Feedback Form

  

Oprettet: 31-07-2014
Revideret: 01-08-2014

Avlsværditallet for KROP ændrer navn – og betydning

I august 2014 skifter avlsværditallet for KROP navn til KROPSKAPACITET. Kropskapacitet er identisk med Krop for RDC (nordiske røde racer) og Jersey, mens det for Holstein og DRH vil være sammensat anderledes, end Krop var tidligere.


Der er flere faktorer, der påvirker kropskapacitet. Som udgangspunkt er det de lineære avlsværdital for højde, kropsdybde m.m.

Emma Carlén (NAV/Växa Sverige), Elina Paakala (NAV/Faba) og Anders Fogh (NAV/VFL)

Fælles for alle racer gælder, at avlsværditallet for Kropskapacitet skal beskrive koens eller tyrens døtres størrelse (højde, dybde, bredde). Tyre med høje avlsværdital for Kropskapacitet vil dermed give døtre, som er højere, dybere og bredere.

Sådan er Kropskapacitet sammensat

De lineære kropsegenskaber, der indgår i Kropskapacitet, er de samme, som tidligere indgik i Krop. Udgangspunktet er således stadig kåringerne udført af afkomsinspektørerne.

For RDC og Jersey er den eneste forskel mellem Kropskapacitet og Krop navnet. For Holstein har Kropskapacitet en anden sammensætning, end Krop havde tidligere. Baggrunden for ændringen er, at Holstein ønsker et avlsværdital, som beskriver udseendet af koen eller tyrens døtre i stedet for et avlsværdital, som afspejler, om koen eller tyren bringer racen i retning af racens avlsmål eller ej. Eksempelvis kunne tyre, der avlede døtre, som var for små eller for store i forhold til optimum, få samme avlsværdital for Krop. Dette er ikke tilfældet for Kropskapacitet, hvor tyre, der avler store døtre, vil få højere avlsværdital end tyre, der avler små døtre.

Der er flere faktorer, der påvirker Kropskapacitet. Som udgangspunkt er det de lineære avlsværdital for højde, kropsdybde m.m., og desuden har egenskabernes vægte og optimum en betydning.

Kropskapacitet matcher ko og tyr

Som udgangspunkt er formålet med Kropskapacitet at kunne finde de tyre, der passer bedst til den enkelte ko – altså som hjælp til at udvælge insemineringstyre. Formålet er ikke at avle efter Kropskapacitet, da der ikke er økonomisk værdi i at avle efter større, bredere og dybere køer. Dette er også årsagen til, at Kropskapacitet ikke indgår i NTM.

Hvis man alligevel vælger systematisk at bruge tyre med høje eller lave avlsværdital for Kropskapacitet, vil det have indflydelse på den avlsmæssige fremgang. Hvis man vælger at bruge tyre med høje avlsværdital for Kropskapacitet, giver det primært fremgang for krydshøjde, krydsbredde, kropsdybde, brystbredde og malkepræg samt overlinie hos Jersey.

Find avlsværditallene på nettet

Fra 12. august vil avlsværdital for Kropskapacitet være tilgængelige for alle tyre med stambogsnummer i Danmark, Sverige og Finland på www.landbrugsinfo.dk/malkekvaegavl. Her kan du også finde avlsværdier for de lineære egenskaber. Avlsværditallet for Kropskapacitet erstatter Krop på udskrifter på Kvægdatabasen.

 

Sidst bekræftet: 30-07-2015 Oprettet: 31-07-2014 Revideret: 01-08-2014

Forfatter

Kvæg
Afdelingsleder

Anders Fogh

HusdyrInnovation, Afkomstinspektører


Af samme forfatter

PowerPoint-præsentation
Undervisningsmateriale om NTM til Landbrugsskoler udarbejdet af Mette Sandholm, Nanna Hammershøj og Anders Fogh
19.02.18
NTM - Undervisningsmateriale
Undervisningsmateriale om NTM til Landbrugsskoler m.fl. - i PDF-version
19.02.18
Hitliste med X-indekser - februar 2018
Hitliste med X-indekser for kødkvægstyre brugt på malkekvæg
01.02.18