Oprettet: 24-03-2017

Kapacitet i malkestalden er mere end størrelse

Nye malkerutiner og dyreflow betyder mere for hastigheden, end mange tror.

Specialkonsulent Helge Kromann, SEGES, oplever jævnligt, at mælkeproducenter, der etablerer et nyt og større malkecenter, ikke kan malke det antal køer i timen i det nye anlæg, som de forventer. To malkere er nemlig ikke dobbelt så effektive som en. Udover den tid, der går til faglig sparring, vil man også have andre rutiner, der medfører lidt mere spildtid, når man er flere malkere.

Som hovedregel kan en mand malke 90 køer i timen, to mand kan malke 80 køer pr. mand i timen, mens tre mand og derover kan malke 70 køer pr. mand i timen, oplyser Helge Kromann.

Dyreflow betyder meget

Bygningskonsulent Robert Pedersen, BK-Nord, gør opmærksom på, at det er afgørende at få skabt en god kapacitet i sit nye malkecenter, og at mange tillægger malkecenterets størrelse for stor betydning i den forbindelse.

”Malkecenterets størrelse handler mere om, hvor mange malkere man vil have i gang ad gangen, og hvilken malkerutine man bruger,” siger Robert Pedersen.

Hans erfaring er, at mange undervurderer betydningen af, hvor hurtigt dyrene kommer ind og ud af malkecentret.

”Opsamlingsplads og drivgangene skal være indrettet hensigtsmæssigt. For eksempel betyder det meget, om man kan undgå skarpe sving og inventardele, der rammer ømskindede hoftehjørner. Montér i stedet glatte rør, der glider imod lår og mave. Og vær opmærksom på ens lysmængde for køerne før, under og efter malkning,” lyder de konkrete råd fra Robert Pedersen.

Læs også

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 6, 2017.

Sidst bekræftet: 25-03-2019 Oprettet: 24-03-2017 Revideret: 24-03-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægnyt nr. 23 - 2019
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation;...
13.12.19
Stil spørgsmål til kvægformanden og -direktøren
Kom til dialogmøde med Christian Lund og Ida Storm.
13.12.19
Værd at vide om pink eye hos kvæg
Pink eye er en smitsom øjenlidelse hos kvæg, som giver betændelse i hornhinden og øjenlåg. Læs her om årsag, forekomst, smi...
06.12.19