Landmand.dk - Kvæg 

Oprettet: 08-01-2014

Deltag i erfagruppe om naturpleje

DLBR’s naturpleje-erfagrupper gør det muligt for dyreholdere at dele erfaringer og opnå ny viden. Der er tale om professionelt ledede grupper, hvor det faglige niveau vægtes højt.


I sommerperioden starter møderne typisk med en tur ud på arealerne, hvor man ser på dyrene og får en snak om f.eks. belægningsgrad og parasitter.

Foto: Bente og Amdi Nedergård

Ny viden og muligheden for at diskutere faglige udfordringer med ligesindede er vejen til bedre produktion og kilden til inspiration og arbejdsglæde. Præcis det er baggrunden for, at DLBR’s Rådgivningsteam Kødkvæg opretter erfagrupper med fokus på naturpleje og kødkvæg. I øjeblikket er der i alt 40 erfagrupper af denne type på landsplan – og der oprettes løbende flere, efterhånden som efterspørgslen opstår. 

Ikke en kaffeklub
Erfagrupperne består af ca. otte personer og sammensættes efter besætningsstørrelse og geografi.
”Det er klart, at store kødkvægsbesætninger har andre udfordringer end mindre, og samtidigt er det praktisk, at man ikke skal køre fra den ene ende af landet til den anden,” forklarer Per Spleth, Videncentret for Landbrug, Kvæg, som står i spidsen for rådgivningsteamet.
Grupperne afholder møder cirka fire gange årligt på skift hos de enkelte deltagere. På hvert møde deltager altid en rådgiver som ordstyrer, ligesom rådgiveren forbereder en dagsorden i samarbejde med værten.
”Det er meget vigtigt, at der er en dagsorden, så vi holder et fagligt fokus og ikke bliver en kaffeklub,” forklarer Per Spleth. Derfor tager rådgiveren forud for mødet en snak med værten om, hvad der er aktuelt for hans bedrift og situation, og som kunne være interessant at komme ind på for de øvrige deltagere også. I sommerperioden starter møderne typisk med en tur ud på arealerne, hvor man ser på dyrene og får en snak om f.eks. belægningsgrad og parasitter. Af andre eksempler på emner nævner Per Spleth grovfoderfordeling, benchmarking for produktionstal, optimalt tidspunkt for fravænning af kalve samt muligheden for tilskudsfodring osv.
”Og med projektet Smag på Landskabet, som har til formål at gøre naturpleje mere rentabelt for landmanden, har vi på møderne også fået større fokus på, slutfedning, og på hvordan man bedst får afsat kødet,” forklarer Per Spleth 

Hvis du vil med i en erfagruppe
Hvis du er interesseret i at deltage i en erfagruppe om naturpleje, kan du kontakte en af rådgiverne i DLBR’s Rådgivnings Team Kødkvæg. Det koster 500 kr. pr. møde at deltage. Beløbet dækker rådgiverens forberedelsestid og deltagelse. 

 

Landmandsportalen Landmand.dk
Gå til Landmand.dk

 

 

Sidst bekræftet: 08-01-2014 Oprettet: 08-01-2014 Revideret: 08-01-2014

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20
Kvægkongres: En landmand og CSR-direktøren i JYSK om at arbejde med bæredygtighed
Svineproducent Jonas Würtz og CSR-direktør Rune Jungberg Pedersen inspirerede med deres tilgang til at arbejde med bæredygt...
06.03.20