Feedback Form

Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 04-11-2015

Landmand.dk - Kvæg 

Oprettet: 04-11-2014

Forskere på sporet af mælkens slankende effekt

Mælk indeholder stoffer, der kan være med til at holde kropsvægten nede. Forskere fra Aarhus Universitet er på sporet af, hvilke stoffer det drejer sig om.


Fedtsyrer i mælken påvirker fedtomsætningen.
Foto: Colourbox

Nye undersøgelser peger i retning af, at mælk har en slankende effekt. Forskere har tidligere haft en anelse om, at sødmælk indeholder et eller flere stoffer, som enten direkte eller via tarmfloraen påvirker optagelsen og omsætningen af fedt, og dermed kan være med til at regulere kropsvægten. I en undersøgelse ved Aarhus Universitet er forskerne nu ved at pejle sig mere præcist ind på, hvilke stoffer i mælken og hvilke mekanismer i kroppen, der er tale om. Det skriver universitetet i sit nyhedsbrev.

Aktiverer gen som påvirker fedtomsætningen
Undersøgelsen omfatter mennesker, grise og tarmceller udtaget fra mennesker. De første resultater bekræfter, at der er noget i mælken, der påvirker fedtomsætningen. I undersøgelserne med tarmceller fandt forskerne, at stoffer i mælken påvirkede et bestemt gen, der hedder ’Fasting Induced Adipose Factor’-genet (FIAF), så det bliver aktivt. Når FIAF-genet er tændt, sætter det gang i processer i kroppen, der påvirker fedtomsætningen. De komponenter, der påvirker genet, fandtes især i mælkens fedtfraktion. Mere præcist er det mælkens mellem- og kortkædede fedtsyrer, der har den effekt. Disse fedtsyrer er unikke for mælk og er tidligere sat i forbindelse med reduceret fedtoptagelse hos mennesker. 

 

Landmandsportalen Landmand.dk
Gå til Landmand.dk
Sidst bekræftet: 21-10-2015 Oprettet: 04-11-2014 Revideret: 04-11-2014

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation


Af samme forfatter

Valg til L&F, Kvægs bestyrelse
Frem til 28. januar kan der opstilles kandidater til L&F, Kvægs bestyrelse.
11.01.19
Så er der åben for tilmelding til kvægkongres
Se det spændende program og tilmeld dig. Og giv dine udenlandske kolleger et praj om at gøre det samme. Vi har nemlig lave...
11.01.19
Kvægnyt nr. 1 - 2019
Læs bla. om: Digitale kurser, Højt græsoptag og Selen til kvæg
11.01.19
Nye tiltag skal styrke salmonellaindsatsen i kvægbesætningerne
SEGES sætter gang i en række tiltag for at styrke bekæmpelsen af salmonella i besætningerne.
11.01.19