Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 09-02-2020

  

Oprettet: 10-02-2017

Gode råd om mælkeproduktion på flere ejendomme

Husk helikopterblikket og få en dygtig driftsleder. Sådan lyder nogle af rådene fra kvægbrugere med mælkeproduktion på flere ejendomme.

SEGES gennemførte i slutningen af 2016 en undersøgelse blandt knap halvdelen af de 67 danske mælkeproducenter, der har mælkeproduktion på mere end en ejendom.

Formålet var at afdække de særlige udfordringer og opsamle de erfaringer, der opstår, når man leverer mælk fra flere ejendomme, så andre mælkeproducenter, der overvejer samme strategi, kan drage nytte heraf. Hermed deltagernes konkrete råd:

Fra landmand til leder

Du går fra at være landmand til at være leder. Gør op med dig selv, om du har mod på og lyst til dette store skifte og undgå for mange faste opgaver, så du med kort varsel kan springe til, hvor der er brug for dig.

Helikopterblik

Det er vigtigt at have et helikopterblik fra starten, og man skal kunne se synergien i projektet.

Gode medarbejdere og systematik

Overblikket bliver nævnt af mange som en af de største udfordringer. Derfor lægges der vægt på behovet for stabile, dygtige og selvkørende medarbejdere især på ejendom nr. 2. Det anbefales fra flere, at man har en dygtig driftsleder, som man har stor tillid til, og som er villig til at lægge en stor arbejdsindsats. For det er ikke muligt at være så meget til stede, som hvis man har alt samlet på et sted.

Logistik er afgørende

Nøglen til succes er at have et enormt fokus på systematik og optimering af logistikken. Der skal være faste procedurer for det meste.

Undgå flytninger

Det kan være en god ide at samle alle goldkøer ét sted og generelt at undgå flytninger. Flytninger er en stor arbejdsbyrde, og risikoen for ydelsesfald nævnes også.

Afstand en hindring for multisite

Den smidigste multisite-drift opnås, når der ikke er for stor afstand mellem enhederne. Hvis der er for stor afstand, kan man overveje, om ejendommene i højere grad skal drives som to selvstændige enheder.

Mange synergieffekter

De økonomiske overvejelser omkring skiftet til multisite er selvfølgelig vigtige. Men hvis beliggenheden er fornuftig, kan der være mange synergieffekter.

Kend den nye ejendom

Godt overblik og kendskab til den nye ejendom er vigtigt. Grundig forberedelse mindsker risikoen for uforudsete udgifter, men de er svære helt at undgå, og der bør derfor være økonomi til at håndtere uforudsete udgifter i budgetlægningen.

Følsomhedsbetragtninger

Læg vægt på følsomhedsbetragtninger i de budgetter, der lægges. Hvordan ser økonomien fx ud, hvis mælkeprisen falder igen?

Undervurder ikke opgaven

Sammenfattende lyder rådet fra mange, at man ikke skal undervurdere opgaven ved at gå over til produktion fra to eller flere ejendomme. Det kræver mere af lederen, når man skal holde overblikket over to ejendomme, og koordineringsopgaven i forhold til de ansatte bliver større.

Hør mere på kon-gressen mandag kl.15.30-16.15 i indlægget ’Mælkeproduktion på flere ejendomme’.

Hør mere om mælkeproduktion på flere ejendomme på KvægKongres 2017 i session 10 mandag kl. 15.30-16.15.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 3, 2017.

Læs mere om resultaterne her

 

Sidst bekræftet: 26-01-2018 Oprettet: 10-02-2017 Revideret: 10-02-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20