Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 15-01-2020

  

Oprettet: 15-01-2018

Faldende ureaindhold i tankmælk

Fald i ureatallet vækker i øjeblikket bekymring hos nogle mælkeproducenter. Faldet ses dog over hele landet, og vil i de fleste tilfælde ikke skyldes fodringsproblemer i den enkelte besætning.

   
Hvis man er bekymret for, at udslag i egen tankmælk skyldes noget fodringsmæssigt, bør man gå foderplanen igennem og evt. følge op med at få analyseret en prøve af foderet. 
 

I øjeblikket oplever en del mælkeproducenter, at ureatallet falder kraftigt. Sådan ser det imidlertid også ud på landsplan. Store udsving i ureatallet er ikke usædvanligt, men sker jævnligt henover året (se kurven nedenfor). Hvis man oplever faldende ureatal i tankmælken skyldes det med andre ord formentligt ikke fodringen (proteinforsyningen) i den enkelte besætning.

”Hvis man er bekymret for, at udslaget i egen tankmælk skyldes noget fodringsmæssigt, bør man gå sin foderplan igennem og eventuelt følge op med at få analyseret en prøve af foderet,” lyder opfordringen fra chefkonsulent Niels Bastian Kristensen. Han understreger, at ureatallet er usikkert, men dog ikke så usikkert, at det ikke i nogle tilfælde kan være en alarm i forhold til koens proteinforsyning.

Ureatal bør ikke anvendes som styringsredskab

Indholdet af urea i mælken er en indikator for blodets koncentration af urea umiddelbart inden malkning, og blodets indhold af urea er bl.a. påvirket af foderets indhold af protein. Men blodets ureakoncentration kan være meget forskellig på forskellige tidspunkter af døgnet og påvirkes af ædemønster og proteinkilde mv. Samtidig ved man, at der også er en vis måleusikkerhed og årstidsvariation. Af samme grund gennemførte SEGES i 2016 en undersøgelse af sammenhængen mellem fodring og urea i tankmælk målt ved forskellige metoder. Resultatet af undersøgelsen viste bl.a. at der ikke kunne påvises en sammenhæng mellem proteinniveauet i foderet og ureaindholdet i mælken i en sådan grad, at ureatallet kan bruges direkte som styringsværktøj. Hvis man derfor er i tvivl om, hvorvidt proteintildelingen er korrekt, bør man kontrollere proteinindholdet i rationen frem for at anvende ureatallene. 

Læs mere om undersøgelsen på LandbrugsInfo.dk i KvægInfo 2501 (kræver abonnement på LandbrugsInfo).

Sidst bekræftet: 02-01-2019 Oprettet: 15-01-2018 Revideret: 15-01-2018

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Tilmeldingen er åben
Tilmeldingen er åben til Kvægkongres 2020, som løber af stablen 24.-25. februar i Herning.
24.01.20
SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella
Rådgivningsforløb med tæt opfølgning skal vende udviklingen mod et salmonellafrit kvægbrug, som på det seneste er gået i de...
24.01.20
Kvægbesætninger kontrolleres for håndtering af syge dyr og brug af medicin
Fra februar og frem til juni gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne i kvægbesætninger om håndtering af syge og ti...
24.01.20
Kvægnyt nr. 2 - 2020
Læs bl.a. om: SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella; Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder; Sådan k...
24.01.20
24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20