Feedback Form

Landmand.dk - Kvæg 

Oprettet: 27-01-2015

Nu skal der avles køer til økologisk mælkeproduktion

Kravene til en økologisk ko er anderledes end til den konventionelle. Derfor går forskere nu i gang med at se på, om det er muligt at udvikle særlige avlslinjer til økologisk mælkeproduktion.


En ko på en økologisk bedrift skal i særlig grad skal være meget robust, da man ønsker et lavt forbrug af antibiotika og stærke lemmer til at klare lange perioder udendørs.

Den økologiske landmand vælger avlsmateriale til sin besætning fra den samme gruppe tyre som sin konventionelle nabo. Men det skal der måske laves om på. Forskere fra bl.a. Aarhus Universitet og SEGES vil nu undersøge, om det er muligt at udvikle særlige avlslinjer, der er tilpasset økologisk mælkeproduktion. Desuden vil de arbejde på at udvikle nye mejeriprodukter fra køer med særlige genetiske karakteristika. Det skriver Aarhus Universitet i sit nyhedsbrev.

Mere robuste dyr
Muligheden for at udvikle økologiske avlslinjer er opstået som følge af den nye teknologi – genomisk selektion, hvor man bestemmer dyrets genetiske potentiale ved at tage en blodprøve.

”Meget tyder på, at specifikt økologisk avlsmateriale vil være optimalt for de økologiske kvægbrugere, fordi køer i denne type produktion bør have andre egenskaber end køer i den konventionelle mælkeproduktion, og med genomisk selektion har vi nu mulighed for at udvikle linjer med disse særlige egenskaber, siger projektleder Morten Kargo, SEGES og Aarhus Universitet.

Han forklarer, at en ko på en økologisk bedrift eksempelvis gerne skal være meget robust, da man i den økologiske produktion ønsker et lavt forbrug af antibiotika.

”Samtidig kan vi forestille os, at kvaliteten af koens lemmer er vigtige, fordi koen går udendørs i lange perioder. Desuden tyder meget på, at frugtbarhed er mindre vigtig end i den konventionelle produktion,” siger Morten Kargo.

Nicheprodukter skal fremme økologi
Da det i sidste ende er de økologiske landmænd, der skal have gavn af de nye avlslinjer, lægger projektet op til stor medinddragelse. Derfor bliver en række af Naturmælks leverandører besøgt, og alle økologiske landmænd vil via en spørgeundersøgelse blive spurgt om, hvilke egenskaber, de mener er vigtige for en ko i den økologiske produktion.

Er det eksempelvis af størst betydning, at koen har mindre yverbetændelse, selv om det indvirker på mælkeydelsen – eller er det snarere mælkeydelsen, der har førsteprioritet?

Nye produkter
Ved at udvikle økologiske avlslinjer åbner forskerne desuden dørene for at fremme udviklingen af nye produkter til gavn for den økologiske branche. Økologisk mælk er som følge af meget græs, hø og græsensilage i foderet karakteriseret ved at have et højere indhold af bestemte sundhedsfremmende fedtsyrer. Derfor går en anden del af projektet ud på genetisk at undersøge, hvilke køer der producerer mælk med det højeste indhold af disse fedtsyrer. Det økologiske marked kan dermed fornyes med produkter, der kan sælges på at være særligt sunde.

Samtidig skal forskerne undersøge, om der er potentiale for at inddrage de oprindelige malkekvægsracer i den økologiske produktion. Det skal ske ved at undersøge, om mælk fra disse racer adskiller sig fra andre racer, og om der dermed er mulighed for at udvikle nye produkter, der appellerer til særlige segmenter blandt forbrugerne.

Morten Kargo er optimistisk på projektets vegne – og tror på, at der ved afslutningen om fire år er en række vigtige resultater på bordet:
”Mit håb er, at vi har bevist, at det giver mening at inddele de tre danske racer i en konventionel og en økologisk linje, og at vi står med to forretningskoncepter, som mejerierne har lyst til at bruge.”

Partnere i projektet: SEGES, Aarhus Universitet, Registrering og ydelseskontrol (RYK), NordGen og VikingGenetics.

 

 Landmandsportalen Landmand.dk
Gå til Landmand.dk

Sidst bekræftet: 15-01-2018 Oprettet: 27-01-2015 Revideret: 27-01-2015

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation


Af samme forfatter

Film: Sikker færdsel og arbejdssikkerhed ved besøg på gården
Årets høst rykker nærmere. Og travlhed, mennesker, store køretøjer og maskiner kan være en farlig kombination. Se hvordan d...
02.07.18
Hvis dit celletal er forhøjet
Forhøjet celletal går ud over bedriftens økonomi på flere niveauer. Både i form af manglende kvalitetstillæg, men også i fo...
02.07.18
Sådan reducerer du dit tankcelletal - 15 gode råd
Læs de 15 gode råd nedenfor.
02.07.18
Særligt salmonellabelastede kvægbesætninger får kontrolbesøg
Fødevarestyrelsen tjekker handlingsplaner i besætninger, hvor salmonellasaneringen ikke rykker.
29.06.18