Feedback Form

Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 04-05-2018

  

Oprettet: 06-05-2016

Ulovlige flytninger af kvæg har konsekvenser

Ulovlige flytninger fra det højprævalente til det lavprævalente salmonellaområde øger smitterisikoen i alle besætninger. Men det har særlige konsekvenser for køber og sælger.


Man må gerne flytte dyr på tværs af det ­høj- og lavprævalente område, hvis man har en græsnings- eller pasningsaftale, som er indgået inden 1. nov. 2015.

Det er ikke lovligt at flytte dyr fra det højprævalente salmonella-område til det lavprævalente. Desværre sker det alligevel, og det ærgrer embedsdyrlæge i Fødevarestyrelsen Anette Gammelvind.

”Reglerne omfatter jo netop tiltag, som hjælper med at udrydde salmonella – til gavn for alle besætninger,” påpeger hun. Anette Gammelvind tror dog, at overtrædelserne i de fleste tilfælde skyldes uvidenhed.

”Måske er folk ikke klar over, at reglerne er trådt i kraft, eller de ved ikke, hvor bedriften ligger i zonegrænsen”, fortæller hun.

Alle flytninger tjekkes

Men de ulovlige flytninger opdages. L&F Kvæg tjekker alle flytninger i Dyreregistrering, og de flytninger, som ikke er i orden, sendes videre til Fødevarestyrelsen. Herfra kontakter styrelsen landmanden, og han får en indskærpelse.

”En indskærpelse betyder, at vi gør opmærksom på, at han har gjort noget forkert - at han har overtrådt loven. Man kan kalde det en løftet pegefinger,” forklarer Anette Gammelvind. Med til indskærpelsen hører også, at Fødevarestyrelsen følger op efter ca. tre måneder og tjekker, at landmanden har forstået budskabet – at det ikke er sket igen. Denne opfølgning er gebyrbelagt og koster omkring 2.000 kr. Indskærpelsen betyder også, at sælgers besætning ryger i den kategori, hvor der er større risiko for at blive udtrukket til kontrol i forbindelse med fx dyrevelfærdskontrol eller Fødevarestyrelsens kampagner. For køber gælder det, at hans besætning pålægges offentligt tilsyn. Han må således ikke sælge dyr til levebrug – og besætningen placeres i salmonellaniveau 2.

Mulighed for dispensation

Hvis man bor i det lavprævalente område og køber dyr ind, er det vigtigt altid at være opmærksom på, hvor dyrene stammer fra. Tilsvarende skal man være opmærksom på, hvor dyrene skal hen, hvis man sælger dyr fra det højprævalente område. Der kan i særlige tilfælde dispenseres for reglerne om flytning. For eksempel hvis man har nogle specielle avlsdyr af gamle racer, eller hvis en besætning skal lukkes ned, og man derfor skal af med mange dyr på én gang. 

 
 

Regler for flytning 

Det er forbudt at flytte dyr fra det høj- til det lavprævalente område.

Kalve til opfedning i slagtedyrsbesætninger må flyttes fra niveau 1-besætninger i det høj- til det lavprævalente område. Modtagerejendommen må kun levere dyr til slagtning.

Man må gerne flytte dyr på tværs af det høj- og lavprævalente område mellem egne ejendomme.

Man må gerne flytte dyr på tværs af det høj- og lavprævalente område, hvis man har en græsnings- eller pasningsaftale, som er indgået inden 1. november 2015 (fx kviepasning og naturpleje). Fødevarestyrelsen skal ligge inde med en kopi af aftalen.

 

Artiklen har været bragt i kvægNYT nr. 9 – 2016

 

 

Sidst bekræftet: 20-04-2017 Oprettet: 06-05-2016 Revideret: 06-05-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Værd at vide om pink eye hos kvæg
Pink eye er en smitsom øjenlidelse hos kvæg, som giver betændelse i hornhinden og øjenlåg. Læs her om årsag, smitte, sympt...
20.06.19
Køer kan fint malke på hestebønner
Fodring med moderat mængde hestebønner i stedet for soja og raps har ingen indflydelse på ydelse eller foderoptagelse. Det ...
14.06.19
Kvægnyt nr. 12 - 2019
Læs bl.a. om: Slætstrategi, besøgshygiejne, 10 gode grunde til at være landmand.
14.06.19
Video: Nyt værktøj i DMS giver overblik over besætningens yverbetændelser
Se hvordan, du bruger det nye DMS-værktøj til at få overblik over besætningens yverbetændelser.
12.06.19
Gå ikke glip af årets grovfoderekskursion
Du kan stadig nå at tilmelde dig og blive opdateret på alt det nye om grovfoder den 13. juni.
07.06.19