Oprettet: 09-06-2015

Bøffer fra malkekvæg og kødkvæg påvirker klimaet forskelligt

Mens bøffer fra malkekvæg er mere klimavenlige end dem fra kødkvæg, er kødkvægsbøffer gode for biodiversiteten.


I den ekstensive produktion med Skotsk Højlandskvæg er der en betydelig positiv påvirkning af biodiversiteten på grund af de store arealer, der afgræsses.

Produktion af oksekød påvirker både klimaet, miljøet og biodiversiteten. Men graden af påvirkning afhænger af, hvordan kødet produceres. Det skriver Aarhus Universitet i nyhedsbrevet ’Jordbrug og Fødevarer’. Forskere fra universitet har opgjort, hvordan de forskellige produktionssystemer hver især påvirker klimaet og miljøet. Det er sket som led i projektet ’Vurdering af kalve- og oksekøds samlede miljøbelastning’, der gennemføres af Landbrug & Fødevarer.

Malkekvægsbøffer er mest klimavenlige
Resultaterne viser, at kalve- og oksekød fra malkekvæg påvirker klimaet mindre pr. kg kød end kød, der stammer fra kødkvægsproduktion. Produktion af kød fra malkekvæg udleder også færre næringsstoffer til miljøet pr. kg produceret kød. Omvendt er kød fra kødracerne bedre for biodiversiteten. Således er der iflg. forskerne et lille tab af biodiversitet, når der produceres oksekød af malkerace og en lille stigning i biodiversitet, når der produceres oksekød i et intensivt ammekvæg-system med Limousine. I den ekstensive produktion med Skotsk Højlandskvæg er der en betydelig positiv påvirkning af biodiversiteten på grund af de store arealer, der afgræsses. Hvilket foder, der skal dyrkes, har også betydning for biodiversiteten. Generelt er der højere biodiversitet i flerårige græsmarker - især hvis de afgræsses - end i etårige afgrøder som korn.

Analysen viser yderligere, at for kød fra kalve og ungkvæg af malkekvægrace er klimaaftryk, næringsstofberigelse og energiforbrug kun cirka en tredjedel af det fra kødkvægskalve.

Læs mere om resultaterne her

 

Landmandsportalen Landmand.dk
Gå til Landmand.dk




Sidst bekræftet: 26-05-2019 Oprettet: 09-06-2015 Revideret: 09-06-2015

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Tilmeldingen er åben
Tilmeldingen er åben til Kvægkongres 2020, som løber af stablen 24.-25. februar i Herning.
24.01.20
SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella
Rådgivningsforløb med tæt opfølgning skal vende udviklingen mod et salmonellafrit kvægbrug, som på det seneste er gået i de...
24.01.20
Kvægbesætninger kontrolleres for håndtering af syge dyr og brug af medicin
Fra februar og frem til juni gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne i kvægbesætninger om håndtering af syge og ti...
24.01.20
Kvægnyt nr. 2 - 2020
Læs bl.a. om: SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella; Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder; Sådan k...
24.01.20
24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20