktørerne i Tænketanken Frej.
Landmænd, dyrlæger, rådgivere forskere og industri fra hele Europa går sammen om at udarbejde og implementere best practice for brug af antibiotika i husdyrproduktionen.
For femte gang på et halvt år er Jannie & Kim Nielsens kalve blevet målt, vejet, stukket og pillet i af en flok forskere. Jannie håber, det gør dyrlægerne så kloge, at antibiotikaforbruget minimeres på landsplan.
Læs bl.a. om Flere får stress, Der er penge i høj reproduktionseffektivitet, Sådan laver du bedere kompakt fuldfoder m.m.
Flere krav, mere der skal dokumenteres og en følelse af ikke at kunne ’følge med’ – hverken økonomisk eller personligt, sender stadig flere landmænd til psykolog med stress.
Fortvivl ikke, hvis du er forhindret i at deltage i årets kvægkongres på mandag og tirsdag. Dele af kongressen livestreames på Facebook.
Se hvilke sessioner på årets kvægkongres, der trækker flest kvæginteresserede til huse. Har har du ikke selv fået krydset af og tilmeldt dig, kan det nås endnu.
Har du grovfoder nok på lager – og er forholdet mellem græsensilage og majsensilage det rette? I programmet FMS kan du se, hvordan ændringer i foderplanen påvirker markplanen – og omvendt. Lær at bruge FMS med gratis digitale kurser.
Mange danske malkekøer har milde former af løbesår. Ny undersøgelse fastslår, at det ikke har effekt på produktionen.
Læs bl.a. om Kvalitet af ensileringsfolier, levering af mælk i topklasse m.m
Ændring i malkerutinerne rykkede mælkekvaliteten på Mysagergård helt op i superligaen. Bjørn Borup var kun en enkelt celletalsmåling fra at blive Kvalitetsmester 2018. Den titel forbliver ubesat.
Hvis man udelukkende ser på det geometriske tankcelletal, gjorde disse 10 besætninger det bedst i 2018.
Mælkeproducent Ole Kristensen fortæller på årets Kvægkongres, hvordan han formåede at holde celletallet beundringsværdigt lavt denne sommer. Kopier hans metoder og se celletallet styrtdykke
Er det nødvendigt at bruge patteforsegler? Kan det betale sig at goldbehandle? Et helt nyt analyseværktøj til goldningsmanagement giver svarene nemt og overskueligt.
Malkerne er blevet topmotiverede af at følge deres præstation i malkestalden dagligt via malkedata.
Læs bla. om: Brug af malkedata, Nyt værktøj i DMS og nye Digitale kurser
Se det spændende program og tilmeld dig. Og giv dine udenlandske kolleger et praj om at gøre det samme. Vi har nemlig lavet et helt spor særligt til dem.
SEGES sætter gang i en række tiltag for at styrke bekæmpelsen af salmonella i besætningerne.
Vejledningen ’Indretning af stalde til kvæg – Danske anbefalinger’ er opdateret med ny viden og nye mål på inventar.
Tag et gratis digitalt kursus og bliv klædt bedre på til at behandle klovlidelser.
Læs bla. om: Digitale kurser, Højt græsoptag og Selen til kvæg
Ny video viser kort og klart, hvordan man bruger malkedata til at evaluere malkeprocessen.
Læs bla. om: Livstidsydelsen hævet med 4000 kg mælk. Køb grovfoder i stedet for at slagte dyr. Nyt gratis digitalt kursus
Kimen til en succesfuld laktation bliver grundlagt i goldperioden. Derfor stiller et nyt digitalt kursus skarpt på netop overgangen fra én laktation til den næste.
En velfærdsafdeling og tålmodighed med førstekalvskøerne har haft stor effekt på livstidsydelsen hos Uffe Bie.
Ny video fra SEGES viser, hvordan du bedst opbevarer, anvender og indgiver vaccine
Skud med boltpistol SKAL efterfølges af afblødning. Det glipper for ofte ved kalvene, viser SEGES’ seneste tjek på DAKA.
Status fra ydelseskontrollen for kontrolåret 17/18 ser sådan ud
links
Korrekt placering af inventaret i stalden er vigtigt for dyrenes velfærd. Ny video fra SEGES sætter spot på nogle af de tegn, der fortæller, om noget bør placeres anderledes eller justeres.
Oversigt over ansvar, observationer og handlinger, der afkorter tiden for sygdomsforløb
Læs bl. om: Køer kan nøjes med 25% tørstof fra grovfoder. Hvordan bøffen er produceret vejer tungere i klimaregnskabet end Hvor
Fra 1. januar må økologerne ikke længere aflive spædkalve.
På kvægkongressen i februar afholdes valg til L&F Kvægs bestyrelse. Kandidater kan indstilles nu.
Holstein er bedre for ydelse og eksteriør, mens RDM og Jersey er bedst for frugtbarhed og sundhed. Samlet set betyder det, at økonomien er lige god i alle tre kvægracer.
Læs bl.a. om: Krydsning giver bonus. Digital foderstyring. Høj fordøjelighed af majs.
Sektordirektør Ida Storm og formand for L&F, Kvæg, Christian Lund har et stort ønske om at komme ud i landet og debattere med medlemmerne.
Landbrugsinfo.dk/kalveliv er en overskuelig samling af viden om kalve.
At EFK’en bliver lavet uden tastearbejde betyder, at Anders Nørgaard følger op hver uge.
Dataudvekslingen er øget mellem Lely og DMS. Som det første skridt på vejen er daglige mælkemængder fra Lely nu synlige i DMS.
Ny funktion i DMS gør det langt lettere at analysere bedriftens sundhed.
Ønsket var mere robuste dyr, da ejerne af Vejgården I/S kastede sig ud i at krydse køerne i deres besætning. Det har de fået – og mere til.
NTM er dit værktøj til at finde de bedste køer og insemineringstyre, så du får fremgang på alle de vigtige egenskaber. Hvorfor og hvordan forklares nemt og enkelt i denne lille animationsfilm.
Lær at bruge programmet FMS med et gratis digitalt kursus
SEGES har testet otte madrasser og fundet rigtig gode alternativer til sand.
Da man på gården Voldsted valgte at lade klovbadet med hydratkalk stå i to dage hver uge, blev antallet af tilfælde med digital dermatitis halveret.
Kan tilsætning af gærprodukter gøre kalven sundere og mere modstandsdygtig? Det afprøver Aarhus Universitet og SEGES nu i en slagtekalvebesætning.
læs bl.a. om: Mange gode madrasser som alternativ til sand; Virker gærprodukter til småkalve; Beskyt inventarstolper mod tæring med coating m.m.
I forhold til resten af EU producerer danske malkekøer langt mere mælk pr. ko. Samtidig er danske malkekøer de seneste tyve år blevet relativt mere produktive end malkekøerne i andre EU-lande.
Ekstra sikkerhed for orientering om skift i salmonellaniveau
Vejen til bedre yversundhed på bedriften kan kræve, at malkerne ændrer rutiner. Men det er ikke noget, der sker af sig selv. En erfagruppe fik en lektion i, hvad der skal til.
Indsamlingen af prøver fra flere end 7.000 kalve er godt i gang.
Uanset besætningsstørrelse og ydelsesniveau tyder det på, at det kan lade sig gøre at opnå en drægtighedspct. ved 1. inseminering på mindst 40.
Læs bl.a. om: Godt fællesskab hjælper nye rutiner på vej, Høj drægtighedsprocent og høj ydelse kan forenes. God kvalitet af frøgræs og kløvergræsensilage
SEGES tilbyder gratis besøg i erfagruppen af en ekspert, som vil fortælle om foder og lagerstyring.
5 tjekpunkter, der hjælper dig i kampen mod smitten udefra, når du skal af med dyr
Video fra SEGES viser, hvordan, hvordan man som naturplejer kan se, om den pleje dyrene udfører er god for naturen, og hvordan plejen kan forenes med dyrevelfærd og sund økonomi.
Kimtallet er udtryk for mængden af bakterier i mælken. Det fortæller både noget om malkehygiejnen på gården og rengøringen af bl.a. malkeanlægget og mælkekøletanken.
Der er fem områder i forhold til rengøring af malkeanlæg og køletanke, som kan kræve særlig opmærksomhed. Få dem her.
Læs bl.a. om Fokus på samarbejde mellem konsulent, dyrlæge og landmand giver resultat. Økonomi i vaccination mod E-coli? Varmebehandlet rapsskrå kan erstatte sojaskrå .....
Rapsproduktet ExPro® er en relevant proteinkilde i non-GM-fodring. Det viser en afprøvning foretaget af SEGES.
Tre konkrete tiltag halverede kalvedødeligheden og gav resultaterne et kæmpe løft.
Ekstra øjne er godt – men også svært. Og så rykker det, når dyrlæge og konsulent arbejder sammen, er Troels Rasmussens erfaring.
Fokus på sikkerhed i hverdagen er vigtig, når man arbejder på en malkekvægsbedrift. Ny Video giver gode ideer til at tage snakken om sikkerhed på en nem og sjov måde.
I næste uge starter Fødevarestyrelsen en kampagne med fokus på rene dyr ved levering til slagtning og under slagtning. Så vær opmærksom på at sende rene dyr.
Selv den driftsleder, der sjældent har fat i en kalv, spiller en vigtig rolle i at hæve sundheden og sænke dødeligheden for bedriftens yngste dyr.
Det koster ikke en krone – og du kan ovenikøbet tage det hjemme i sofaen. Så få de ekstra tips om kalvepasning i SEGES’ digitale kursus nu, før vinteren sætter ind.
Læs bl.a. om: Varmt drikkevand fra trug gav sundere kalve, stort potentiale i fasefodring af goldkøer . . .
Hun kan snakke med alle og gøre det komplicerede letforståeligt. Mød den midtsjællandske agronom og miljøkemiker, der fra 1. oktober er ny sektordirektør for L&F, Kvæg.
Furer i ansigtet, indfaldne øjne og tænderskæren. Har du styr på de små tegn, der viser, at koen har det skidt? Ellers så se denne video.
Ophavsmanden til kompakt fuldfoder, Niels bastian Kristensen, SEGES, hædret ved Dansk Jerseys årsmøde.
EU-Kommissionen har i dag besluttet at efterkomme Danmarks ønske om en fornyelse af kvægundtagelsen.
Både ko- og kalvedødeligheden er steget på landsplan. Men Christian Lund er overbevist om, at kurven kan knækkes igen.
Læs bl.a. om: Procent døde kalve og køer ligger for højt. Ny dirketør til kvægbruget
Ida Storm tiltræder 1. oktober
Se og hør om den nyeste kvægforskning
Fra og med juli i år skal besætningsansvarlige, der ikke i forvejen har en landbrugsuddannelse, gennemfø-re et kursus i dyrevelfærd, før de må overtage det daglige ansvar for pasning af dyrene i en malkekvægs-besætning.
Løbesår forekommer overraskende hyppigt hos danske slagte-køer. Derfor er forskere i gang med at finde ud af, hvad de betyder for koens velfærd og produktion i laktationen.
Mere end hver tredje kvæglandmand måtte indkassere sanktioner for ikke at overholde krav til kalvenes velfærd ved Fødevarestyrelsens seneste kontrolkampagne. De fleste, fordi kalvene ikke fik stimuleret deres sutteadfærd.
Læs bl.a. om: Syge kalve kan måske klares med en Panodil, Skuffende resultat af kontrol med kalvenes velfærd, Forskning skal afsløre effekten af løbesår hos malkekøer
Hvis den syge kalv opdages, før den bliver alt for sløj, kan den måske kureres med et Panodil-lignende stof, så der kan spares på antibiotikakontoen.
Når kalvedødeligheden stiger, er det en god ide at lave en grundig gennemgang af pasningsrutinerne i kalvestalden.
For at forbedre fodersituationen for kvægbrugene har L&F anmodet Landbrugsstyrelsen om en lang række dispensationer. Nogle dispensationer er givet, mens andre endnu er under behandling.
Læs bl.a. om: 4 artikler om tørken, Brug tankvagten, Få styr på maskinomkostninger
Nyt digitalt kursus guider dig igennem den del af FMS, der fokuserer på brugen af egne maskiner.
Årets høst rykker nærmere. Og travlhed, mennesker, store køretøjer og maskiner kan være en farlig kombination. Se hvordan du nemt og enkelt sørger for sikker færdsel på bedriften.
Forhøjet celletal går ud over bedriftens økonomi på flere niveauer. Både i form af manglende kvalitetstillæg, men også i form af de øgede udgifter, der følger med forringet yversundhed. Fx nedsat ydelse og ekstra arbejde ved framalkning og behandlinger.
Læs de 15 gode råd nedenfor.
Det var hårdt at ændre rutinerne i den gamle malkestald. Men det lykkedes, og celletallet faldt med 100.000. Det giver Højgård en kvart mio. kr. ekstra på bundlinjen årligt.
Se de tre forhold, som slagtekalveproducenten mener kan gøre såvel tyre- som kviekalve endnu stærkere.
Fødevarestyrelsen tjekker handlingsplaner i besætninger, hvor salmonellasaneringen ikke rykker.
Læs bl.a. om: Analyse af fedtsyrer i mælk viser interessante muligheder; Særligt salmonellabelastede kvægbesætninger får kontrolbesøg; Sandvasker gør gyllen egnet til biogasanlæg
Ville du løbe af med sejren, hvis din aftager af tyrekalve udskrev en konkurrence om, hvem der kunne lave den stærkeste tyrekalv? Se her, hvorfor det er en titel, du bør gå efter.
Læs bl.a. om: Fosforfælden i afgasset gylle; Om få år kan vi lave superkalve; Giv malkestalden lidt kærlighed
For første gang nogen sinde udsættes mere end 7.000 danske kalve for et hav af prøver og undersøgelser. Målet er viden til at producere sunde og robuste kalve med høj tilvækst.
God yversundhed kræver bl.a. en tiptop malkestald. Men mange steder er den trist, slidt og mørk. Det kan ordnes med god organisering og fokus, mener praktiserende kvægdyrlæge.
En rundtur på gården og en snak med landmanden er det, der skaber størst forståelse for vores produktion. På Lemvigegnen åbner de derfor stalddørene i alle skoleferierne.
Højt indhold af fosfor i afgasset gylle kan spænde ben for kvægbrugeres muligheder for biogas.
Hver dag kører SEGES’ kvalitetsrådgivere rundt til mælkeproducenter og tager hånd om problemer og udfordringer med mælkekvaliteten. Derfor ved de præcis, hvor skoen trykker – også i sommervarmen. Her giver et par af dem nogle gode råd.
Ny film fra SEGES viser best practice for pasning og fodring af slagtekalve fra indsættelse til slagt.
Trang til orden i fodersiloen kan føre til, at man giver køerne dårligt foder.
Fire ledelsesmæssige faktorer er afgørende, hvis du vil sænke dødeligheden på bedriften. Den væsentligste er, at I er folk nok.
Kun hvis vi ved, hvad køerne dør af, kan vi forhindre, at der dør flere.
Læs om Fokus på fremstillingspris, mangel på hænder slår køerne ihjel, vært ved Grovfoder ekskursion sparer 24.000 kw årligt
Flanke, ryg og hoved er der, hvor advarselslamperne først begynder at blinke. Det var læren for otte medarbejdere på kursus i at spotte tidlige tegn på sygdom hos køerne.
Læs om Goldkofodring, Klovsundhed, Tørstofprocent, Malkeprocedurer m.m.
Fremtidens stald skal give mere plads til dyrene og ikke rumme andet inventar, end det der behøves for at inddele dyrene i grupper. Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra SEGES om 2030-stalden
Gratis, digitalt kursus fik kalvepasser til at tænke over vinterfodringen af kalvene.
På Kærgård ved Løkken har mælkeproducent Mads Sørensen årets slæt-strategi klar: Fem slæt med et twist.
Læs om Mælkekvalitetsrådgivningen specialiseres, Slætstrategier, Digitale kurser m.m.
Mælkeproducent begyndte på udbytteregistreringer i grovfodermarkerne og ændrede markplan. Nu sparer han 160.000 kr. årligt på indkøbt korn.
Udbytteregistrering på finsnitteren er smart, men kræver disciplinerede chauffører og jævnlig kalibrering. Det er erfaringerne fra Tjele Maskinstation.
For Tjele Maskinstation er der ingen tvivl – alle landmænd burde komme i gang med udbyttemåling i grovfoderproduktionen.
Friske græsprøver udtaget under høst er kilde til en guldgrube af informationer. Men det er vigtigt at tage prøverne korrekt for at få et retvisende analyseresultat.
Få værdifuld viden om kvaliteten på den enkelte mark, den enkelte græssort eller hvert slæt med analyser af friske græsprøver udtaget under høst.
Tag et gratis, digitalt kursus om kalvepasning på din pc, tablet eller smartphone. Det findes på både dansk og engelsk.
Ny afprøvning tester, hvilken strategi for mælkefodring der er optimal for tyrekalven før salg.
Læs om friske græsprøver, Køernes liggetid, Det bør du vide om fødselshjælp m.m.
På Fødevarestyrelsens opfordring har L&F, Kvæg vedtaget at anbefale smertelindring som standard ved afhorning af kalvene.
Tema: Fosforloft
Nogle reproduktionsnøgletal i DMS ser fremover lidt anderledes ud end hidtil.
Såvel rådgivningen som Energinet, DTU og SEGES anerkender udfordringen med uønsket strøm. Reel viden er dog en mangelvare.
Tema: Uønsket strøm
Mere elektronik i staldene betyder, at flere oplever problemer med krybestrøm. Ofte kan udfordringen løses, hvis bedriftens el-systemer bliver retmæssigt udlignet.
Sjællandsk besætning har uforklarlige problemer på sjette år. SEGES har netop været på besøg.
Ét jordspyd i tørt sand viste sig at være lige i underkanten i Jacob Stensigs 6.000 m2 store stald. Det tog tre dage med elektrikere i stalden at løse problemet.
Tre små film fra SEGES viser, hvordan du kan gøre malkningen mere effektiv ved at optimere på hhv. køerne, indretning af malkestalden samt malkerutinerne.
Rene malkeklude er afgørende for yversundheden. Tjek at de vaskes ved den ønskede temperatur med vaskestrips
Amerikanske Lloyd Holterman malker 1.008 køer i en 2x12 malkestald. Det lader sig kun gøre med skarp gruppeopdeling efter bl.a. malkeflow.
Verdens mest pengestærke investerer allerede i kunstigt fremstillede fødevarer. Disruptionekspert Lone Thier opfordrer andelsselskaberne til at komme på banen
Der er meget elektronik i danske kvægstalde, og krybestrøm er muligvis et undervurderet problem.
Hvis du har en medarbejder eller kollega, der er sindssygt irriterende, er I sikkert bare to forskellige motivationstyper.
Nye undersøgelser viser ingen sundhedsfare ved at spise genmodificerede fødevarer. Men teknikken har nogle uheldige sideeffekter.
Gør dig disse få overvejelser, før du går ind i en forhandling – og chancen for succes er forhøjet væsentligt.
Rengøringen af malkeanlæg og silotank halter typisk på bestemte steder. Optimér hygiejnen, og vær sikker på at levere den reneste mælk.
Et roterende sprayhoved rengør mælketanken langt mere effektivt end den spray Ball, de fleste vaskeanlæg har i dag.
Det tager alt for lang tid at pumpe vand ind og ud af systemet, når mælkekøletanke skal vaskes. Heldigvis findes der en løsning.
Mælkeproducent Connie Linde ser flere fordele ved en ny vaskedyse.
CMT-testen er en god hjælp i vurderingen af, om let forandret mælk skal malkes fra. Få fin-justeret brugen af testen i denne film.
Lille film viser, hvordan du sikrer gode adgangsforhold ved mælkeafhentning for tankbil og chauffør.
Tema: Hestebønner
Hestebønner har givet et pænt udbytte i 2017. Proteinindholdet varierer dog i sådan en grad at en analyse før udfodring anbefales, viser ny undersøgelse.
Holger Hedelund Poulsen er konventionel mælkeproducent og har dyrket hestebønner de seneste fem år.
FMS (Foder-Mark-System). Opstil et alternativt scenarie med hestebønner og se, hvilke konsekvenser det får for markdriften
Økologisk mælkeproducent Laust Krejberg er positivt overrasket over dyrkningen af hestebønner. Til gengæld har han fået respekt for kravet til tørring.
Se, hvordan du får mest gavn af tankvagten.
To film viser gode rutiner før og efter antibiotikabehandling i hhv. konventionelle malkestalde og robotstalde.
Ny undersøgelse viser, at det ikke er rutinerne, det er galt med i store besætninger, som har svært ved at sanere sig fri for salmonella. Bristerne ligger typisk i opstaldningen af kalvene.
I FMS kan du vurdere økonomien i de tiltag, du overvejer i marken og fodringen. Et helt nyt digitalt kursus gør dig på 10 minutter klar til at bruge foderforsyningsdelen for kvægbedrifter.
Et pludseligt behov for generationsskifte udgør en risiko for banken. Derfor kan det være vanskeligt at opnå finansiering uden en plan for, hvordan nye kræfter skal overtage.
Ifølge Nordeas landbrugsdirektør er det vigtigt, for at opnå kreditværdighed, hvor billigt du kan producere et kg mælk.
SEGES’ erhvervsøkonomiske chef ser særligt på nulpunkt, afkastningsgrad og soliditet, når han vurderer, om en bedrift er robust.
Se hvordan du sikrer dig, at kvierne har en tilfredsstillende tilvækst ved regelmæssig vejning og registrering af foderforbrug.
Sådan bruges antibiotika når køerne skal goldes.
Et internationalt Yversundhedscenter skal sikre den mest effektive forskning inden for yversundhed.
Fald i ureatallet vækker i øjeblikket bekymring hos nogle mælkeproducenter. Faldet ses dog over hele landet, og vil i de fleste tilfælde ikke skyldes fodringsproblemer i den enkelte besætning.
Sådan sikrer du rene køer – til gavn for mælkekvaliteten.
Kvægsektorens Strategi 2020 fokuserer på virksomhedsledelse og indtjening.
Hos Yke og Rein Kloppenburg betyder bæredygtighed blandt andet køer på græs og medarbejdere i erfagruppe.
Forbrugerkontakt og bæredygtighed sætter sit præg på kvægsektorens nye strategi.
Arlagården® Plus skal give mælken merværdi ved at dokumentere trivsel og bæredygtighed i produktionen. 88 pct. af Arlas danske leverandører har tilsluttet sig.
Et gratis, digitalt mini-kursus kan lære dig at lave smarte lister i DMS Dyregistrering.
I en ny film fra SEGES får du klovekspertens gode råd om korrekt beskæring af normale klove.
En god foderblanding og godt foderbords-management giver effektiv foderoptagelse og ro ved foderbordet. Ny film fra SEGES viser hvordan.
Soja er helt væk fra foderplanen hos Bente og Henrik Høj, og køerne holder ydelsen fint med raps som eneste proteinkilde.
Meget mælk i tanken er ikke umuligt, selvom soja fjernes fra foderplanen, og fodringen bliver GM-fri.
Tema: NON-GM-FODRING
Veterinærforlig III betyder mindre administration og fjerner forslaget om et dyrevelfærdsindeks på kvægbedrifter. Formanden for L&F Kvægs sektorbestyrelse, Chr. Lund er tilfreds, og glæder sig over, at forliget har bred opbakning i Folketinget.
Blandt alle driftsgrenene i landbruget er kvægbruget den farligste arbejdsplads. Og det er især de unge, det går ud over.
Minilæssere er ustabile, og forkert brug kan være livsfarligt.
Tema: Sikkerhed
Få helt styr på, hvad der skal tjekkes og hvornår, så malkeanlægget altid er tip top.
Nedsæt risikoen for salmonellasmitte. Få løbende tilsendt en gratis status på dine leverandørbesætninger.
Tema: Salmonella
De besætninger, der ikke gør nok, udsætter fællesskabet for en enorm risiko.
Antallet af smittede besætninger faldt hele 2017.
Engelsksproget pjece stiller skarpt på malkeanlæggets vigtigste funktioner ved malkning og rengøring.
Tema: Mælk
Lars Lomholdt stoppede med at krydse, da han ikke troede det kunne betale sig. Krydsningsudskriften viste dog noget helt andet.
Se eksempler på sæber og desinfektionsmidler, der er egnet til kvægstalde.
Tag luftvejsinfektionerne i opløbet og få bedst effekt af behandling.
Øget fokus på desinfektion og hygiejne skal reducere smittetrykket hos kalvene
Se hvordan du bedst sikrer god råmælkshygiejne ved ved udmalkning, opbevaring, og udfordring.
Lean og DMS er emnerne i to nye digitale kurser. Kurserne er gratis, og du kan tage dem, når det passer dig, og hvor det passer dig.
Tema: Holdbarhed
Mælkeproducent Jens Vrist går mere efter sunde køer end højest mulige ydelse.
Jo bedre viden man har om, hvornår køerne sættes ud, jo mere kan man optimere. Ny udskrift er i støbeskeen.
Et hurtigt og godt analyseresultat af din majs- eller græshøst kan fås ved løbende at udtage prøver, mens læssene køres til siloen. Det er nemt, og du kan selv gøre det. Ny film viser hvordan.
Tema: Økonomistyring
Et år var det vandet, et år mineralerne, og lige nu er det strømmen, der er for dyr. Thomas Hansen fra Rødding finder penge, hver gang han lægger budget.
Forstå dine køer og arbejd med dem på deres præmisser.
Hvert år stiger de samlede kapacitetsomkostninger i kvægbruget. Manglende overblik over fx lønomkostninger er ofte blandt synderne.
Hyppigere og større udsving i mælkeprisen og større bedrifter har gjort behovet for økonomistyring tydeligere end tidligere.
Forstå dine køer og arbejd med dem på deres præmisser.
Lean og DMS er emnerne i to nye digitale kurser. Kurserne er gratis, og du kan tage dem, når det passer dig og hvor det passer dig.
Medarbejdere er forskellige og skal ikke motiveres ens. Kend de fem medarbejdertyper.
Tema: Forbrugerkontakt
Kend de tre cirkler, du som leder skal have styr på for at minimere dagligdagens misforståelser og brist i kommunikationen.
Forbedring af både den eksterne og interne beskyttelse vil gavne bedrifter, som har problemer med digital dermatitis. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.
Overvågningskameraer skal hjælpe med at undersøge, om kravene i Lov om hold af malkekvæg har den positive effekt på køernes adfærd og velfærd, som var tiltænkt.
Et dansk praksisforsøg med revet majsensilage påviser hverken effekt på mælkeydelse eller stivelsesfordøjelighed.
Tema: Revet majs
Nogle er begejstrede, andre ikke og flere er i tvivl. Generelt oplever 11 forsøgsværter ikke den store forskel på revet og almindelig majs i dagligdagen.
Nyt forsøg med Shredlage går i gang på Danmarks Kvægforskningscenter, Foulum i november.
Genomisk test er et godt managementredskab for mange. Men det giver stadig anledning til spørgsmål og tvivl. Det viser denne uges debat på SEGES Kvægs Facebookside.
Mælkeproducent Henrik Graversen fortæller om, hvorfor han bruger genomisk test i sin besætning, og hvordan han gør rent praktisk.
Bestilling af genomisk test via DMS’ netbutik sparer tid og giver overblik.
Hvis vi skal have køerne ned at ligge 10-12 timer i døgnet, skal mange sengebåse justeres.
En klokkeklar plan om sand i sengebåsene er skiftet ud med tænkeboks og skruenøgle på overarbejde.
Tema: Staldindretning
Nu er det muligt at sætte en mere korrekt pris på krydsningskalve mellem kødkvægstyre og malkekøer i DMS. Ny film gennemgår baggrunden for udskriften og hvordan du bruger den.
I første halvår af 2017 har kvægbønderne sænket forbruget af antibiotika med 12 procent. Det er resultatet af en fortsat målrettet indsats og skyldes primært bedre yversundhed.
Se film om, hvordan du vedligeholder dine sandsenge, så du og dine køer får størst gavn af sandets gode egenskaber. Filmen kan ses med engelske undertekster.
Mens antallet af besætninger med malkerobotter falder i Danmark og Sverige investerer de øvrige nordiske lande fortsat i denne type malkesystem. Flest robotter findes dog i Danmark.
Bedrifter, der malker tre gange, er større end gennemsnittet, og de positive effekter er langt flere end de negative, viser spørgeundersøgelse.
Skal, skal ikke. Koen er en anelse halt – men går det at sende den afsted til slagteriet? Få anbefalinger med fotos i Fødevarestyrelsens guide om transport af halte og magre køer.
To film viser kort og enkelt, hvordan du holder celletallet nede i hhv. DeLaval og Lely-robotbesætninger. Hent også de samme tips på faktaark og print dem ud som huskeliste.
Højt celletal eller mange nyinfektioner i din besætning kan skyldes, at malkeanlægget ikke er rigtigt indstillet. Læs her hvordan du sikrer, at dit malkeanlæg er toptunet.
Ofte bliver der kun givet mundlig besked om behandlinger – det giver anledning til uheld, hvor behandlede køer malkes med, især i ferieperioder.
Sikker håndtering skal læres. Tal med både nye og erfarne medarbejdere om gode rutiner.
Forbered dig på en arbejdsdag i førerhuset.
Øget fokus på klove har betydet øget mandskab hos mælkeproducent Søren Hansen, Stenstrup.
God kokomfort, god hygiejne, korrekt klovbeskæring på rette tidspunkt og tidlig behandling er ifølge klovdyrlæge Anders Rønn afgørende for en god klovsundhed.
Ungdyr er mindre følsomme overfor varmestress end malkekøer. Derfor er risikoen for varmestress hos kvier og stude på græs under danske forhold begrænset.
Tema: Business Check
Bedrifternes tal sat op mod hinanden og en snak om, hvor det går godt og skidt, motiverer medlemmerne af en vestjysk erfagruppe til at ændre på tingene.
Der findes desværre hverken lette eller hurtige løsninger, når det gælder arbejdet med klov-sundhed. Til gengæld bliver man belønnet for systematik og vedholdenhed.
Tema: Klove
Der er mange gevinster ved systematisk at vurdere antallet af halte køer i besætningen. Og det er slet ikke så stor en tidsrøver, som mange tror.
Med pjecen 'Malkning og hygiejne' har man et godt udgangspunkt for en snak om malkning med nye malkere eller på medarbejdermødet.
Danske mælkeproducenter har sænket antibiotikaforbruget med næsten 16 pct. i første kvartal sammenlignet med samme periode sidste år.
SEGES tilbyder fortsat en rådgivningspakke til besætninger i salmonellaniveau 2. Pakken indeholder bl.a. besætningsbesøg og vurdering af handlingsplan.
Første slæt har typisk ikke brug for ensileringsmidler.
Langt flere kvægbrugere burde lægge en vommagnet i køerne.
Det, som startede med nysgerrighed, er blevet en klar strategi for brugen af genomisk test. Det har løftet niveauet i Hans Peter Lildholdts besætning for egenskaberne i NTM og dermed økonomien.
Tema: Genomisk test
Der udsendes ikke længere remindere om kvartalsprøver. Overskrides tidsfristen tager myndighederne over.
Tema: Slætstrategi
Når der er travlhed i marken og i perioder med ferie, ser vi flere uheld med antibiotika i malkestalden.
Brug slætprognosen med aktuelle vejrdata for dit område, når beslutningen om det eksakte slættidspunkt skal tages.
Fem slæt giver højere fordøjelighed og højere indhold af råprotein, som det er synd at snyde sig selv for.
Læg en strategi for slætgræsset og tag første slæt en uge tidligere end du plejer.
Tema: Kalvediarré
Ny race- og krydsningsopgørelse sammenligner besætningens renracede dyr med krydsningsdyrene.
Her får du fem gode råd til at undgå sporer i ensilagen, så risikoen for at de havner i mælken mindskes.
Et nyt panel bestående af engagerede frontløbere skal pege på udfordringer og nye ideer, som SE-GES kan bruge i arbejdet med at skabe nye løsninger til mælke­producenterne.
De økologiske kalve kvitterede for varme, mere mælk og bedre hygiejne. Problemerne med diarré er løst.
Forebyggelse af diarré hos kalve kræver relativt enkle tiltag. Derfor bør man ikke acceptere problemet, som går ud over både dyrevelfærden, bedriftens økonomi og antibiotikaforbruget.
Med et simpelt klistermærke kan du tjekke temperaturen på vaskevandet til malkekludene. Temperaturen er afgørende for, at kludene er bakteriefri og ikke smitter fra ko til ko.
Nye malkerutiner og dyreflow betyder mere for hastigheden, end mange tror.
Ofte skal der justeres adskillige detaljer, før et nyt malkeanlæg fungerer. Det anbefales derfor, at man ikke haster skiftet fra gammelt til nyt igennem.
Uafhængig afhentning og mulighed for at vende med tankbilen er to ekstra krav til nye anlæg.
Særnummer: Kvægkongres 2017.
Kalvedødeligheden i januar måned er raslet ned i forhold til tidligere år. Og det skyldes ikke bare det milde vejr.
Tema: Ny husdyrregulering.
Bedrifter med lavt fosforindhold i gødningen kan med fordel bruge egne tal via en type 2-korrektion. Det kræver minimum fire foderkontroller.
Kvægbrug, der dyrker meget majs og bruger kvægundtagelsen, skal regne på mulig­hederne i marken.
Raps i foderrationen belaster fosforregnskabet væsentligt mere end soja. Fodring med hestebønner er også en mulighed.
Sanering for salmonella handler i særlig grad om at undgå, at kalven møder smitte i form af gødning. Få de vigtigste tiltag her.
Danske kvægbrugere er gode til at sortere de køer fra, der ikke kan klare transporten til slagteriet, viser en ny undersøgelse. Dog forværres halthed ofte under transport.
Husk helikopterblikket og få en dygtig driftsleder. Sådan lyder nogle af rådene fra kvægbrugere med mælkeproduktion på flere ejendomme.
Det er grundighed og entusiasme og ikke 20 års erfaring, der kendetegner den ene modtager af kvalitetsmestertitlen.
Ny tjekliste gør det let at se, hvad der skal være styr på før et dyrskue.
Tema: Mælkekvalitet.
Tema: Ledelse.
Et større fokus på den enkeltes personlighed er et godt supplement til at arbejde med nøgletal som motivationsfaktor.
Motiverede medarbejdere er op til fire gange mere produktive. Men det er vidt forskelligt, hvad der motiverer den enkelte.
Arbejdet med motivation er ikke længere noget valg, vurderer kvægrådgiver Michael Mortensen fra LandboNord.
På denne side kan du se samtlige publikationer af KvægNyt fra 2017.
Mælkeproducenterne er blevet bedre til at undgå uheld med antibiotika i mælken.
En omfattende analyse viser, at op mod 10 pct. af malkekvægsbedrifterne får svært ved at udvide dyreholdet på grund af placering nær ammoniakfølsomme naturområder eller naboer/byzone.
Britt Brøchner-Nielsen er vild med de mindre og ‘nysgerrige’ krydsninger, der også resulterer i bedre produktionsresultater.
Kristoffer Kappel opdagede krydsningsfrodigheden ved et tilfælde. I dag kunne han ikke drømme om at lade være.
Brug syv minutter på at se to små film, og undgå de fejl, der forringer effekten af rengøring og desinfektion.
60-70 pct. af køerne var halte i løbet af otte måneder. Det viste systematiske halthedsvurderinger i to besætninger i 2016.
En klar strategi. Det er en af fællesnævnerne for fem ejendomme, som har økonomisk succes med naturpleje.
Forlænget laktation passer godt ind i Mikkel Juhl Nielsens økologiske jerseybesætning. Færre kælvninger, lettere afgoldning og dermed lavere dyrlægeomkostninger opvejer mindre mælk.
Mælkeproducenter frembringer kvalitetsfødevarer - blandt andet som første led i produktionen af kalvekød. Ny film giver tips til at lave den allerbedste spædkalv til opfedning.
Mørnet metalnet under taget, fyldt magnet på fuldfoderblanderen og gamle dæk på ensilagen er de faktorer, man bør undgå i forhold til metalsplinter i foderet.
Tema: Sundhedsrådgivning
Brug de mange redskaber, som styrker arbejdet med smittebeskyttelse og dyrevelfærd. For eksempel det helt nye brætspil ’Smittejagten’.
Tag godt imod det årlige rådgivningsbesøg om smittebeskyttelse. Brug det til tjek af de daglige rutiner, og brug det som en vigtig løftestang til at sikre besætningen mod smitte.
Såvel landmand som dyrlæge vil få meget ud af at øge fokus på diagnostik hos kalvene.
Klovbeskærere, der holder sig opdateret via uddannelse og kurser, beskærer bedre. Listen over uddannede klovbeskærere er netop opdateret.
Tavlemøder har hjulpet uddelegeringen af ansvar på vej hos Marcel van den Hengel. Og det har budt på positive overraskelser.
Vurder altid kritisk, om det kan betale sig at behandle en yverbetændelse. I ca. halvdelen af tilfældene kan det ikke.
Tema: Antibiotika
Forebyggelse og nye værktøjer giver rigtig gode muligheder for at foretage færre behandlinger. Muligheder, der er god økonomi i at tage til sig.
Om to måneder er det ti år siden, at danske kvægbrugere startede en fælles indsats om at bekæmpe salmonella i dansk kvægbrug. 31. december 2016 er målstregen sat.
Poul Henrik Søgaard fik for alvor øjnene op for, hvor han og medarbejderne skal lægge indsatsen efter besøg af SEGES’ salmonella­ekspert.
Tema: Salmonella Dublin
Undgå de små fejl, der betyder, at behandlingen ikke bliver lige så effektiv som den kunne være.
Nyt projekt vil dokumentere, hvad der giver reel øget velfærd i staldene.
Danskerne ved ikke meget om dyrevelfærden i dansk landbrug. Men deres holdning er klar – dyrevelfærd er ensbetydende med naturlig adfærd.
Tema: Dyrevelfærd
Med de rigtige procedurer sikrer du, at der ikke kommer medicinrester i mælken.
Ro er mantraet i overgangsperioden fra én laktation til den næste. Et opstartshold er optimalt, særligt til førstekalvs­køerne.
I tre uger før kælvning til tre uger efter kælvning afgør du, hvor stærk koen bliver gennem hele laktationen.
I overgangsperioden er koen mere ’blød’ i alle led. Det øger risikoen for sålesår, hvis hun drives for hårdt.
I USA har de et tal, der viser, hvor godt køerne kommer igennem overgangs­perioden.
Ny ph.d.-afhandling slår fast, at brug af skåneboks og smertebehandling hjælper halte køer.
Tema: Overgangskøer
Varmt vand i tilstrækkelige mængder er afgørende for hygiejnen i mælkeproduktionen. Se her, hvordan du tjekker, at varmtvandsforsyningen slår til på din bedrift..
Tema: Åbent landbrug
Tre film giver gode råd om at holde kimtallet nede i besætninger med hhv. malkestald, LELY-robotter og DeLaval-robotter.
Se, hvordan du genkender coccidiose. Få også gode råd om, hvordan du bryder smittevejene og igangsætter den rette behandlingsstrategi.
Sommertemperaturer stiller høje krav til kølingen af mælken. Film viser, hvordan du undgår, at kimtallet ryger i vejret, når solen bager.
Gylle kan være livsfarligt. Vi ved det, men holder vi fast i de sikre rutiner – også i perioder med spidsbelastninger?
Gips i strøelse øger gyllens svovlindhold. Husk det, når gyllen nedfældes.
Mælkeproducent Anders Langdahl indså, at tavlemøder er en ledelsesdisciplin, der ikke kommer af sig selv.
Udvikling af svovlbrinte er altid en risiko ved gyllehåndtering. Risikoen øges dog, når man strør med gips.
Tema: Gyllehåndtering
Kan desinfektionsmidlet Bayocide stå et par dage? Hvor lang tid kan bakterier overleve 80 grader varmt vand, og dør bakterier i fryseren? Et rådgivningsbesøg med fokus på hygiejne gav svar.
Brug af sæbe er altafgørende, når udstyr og inventar gøres rent. Hvis du kæmper med coccidiose, er gasbrænderen et effektivt våben.
Tema: Rengøring og desinfektion
Tema: Kapacitetsomkostninger
Optimal håndtering af råmælken, giver kalven den bedste start. Ny film fra SEGES Kvæg viser hvordan.
Tema: Motivation
Få retningslinjerne for korrekt påføring af pattedyp, så du opnår bedst mulig effekt.
SEGES Kvæg både skærer til – og skærer fra. Men vi glemmer nok at fortælle om det. Og erhvervet kan også rykke endnu tættere sammen.
Færre brugere og økonomisk krise betyder, at den kritiske lup for alvor skal hen over rådgivning, udvikling og forskning på kvægområdet.
Først indkøring, derefter to år med et underskud på ca. 30.000 kr. Så satte banken stolen for døren. Nu kæmper Ida sammen med sin Martin for at få hverdagen til at fungere igen.
Tema: Organisation
Få retningslinjerne for god kludeteknik før malkningen, så du undgår smittespredning fra ko til ko.
Tema: Anitibiotikauheld
Mange uheld med antibiotika i mælken sker i ferien. Men træffer man de nødvendige forholdsregler, kan man minimere risikoen og tage af sted med en god fornemmelse.
Interviews med de besætningsejere, som oplevede antibiotikauheld i 2015, afslører, hvor det hyppigst går galt. Mangelfulde mærkningsprocedurer er den største synder.
Analyser af mælkeerstatninger til kalve viser høj hygiejnisk kvalitet. Analyserne er foretaget, efter at Vestjysk Landboforening stillede spørgsmålstegn ved kvaliteten.
Tørstofprocenten har været højere end de anbefalede 35 pct. i næsten alle slæt græsensilage de seneste år, viser en opgørelse. Planlægning kan løse problemet.
Den 1. juli træder kravet om kobørster til malkekøer i kraft. En FarmTest sætter fokus på, hvad du skal overveje, før du køber.
Tema: Grovfoder
Besøg i besætninger med højt sporeindhold i mælken sætter fingeren på, hvor det går galt.
Tema: Ydelseskontrol
Dato for goldbehandling, dato for kirtelprøve og mulighed for at vælge og sortere på alle kolonner gør celletalslisten i DMS til et stærkt ledelsesværktøj.
Jaap Van Sas kan godt lide at regne. Og han gør ikke noget, der ikke kan betale sig.
Ti minutters analyse af mælkeproduktionsopgørelsen er givet godt ud. For rettidig omhu giver mere mening end brandslukning.
SEGES Kvæg projekter i 2015
Tema: Lov om hold af malkekvæg
SEGES Kvæg tilbyder nu besætninger, som kæmper med salmonellasanering, en pakke, der bl.a. indeholder besætningsbesøg og vurdering af handlingsplan.
Mere fleksibel ammoniakregulering og færre krav til nyetableret natur er nogle af de indspil, som Landbrug & Fødevarer har indgivet til Naturpakken.
Tema: Digital foderstyring
På denne side kan du se samtlige publikationer af KvægNyt fra 2011.
Tema: Salmonella
Arbejde med mælkekøletanke er ikke ufarligt. Sidste år omkom en mælkeproducent på tragisk vis, da han befandt sig i tanken for at tjekke for belægninger, og vaskeprogrammet gik i gang.
Nyt faktablad giver overblik over de risici, man skal være opmærksom på for at undgå ulykker i forbindelse med arbejde med mælkekøletanken.
FarmTest viser utilstrækkelig vask og desinfektion i kvæg- og kalvestalde. Læs her hvor det går galt, og hvad der skal til for at rengøringen har effekt.
Særnummer: KvægKongres 2016
Tema: Turnaround
Tema: Mycoplasma
Pattedesinfektion før og efter malkning nedsætter risikoen for yverbetændelse. Nyt faktablad giver dig få, enkle retningslinjer til at opnå det bedste resultat.
Køerne var lammede efter kælvning, men behandling for mælkefeber hjalp ikke. Problemet lå nemlig 10-12 måneder tidligere.
Arbejdslister i DMS Dyreregistrering er din hjælpende hånd, når du skal have udpeget køer til sundhedsrådgivningen, have overblik over hvor mange kalve, der er klar til salg og meget mere.
Obduktioner viser ofte en anden døds­årsag end landmand og dyrlæge forventer, er dyrlæge Erik Valbjørns erfaring.
En formodet dødsårsag, der viser sig ikke at være korrekt, er skyld i dyre fejl­investeringer på mange bedrifter.
Første skridt til en lavere kodødelighed er at vide, hvad køerne dør af.
Tema: Obduktion
Ny FarmTest om halm-kalk- vand i sengebåsen giver et godt indtryk af dette underlag, men ikke endegyldig dokumentation for positiv effekt.
På denne side kan du se samtlige publikationer af KvægNyt fra 2012.
Tema: Klima
På denne side kan du se samtlige publikationer af KvægNyt fra 2016.
Udbyttemåling i grovfodermarken er afgørende for at kunne optimere grovfoderproduktionen. Ny film fortæller hvorfor og hvordan.
Tema: DMS
På denne side kan du se samtlige publikationer af KvægNyt fra 2013.
Smittebeskyttelse i forhold til sandsenge handler om tørt, løst sand i tilstrækkelige mængder.
Jævnligt tjek af yverhygiejnen bør være en del af besætningens interne smittebeskyttelses-program. Se hvordan du gør, og hvilke faktorer som er afgørende for at sikre rene yvere.
Tema: Liggetid
Køernes hierarki er en faktor, mange overser betydningen af. Og det er ærgerligt, for der er sundhed og ydelse at hente.
Husk køernes lægge- og rejse sig adfærd, når bagkanten på sengebåsene forhøjes.
Halte køer opnår samme liggeadfærd som ikke-halte køer, når de kommer i aflastningsboks. Det viser resultater fra et dansk ph.d.-studie.
På denne side kan du se samtlige publikationer af KvægNyt fra 2015.
Se hvordan du opnår bedst mulig smittebeskyttelse af kalven i forbindelse med kælvning.
Tema: Smittebeskyttelse
Det seneste år er ydelsen hos de danske malkekøer steget med 298 kg, og besætningsstørrelsen ligger nu på knap 168 køer. Det viser en frisk opgørelse fra ydelseskontrollen, som også antyder, at strukturudviklingen igen sætter fart på.
De fleste ved, hvordan man passer en kalv korrekt. Alligevel har en fjerdedel af bedrifterne en kalvedødelighed på 10 pct. eller mere.
Tør den nyfødte kalv, strø dagligt og giv ekstra mælk. Så kan kalvene overleve vinteren.
En ny video gør dig klogere på, hvad KMP-fuldfoder er, og hvad du får ud af konceptet.
På grund af udsigt til en dårlig majshøst har flere landmænd end sædvanligt høs­tet kornhelsæd. Det øger risikoen for et højt sporeindhold i ensilagen.
Det er gode sager som sukker og protein, man mister, hvis saftafløbet fra majsensilagen ikke begrænses.
Tema: Kalvedødelighed
Når unge kvæglandmænd skal vurdere dyrevelfærden, har de fokus både på produktionen og dyrets følelser.
Tema: Majshøst
Se de forskellige indlæg under hvert emne.
Video viser, hvordan landmanden med ’On-Farm dyrkning’ enkelt og hurtigt kan afgøre, hvilke køer der skal behandles for milde tilfælde af yverbetændelse.
Tema: Social ansvarlighed
Størstedelen af leverandørerne til Them Andelsmejeri har forbedret kvaliteten af deres mælk markant efter indførelse af en afregningsmodel, der belønner selv den mindste forbedring.
Køer med lidelser som sålesår og byld i den hvide linje kommer sig markant hurtigere, hvis behandlingen suppleres med smertestillende midler.
Tema: Ny salmonellabekendtgørelse
Med den nye salmonellabekendtgørelse skærpes bl.a. overvågningen af ikke mælkeleverende besætninger. Den øgede overvågning skal øge sikkerheden for korrekt fastlagt salmonellastatus.
Mælketab på op til 335 kg i første laktation kan være konsekvensen af selv mildere tilfælde af digital dermatitis hos kvier.
Det betaler sig at sanere hurtigt og effektivt. Sløser man med salmonella-management, kan infektionen koste op til 2.700 kr. pr. ko det første år.
Køer, der får lov til at gå på dybstrøelse én måned før kælvning får med stor sandsynlighed et lettere kælvningsforløb.
Tema: Økonomistyring
Tema: Efter en konkurs
For tre år siden satte banken Dorthe og Ole Olsen kniven for struben, og de indvilligede i at sælge gården. I dag tjener de penge og kan betale enhver sit.
Hvor ondt det end gør – bare at tænke tanken, må nogle mælkeproducenter indstille sig på, at fremtiden byder på et andet liv end det som selvstændig landmand.
Tema: Mælkeprisen
Rent drikkevand til køerne forudsætter rengøring af vandkar og evt. opsamlingstank. Tilsætning af desinfektionsmidler er tilladt, men løser ikke et hygiejneproblem.
Dagene er lange, og temperaturen stigende. Derfor kan fortørringen gå langt hurtigere end forventet. Og bliver græsset for tørt, går det ud over ensilagens kvalitet.
Tema: Slagtekalve
Vis køletanken interesse en times tid eller to og forebyg stigning i kimtallet, når sommervarmen sætter ind.
Tema: Klovsundhed
Slidte klude, overfyldte vaskemaskiner og for lav vasketemperatur kan hurtigt forvandle effektiv patteaftørring til effektiv smittespredning.
Mens bøffer fra malkekvæg er mere klimavenlige end dem fra kødkvæg, er kødkvægsbøffer gode for biodiversiteten.
Tema: Gift med en landmand
Tema: Lov om hold af malkekvæg
Fødevarestyrelsen har netop præsenteret en række præciseringer af 'Lov om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg'.
Tema: Eksport
Fiber er billigt og godt for køernes ben og haser. Udfordringen ligger i yversundheden. Det viser en ny FarmTest.
En reduktion af køernes udledning af metan på op til 23 procent ved tilsætning af nitrat til foderet overgår langt tidligere resultater af forsøg med klimavenlig fodring.
Tema: Økologi
Lavt sporeindhold i mælken har særlig stor betydning i produktionen af modermælkserstatning og proteinrige produkter til svækkede hospitalspatienter.
Tema: Mælkekvoternes ophør
Tema: KMP-fuldfoder
Nyhedsbrev med resultater og aktiviteter i foreningen Smag på Landskabet.
Sand er bedst som underlag til halte køer fremfor gummi. Køerne ligger længere tid på sand og har nemmere ved at rejse og lægge sig.
Selvom køer med yverbetændelse erklæres raske efter endt antibiotikabehandling er de fortsat påvirkede, viser ny undersøgelse. Derfor bør optimal management genovervejes.
Tema - Særnummer: KvægKongres 2015
Blandt de største mælkeproducerende lande i EU er Danmark fortsat det land, der har den laveste ammoniakudledning pr. kg. mælk. Fra 1990-2012 reducerede danske mælkeproducenter udledningen med 47 pct. pr. kg mælk.
Tema: Kapacitetsomkostninger
Tema: MRSA
Lavere forbrug og korrekt brug af antibiotika er vejen til mindre resistens.
Man kan halthedsscore 50 køer i timen, når det gøres systematisk – og dermed fange flere haltheder i opløbet. Det viser en undersøgelse foretaget af SEGES.
Ansøgningsrunden er åbnet for at søge nye 5-årige aftaler til ordningerne Økologisk Arealtilskud, Pleje af græs- og naturarealer og Ændret afvanding.
Tema: Sociale medier
Tema: Rå mælk
Både den karakteristiske smag og mælkens tilknytning til lige netop Martin Hansens besætning gør rå mælk til et spændende produkt for gourmetkokken Rasmus Munk.
10 kr. får mælkeproducent Martin Hansen pr. liter, når han leverer rå mælk til toprestauranter. Alligevel er det ikke noget, han bliver rig af. Men det gør ham stolt.
Smag på Landskabets workshop denne uge satte fokus på, hvad afsætningsleddet lægger vægt på ved køb af kød. Mørhed og god smag, hver gang forbrugeren sætter tænderne i kødet, er et must. Den gode historie er ikke nok.
Program til workshop den 3. februar 2015
Nyhedsbrev med resultater og aktiviteter i foreningen Smag på Landskabet.
Foreningen Smag på Landskabet tilbyder forskellige typer af medlemskab afhængigt af, om man fx er landmand med naturpleje – eller blot menig naturelsker.
Landmandsudgave Sundsøre
Landmandsudgave Storå
Landmandsudgave Støvringgaard
Landmandsudgave Sparehusbakkerne
Landmandsudgave Skjern Vesteng
Landmandsudgave Skjern Østeng
Landmandsudgaven Spøttrup Sø
Landmandsudgaven Mommose
Landmandsudgaven Gåsemosen
Landmandsudgave Kastbjerg Ådal Hegn
Landmandsudgave Hjerl Hede
Landmandsudgave Gryde Å
Ideer Spøttrup Sø
Ideer Kastbjerg Ådal Hegn
Ideer Hjerl Hede
Ideer Gåsemosen
Plejeplan Gåsemosen
Plejeplan Gryde Å
Plejeplan Hjerl Hede
Plejeplan Kastbjerg Ådal Hegn
Plejeplan Mommose
Plejeplan Skjern Østeng
Plejeplan Skjern Vesteng
Plejeplan Sparehusbakkerne
Plejeplan Spøttrup Sø
Plejeplan Støvringgaard strandeng
Plejeplan Storå
Plejeplan Sundøre naturareal
– muligheder fremadrettet
Vurdering af afgræsningen i arealerne i Smag på Landskabet oktober 2014
Sammenligning af ”grundig naturhandleplan” med ”landmandsudgave” og ”ideer ud fra delområder”
Tema: Sådan gør de bedste
I en besætning med 425 køer er en vandforsyning på mindst 42,5 liter pr. minut det optimale. Det er konklusionen på en FarmTest, hvor vandforsyningen er blevet testet i fire malkekvægsbesætninger.
Tema: Reproduktion
Den gennemsnitlige mælkeydelse steg med 525 kg mælk i det seneste kontrolår. Det er den største stigning nogensinde på et enkelt år.
Tema: Arbejdsmiljø
Nyhedsbrev med resultater og aktiviteter i foreningen Smag på Landskabet.
Tema: Mælkeproduktion i udlandet
Se filmen, der er produceret i projektet Smag på Landskabet.
Tema: Smittebeskyttelse
Med naturpleje bevarer vi den lille blå anemone, mariehøne-edderkoppen og alle de andre arter, som ellers ville forsvinde, og som gør vores natur rig og mangfoldig.
Direktør i Fresh food People, Christian Christensen er nyvalgt formand for foreningen Smag på Landskabet. En ildsjæl, der brænder for målet om at styrke den danske natur - og har kompetencer til at nå det.
Tema: Klovsundhed
Tema: Den gode jobstart
Overvældende interesse, da foreningen Smag på Landskabet blev til ved en stiftende generalforsamling på Sabro Kro i går. Stærk bestyrelse valgt.
Tema: Integration
Højt foderniveau stiller større krav til stivelsesfordøjeligheden i majsensilagen end tidligere. Ny undersøgelse viser, at højere fordøjelighed bl.a. opnås ved at lade majsen ensilere mindst 1½ - 2 måneder før udfodring.
Tema: Mycoplasma bovis
Projekt Smag på Landskabet danner nu en forening for landmænd, gårdbutiksejere, slagtere, restauratører m.fl. til fælles afsætning og markedsføring af naturkød. Tag med til stiftende generalforsamling.
Tema: Stop for kritiske antibiotika
B-streptokokker i malkebesætningen er en lumsk infektion. Celletallet kan pludseligt eksplodere og ydelsen rasle ned. I øjeblikket ses det laveste antal smittede besætninger siden 2007.
Artikel fra Magasinet Kvæg, maj 2014
Tema: Krydsningskalve
Artikel fra Magasinet Kvæg, april 2014
Ud fra de vilde planter på et areal kan man vurdere naturkvaliteten af et naturområde. Det skyldes, at de vilde plantearter har en række krav til deres levested, f.eks. jordens næringsstofniveau, surhedsgrad, fugtighed og lys på voksestedet.
Tema: Grovfoderproduktion
Smag på Landsskabet byder både på faglig ekspertise til landmanden og familieunderholdning i topklasse, når dyrskuet i Herning slår portene op den 3. - 5. juli.
Under danske forhold har tilsætning af gær til køernes foderration ingen indflydelse på ydelse eller foderoptagelse, men effekt på energiudnyttelsen. Det viser et blindforsøg foretaget i 16 danske besætninger.
Hos goldkøerne betyder varmestress bl.a. lavere ydelse efter kælvning og nedsat fødselsvægt hos kalven.
Tema: Business Check
Se filmen, der er produceret i projektet Smag på Landskabet.
Artikel fra Magasinet Kvæg, marts 2014
Tema: Råvarekvalitet
Tema: Kalvedødelighed
Få viden om hvilke særlige egenskaber, kød fra kvæg på naturarealer har og få inspiration til at afsætte det. Projekt Smag på Landskabet inviterer til gratis seminar.
Alt for mange kvægbrugere løber en stor smitterisiko ved udlevering af levende kvæg fra besætningen. Ny FarmTest sætter fokus på, hvordan man bedst indretter udleveringsfaciliteterne.
Artikel fra Magasinet Kvæg, februar 2014
Tema: Grovfoder
Lavt sporetal i mælken opnås ved en kombination af omhyggelig ensilageproduktion og god malkehygiejne
Tema: Kapacitetsomkostninger
Prøv de nye lækre opskrifter med kød fra dyr på naturarealer, kreeret af kokke og restauratører med passion for gode lokale råvarer.
Kød produceret på naturarealer har nogle særlige karakteristika - blandt andet med hensyn til smag.
Tema: Budgetmatchen
Artikel fra Magasinet Kvæg, januar 2014
Budgetmatchen - Artikel fra Magasinet Kvæg, december 2013
Tema: Smittebeskyttelse
Tema: Økologi
Kvægs strategi for 2018 er nu finpudset og tilgængelig på nettet i en endelig version. Men hvorfor har den fokus på vækst i en tid med vanskelig adgang til finansiering?
Tema: Sundhed
Opsummering fra stormøde i Brønderslev d. 26.11.2013
Stormøde om naturpleje med kvæg, Brønderslev den 26/11 2013
Stormøde om naturpleje med kvæg, Brønderslev den 26/11 2013
Stormøde om naturpleje med kvæg, Brønderslev den 26/11 2013
Stormøde om naturpleje med kvæg, Brønderslev den 26/11 2013
Stormøde om naturpleje med kvæg, Brønderslev den 26/11 2013
DLBR’s naturpleje-erfagrupper gør det muligt for dyreholdere at dele erfaringer og opnå ny viden. Der er tale om professionelt ledede grupper, hvor det faglige niveau vægtes højt.
På denne side kan du se samtlige publikationer af KvægNyt fra 2014.
Ny Kvægforskning - december 2013
Tema: Skadedyr
Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013
Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013
Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013
Naturpleje - Smag på Landskabet
Indlæg fra Stormøde LandboNord 26. november 2013
Deltagere på stormøde i LandboNord fandt frem til forslag om enklere naturleje. Forslagene videregives til Handels- og europaminister Nick Hækkerup.
Tema: Ny Dyreregistrering
Artikel fra Maskinbladet.dk, den 21. november 2013
Tema: Kodødelighed
Uddannelsen af 14 dødelighedsspecialister sætter fokus på at analysere sig frem til den rette årsag til høj dødelighed på den enkelte bedrift.
Tema: Energiudnyttelse
Artikel fra Kødkvæg - oktober 2013
Jo mere naturligt, jo bedre. Sådan lyder tidens fødevaremantra. Men det holder ikke i alle tilfælde, konkluderer belgiske forskere. Mælken skal pasteuriseres – men det bliver den ikke mindre sund af.
Det er fem gode gamle råd, der skal til for at sænke celletallet. Tre besætninger er lærerige eksempler på, at det kan være uhyre lidt, der skal til for at flytte uhyre meget.
Tema: Strategi 2018
Tema: Restbeløb pr. ko
I denne video gennemgås retningslinjerne for god, intern smittebeskyttelse i relation til staldpersonale, flytning af dyr, maskiner og brug af sygeboks.
De tolv DLBR-rådgivere, der uddannes i at sænke kodødeligheden, er på besætningsbesøg i makkerpar af to. Første trin er at fastslå rette dødsårsag, hvilket satte problematikken i et nyt lys for en af projektets bedrifter.
I denne video fortæller en mælkeproducent kort om de vigtigste procedurer for god intern smittebeskyttelse i besætningen. Brug den som instruktion til personalet eller som grundlag for en snak om emnet. Den kan hentes gratis på nettet.
Tema: Elektroniske øremærker
Tema: Ta' Stilling - Ta' Handling
Tema: Grovfoderskolen
Tankmælksovervågning viser, at godt 20 pct. af besætningerne er positive i ny test for antistoffer mod Mycoplasma. At besætningen er positiv, behøver dog ikke at give problemer.
Et liv i naturen i stedet for ind i en produktionsbygning giver ikke bare kødkvæg en langt bedre livskvalitet. Kvæget kan også beskytte værdifulde naturområder, så de ikke gror til.
Tema: Komposteringsstalde
Hvis man har fået konstateret salmonella i sin besætning, er det vigtigt at oplyse klovbeskæreren om det.
Tema: Fuldfoder
Fakta om projekt Smag på Landskabet
Tema: Salmonella Dublin
Der er høje forventninger til det korps på 12 rådgivere, der netop har påbegyndt en uddannelse i at reducere dødeligheden på besætningsniveau.
Nyhed fra vfl.dk den 7. juni 2013
Tema: Mælkekvalitet
Hav opslagsværket med dig, når du går tur i marken. Hent gratis app med billeder og beskrivelser af de mest almindelige giftige planter.
Tema: Lean
Artikel fra Effektivt Landbrug den 8. maj 2013
Tema: Slætgræs
Artikel fra Foodculture, 23. april 2013
Tema: Transport og smitterisiko
Tema: Transport og smitterisiko
Tema: Kodødelighed
Tema: Særnummer | KvægKongres 2013
Artikel fra Landbrug Nord, den 5. marts 2013
Tema: Lov om hold af malkekvæg
Artikel fra Randers AmtsAvis, den 14. februar 2013
Artikel fra Mariager Avis, den 13. februar 2013
Artikel fra Food Supply, den 8. februar 2013
Tema: Handel med foder
Artikel, AgroTech, den 29. januar 2013
Artikel fra DR Midt & Vest, den 25. januar 2013
Tema: Multifaktorielle besætningsproblemer
Et unikt samarbejde mellem fire kommuner, forskere, landmænd, slagtere og restauratører skal gøre naturpleje til en rentabel, professionel driftsgren.
Tema: Reproduktion
Antallet af jerseykøer er steget, og besætningsstørrelsen for racen er vokset til et gennemsnit på 165 i det forgangne ydelseskontrolår. For Dansk Holstein ses en lille tilbagegang. Ydelsen er gennemsnitligt steget med 100 kg for alle racer.
Artikel fra Fagmagasinet Kvæg, juli 2012
Korrekt håndtering og stabling af halmballer er afgørende for at undgå ulykker. Gratis vejledning giver gode råd om hvordan.
Tema: Fremtidens kalveproduktion
Tema: Klima
Tema: Kontrolbesøg
Tema: Tværfagligt samarbejde
Tema: særnummer - KvægKongres 2012
Tema: Malkerobotten
Tema: Antibiotika
Tema: Økologi
Tema: Salmonella
Tema: Fremtidens kalveproduktion
Tema: Grovfoder
Tema: Multifaktorielle sygdomme
Tema: Børbetændelse
Tema: Mælkeproduktion under pres
Tema: Grovfoderøkonomi
Tema: Krisehjælp
Tema: DMS
Tema: Regionsmøder
Tema: Lean
Tema: Levende kalve
Tema: Kritiske Målepunkter
Tema: Finansiering
Tema: Praksisnær rådgivning
Den gennemsnitlige besætningsstørrelse for malkekvægsbesætninger er vokset til 148 årskøer siden seneste kontrolår. Til gengæld er ydelsen faldet.
Goldkøer skal fodres restriktivt på et lavt foderniveau. Det siger de fleste anerkendte forskere inden for goldkøernes ernæring.
En værdistrømsanalyse fokuserer på at reducere spild på bedriften. Det gør den blandt andet ved at skelne de værdiskabende arbejdsprocesser fra det, der blot er spild af tid.
Links til liste over klovbeskærere og til klovregistreringsprogrammet.
Tema: Klovregistrering
Tema: Teknik på gården
Tema: “Den Nye Fortælling”
Tema: Fodereffektivitet
Tema: KvægKongres 2011
Tema: q-feber
Tema: Mælkekvalitet
Tema: Kodødelighed
Tema: Effektive kvier
Tema: Kvalitetsrådgiverne
Tema: 5S
Tema: Mælkekvote
Tema: Ordinationsperiode for medicin
Tema: Paratuberkulose
Tema: Konkurrenceevne
Tema: Dairy Management System
Tema: Goldkøer
Tema: Mycoplasma
Tema: Reform af EUs landbrugspolitik
Tema: Budget 2012 & organisering
Tema: Smittebeskyttelse
Tema: Fodereffektivitet
Tema: Kvægbrug i verdensklasse
Har du brug for gode arbejdsgange, der forebygger smitte til din besætning eller mellem dyr i din besætning? – SOP om smittebeskyttelse viser konkrete løsningsforslag i den enkelte besætning.
Formålet med aktivitetsbaseret omkostningsstyring (eller blot ABC fra engelsk ’Activity-Based Costing’) er at få bedre informationer om, hvilke omkostninger, der er ved at udføre forskellige aktiviteter på bedriften.
Smitterisikoen er stor - og unødvendig, hvis tyrekalvene skal hentes inde i stalden af fremmede.
Flere værktøjer kan bidrage til, at du får det optimale ud af dine lønomkostninger.
Lean værktøjet 5S er en metode til at skabe orden og system, og kan bruges overalt på bedriften.
Men vi kan godt spare noget. Mange besætninger bruger uden tvivl rigeligt protein, som kunne undværes uden at miste ydelse – til fordel for både miljøet og egen pengepung.
Lungebetændelse og diarré er de to lidelser, som hyppigst er årsag til sygdom hos kalve. Særligt væsentligt for om der opstår sygdom, er mængden af antistoffer fra råmælken, stress og kalvens generelle immunitet og modstandsdygtighed.