Feedback Form

Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 04-11-2015

Landmand.dk - Kvæg 

Oprettet: 04-11-2014

Forskere på sporet af mælkens slankende effekt

Mælk indeholder stoffer, der kan være med til at holde kropsvægten nede. Forskere fra Aarhus Universitet er på sporet af, hvilke stoffer det drejer sig om.


Fedtsyrer i mælken påvirker fedtomsætningen.
Foto: Colourbox

Nye undersøgelser peger i retning af, at mælk har en slankende effekt. Forskere har tidligere haft en anelse om, at sødmælk indeholder et eller flere stoffer, som enten direkte eller via tarmfloraen påvirker optagelsen og omsætningen af fedt, og dermed kan være med til at regulere kropsvægten. I en undersøgelse ved Aarhus Universitet er forskerne nu ved at pejle sig mere præcist ind på, hvilke stoffer i mælken og hvilke mekanismer i kroppen, der er tale om. Det skriver universitetet i sit nyhedsbrev.

Aktiverer gen som påvirker fedtomsætningen
Undersøgelsen omfatter mennesker, grise og tarmceller udtaget fra mennesker. De første resultater bekræfter, at der er noget i mælken, der påvirker fedtomsætningen. I undersøgelserne med tarmceller fandt forskerne, at stoffer i mælken påvirkede et bestemt gen, der hedder ’Fasting Induced Adipose Factor’-genet (FIAF), så det bliver aktivt. Når FIAF-genet er tændt, sætter det gang i processer i kroppen, der påvirker fedtomsætningen. De komponenter, der påvirker genet, fandtes især i mælkens fedtfraktion. Mere præcist er det mælkens mellem- og kortkædede fedtsyrer, der har den effekt. Disse fedtsyrer er unikke for mælk og er tidligere sat i forbindelse med reduceret fedtoptagelse hos mennesker. 

 

Landmandsportalen Landmand.dk
Gå til Landmand.dk
Sidst bekræftet: 21-10-2015 Oprettet: 04-11-2014 Revideret: 04-11-2014

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2019
Læs bla. om: Kommunikation med omverdenen, Grønrug skal høstes.., Brug de rigtige kødracetyre.
22.03.19
Film om kvægbrug
På denne side kan du se en række film med gode tips og råd om forskellige arbejdsopgaver på bedriften.
15.03.19
Videoer om yversundhed oversat til rumænsk
Der er mange rumænsktalende medarbejdere på de danske kvæggårde. Nu kan to videoer om hhv. gode malkeprocedurer i karrusel ...
08.03.19
Kvægkongres: Virus som alternativ til antibiotika
Verden over arbejdes der hårdt på at finde alternativer til antibiotika. Et af dem kan være i form af virus. Det har to dyr...
08.03.19
Kvægnyt nr. 5 - 2019
Fra Kvægkongressen 2019
08.03.19