Feedback Form

  

Oprettet: 15-01-2018

Faldende ureaindhold i tankmælk

Fald i ureatallet vækker i øjeblikket bekymring hos nogle mælkeproducenter. Faldet ses dog over hele landet, og vil i de fleste tilfælde ikke skyldes fodringsproblemer i den enkelte besætning.

   
Hvis man er bekymret for, at udslag i egen tankmælk skyldes noget fodringsmæssigt, bør man gå foderplanen igennem og evt. følge op med at få analyseret en prøve af foderet. 
 

I øjeblikket oplever en del mælkeproducenter, at ureatallet falder kraftigt. Sådan ser det imidlertid også ud på landsplan. Store udsving i ureatallet er ikke usædvanligt, men sker jævnligt henover året (se kurven nedenfor). Hvis man oplever faldende ureatal i tankmælken skyldes det med andre ord formentligt ikke fodringen (proteinforsyningen) i den enkelte besætning.

”Hvis man er bekymret for, at udslaget i egen tankmælk skyldes noget fodringsmæssigt, bør man gå sin foderplan igennem og eventuelt følge op med at få analyseret en prøve af foderet,” lyder opfordringen fra chefkonsulent Niels Bastian Kristensen. Han understreger, at ureatallet er usikkert, men dog ikke så usikkert, at det ikke i nogle tilfælde kan være en alarm i forhold til koens proteinforsyning.

Ureatal bør ikke anvendes som styringsredskab

Indholdet af urea i mælken er en indikator for blodets koncentration af urea umiddelbart inden malkning, og blodets indhold af urea er bl.a. påvirket af foderets indhold af protein. Men blodets ureakoncentration kan være meget forskellig på forskellige tidspunkter af døgnet og påvirkes af ædemønster og proteinkilde mv. Samtidig ved man, at der også er en vis måleusikkerhed og årstidsvariation. Af samme grund gennemførte SEGES i 2016 en undersøgelse af sammenhængen mellem fodring og urea i tankmælk målt ved forskellige metoder. Resultatet af undersøgelsen viste bl.a. at der ikke kunne påvises en sammenhæng mellem proteinniveauet i foderet og ureaindholdet i mælken i en sådan grad, at ureatallet kan bruges direkte som styringsværktøj. Hvis man derfor er i tvivl om, hvorvidt proteintildelingen er korrekt, bør man kontrollere proteinindholdet i rationen frem for at anvende ureatallene. 

Læs mere om undersøgelsen på LandbrugsInfo.dk i KvægInfo 2501 (kræver abonnement på LandbrugsInfo).

Sidst bekræftet: 02-01-2019 Oprettet: 15-01-2018 Revideret: 15-01-2018

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Totalt stop for brug af humankritiske antibiotika til kvæg
Fra 1. september er det slut med at bruge 3. og 4. generations cephalosporiner til kvæg. Beslutningen er branchens egen.
23.08.19
Meget mere end fodbold - foreningsliv integrerer udenlandske medarbejdere
Godt netværk og et aktivt liv i fritiden gør livet i Danmark nemmere for udenlandske medarbejdere. For landbrugsmedhjælper ...
23.08.19
Værktøj i DMS giver overblik over besætningens yverbetændelser
Hvordan ser 2. kalvskøernes yversundhed ud, hvornår i laktationen er der især problemer, og hvad er årsagen? Klik af i DMS-...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19