Feedback Form

Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 04-05-2018

  

Oprettet: 06-05-2016

Ulovlige flytninger af kvæg har konsekvenser

Ulovlige flytninger fra det højprævalente til det lavprævalente salmonellaområde øger smitterisikoen i alle besætninger. Men det har særlige konsekvenser for køber og sælger.


Man må gerne flytte dyr på tværs af det ­høj- og lavprævalente område, hvis man har en græsnings- eller pasningsaftale, som er indgået inden 1. nov. 2015.

Det er ikke lovligt at flytte dyr fra det højprævalente salmonella-område til det lavprævalente. Desværre sker det alligevel, og det ærgrer embedsdyrlæge i Fødevarestyrelsen Anette Gammelvind.

”Reglerne omfatter jo netop tiltag, som hjælper med at udrydde salmonella – til gavn for alle besætninger,” påpeger hun. Anette Gammelvind tror dog, at overtrædelserne i de fleste tilfælde skyldes uvidenhed.

”Måske er folk ikke klar over, at reglerne er trådt i kraft, eller de ved ikke, hvor bedriften ligger i zonegrænsen”, fortæller hun.

Alle flytninger tjekkes

Men de ulovlige flytninger opdages. L&F Kvæg tjekker alle flytninger i Dyreregistrering, og de flytninger, som ikke er i orden, sendes videre til Fødevarestyrelsen. Herfra kontakter styrelsen landmanden, og han får en indskærpelse.

”En indskærpelse betyder, at vi gør opmærksom på, at han har gjort noget forkert - at han har overtrådt loven. Man kan kalde det en løftet pegefinger,” forklarer Anette Gammelvind. Med til indskærpelsen hører også, at Fødevarestyrelsen følger op efter ca. tre måneder og tjekker, at landmanden har forstået budskabet – at det ikke er sket igen. Denne opfølgning er gebyrbelagt og koster omkring 2.000 kr. Indskærpelsen betyder også, at sælgers besætning ryger i den kategori, hvor der er større risiko for at blive udtrukket til kontrol i forbindelse med fx dyrevelfærdskontrol eller Fødevarestyrelsens kampagner. For køber gælder det, at hans besætning pålægges offentligt tilsyn. Han må således ikke sælge dyr til levebrug – og besætningen placeres i salmonellaniveau 2.

Mulighed for dispensation

Hvis man bor i det lavprævalente område og køber dyr ind, er det vigtigt altid at være opmærksom på, hvor dyrene stammer fra. Tilsvarende skal man være opmærksom på, hvor dyrene skal hen, hvis man sælger dyr fra det højprævalente område. Der kan i særlige tilfælde dispenseres for reglerne om flytning. For eksempel hvis man har nogle specielle avlsdyr af gamle racer, eller hvis en besætning skal lukkes ned, og man derfor skal af med mange dyr på én gang. 

 
 

Regler for flytning 

Det er forbudt at flytte dyr fra det høj- til det lavprævalente område.

Kalve til opfedning i slagtedyrsbesætninger må flyttes fra niveau 1-besætninger i det høj- til det lavprævalente område. Modtagerejendommen må kun levere dyr til slagtning.

Man må gerne flytte dyr på tværs af det høj- og lavprævalente område mellem egne ejendomme.

Man må gerne flytte dyr på tværs af det høj- og lavprævalente område, hvis man har en græsnings- eller pasningsaftale, som er indgået inden 1. november 2015 (fx kviepasning og naturpleje). Fødevarestyrelsen skal ligge inde med en kopi af aftalen.

 

Artiklen har været bragt i kvægNYT nr. 9 – 2016

 

 

Sidst bekræftet: 20-04-2017 Oprettet: 06-05-2016 Revideret: 06-05-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation


Af samme forfatter

Valg til L&F, Kvægs bestyrelse
Frem til 28. januar kan der opstilles kandidater til L&F, Kvægs bestyrelse.
11.01.19
Så er der åben for tilmelding til kvægkongres
Se det spændende program og tilmeld dig. Og giv dine udenlandske kolleger et praj om at gøre det samme. Vi har nemlig lave...
11.01.19
Kvægnyt nr. 1 - 2019
Læs bla. om: Digitale kurser, Højt græsoptag og Selen til kvæg
11.01.19
Nye tiltag skal styrke salmonellaindsatsen i kvægbesætningerne
SEGES sætter gang i en række tiltag for at styrke bekæmpelsen af salmonella i besætningerne.
11.01.19
Kvægafgiftsfonden

Mælkeafgiftsfonden