Kvæg

Sådan forebygger du varmestress hos malkekøer

Varmestress påvirker både køernes ædelyst, sundhed, ydelse og reproduktion. Læs her hvordan, og få gode råd om forebyggelse.

Ved det almindelige niveau af luftfugtighed i Danmark, kan der allerede ved temperaturer på 20-22 ⁰C ses varmestress hos køerne, afhængig af deres ydelsesniveau. Synlige tegn på varmestress er ændret adfærd: Køerne bliver dovne og dvaske, søger skygge og brise, trækker vejret hurtigt og taber spyt.

Varmestress påvirker køerne negativt på mange parametre: Ædelysten falder, ydelsen falder 15 – 40 %, immunforsvaret svækkes, og risikoen for yverbetændelse og klovlidelser stiger. Ved længerevarende varmestress forringes også reproduktionen i form af bl.a. svagere brunst og lavere drægtighedsprocent.

Undersøgelser viser desuden, at længerevarende varmestress hos goldkøerne – udover at have en negativ effekt på immunforsvaret - øger risikoen for en mere problematisk overgang til næste laktation, og kan påvirke den ufødte kalvs vækst samt kviekalvens størrelse et helt år efter fødsel og dens efterfølgende reproduktionsresultater.

https://www.seges.tv/v.ihtml/player.html?source=share&photo%5fid=38064441&autoPlay=0

Varmestress går ud over køernes ydelse og velbefindende. Denne film viser praktiske løsninger, der kan holde stalden kølig

Varmestress rammer de højtydende køer først

Koens egen varmeproduktion er et resultat af den samlede fordøjelse og omsætningen af foder og næringsstoffer. Det er også grunden til, at højtydende køer er mere udsatte for at få varmestress end lavere producerende køer. 

De højtydende genererer nemlig selv mere varme på grund af den højere foderoptagelse, der hører med til en højere mælkeproduktion. De skal med andre ord slippe af med den ekstra varme, der genereres, som følge af den større omsætning af foder og næringsstoffer. Under høje temperaturer om sommeren accelereres dette problem selvsagt.

Vil du vide mere?

Støttet af