Feedback Form

  

Oprettet: 24-03-2017

Kapacitet i malkestalden er mere end størrelse

Nye malkerutiner og dyreflow betyder mere for hastigheden, end mange tror.

Specialkonsulent Helge Kromann, SEGES, oplever jævnligt, at mælkeproducenter, der etablerer et nyt og større malkecenter, ikke kan malke det antal køer i timen i det nye anlæg, som de forventer. To malkere er nemlig ikke dobbelt så effektive som en. Udover den tid, der går til faglig sparring, vil man også have andre rutiner, der medfører lidt mere spildtid, når man er flere malkere.

Som hovedregel kan en mand malke 90 køer i timen, to mand kan malke 80 køer pr. mand i timen, mens tre mand og derover kan malke 70 køer pr. mand i timen, oplyser Helge Kromann.

Dyreflow betyder meget

Bygningskonsulent Robert Pedersen, BK-Nord, gør opmærksom på, at det er afgørende at få skabt en god kapacitet i sit nye malkecenter, og at mange tillægger malkecenterets størrelse for stor betydning i den forbindelse.

”Malkecenterets størrelse handler mere om, hvor mange malkere man vil have i gang ad gangen, og hvilken malkerutine man bruger,” siger Robert Pedersen.

Hans erfaring er, at mange undervurderer betydningen af, hvor hurtigt dyrene kommer ind og ud af malkecentret.

”Opsamlingsplads og drivgangene skal være indrettet hensigtsmæssigt. For eksempel betyder det meget, om man kan undgå skarpe sving og inventardele, der rammer ømskindede hoftehjørner. Montér i stedet glatte rør, der glider imod lår og mave. Og vær opmærksom på ens lysmængde for køerne før, under og efter malkning,” lyder de konkrete råd fra Robert Pedersen.

Læs også

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 6, 2017.

Sidst bekræftet: 25-03-2019 Oprettet: 24-03-2017 Revideret: 24-03-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 14 - 2019
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klo...
09.08.19
Små film lærer svenskerne om kød
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbr...
09.08.19
Bliv klogere på DMS-afregningsmodulet
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad DMS-afregningsmodulet til kalve går ud på, er der hjælp at hente i både faktaark, film...
09.08.19
Kvægnyt nr. 13 - 2019
Læs bl.a. om: Madspild belaster klimaet mere end bøffer, Sikkerhed ved ensilagesiloen, Mælkeproducenter får stor værdi af s...
28.06.19
Mælkeproducenter får stor værdi af slagtekalvemøder
Stadig flere slagtekalveproducenter holder leverandørmøder for deres kalveleverandører. Mælkeproducenterne er vilde med det...
28.06.19