Feedback Form

  

Oprettet: 27-01-2017

Nudging – gør det nemt at gøre det rigtige

Med forskellige tiltag kan man styre folks adfærd i den retning, man ønsker. Det er det, nudging går ud på – og det kan være et nyttigt værktøj i landbruget.

 

Nudging er et af tidens helt store modebegreber. Men på godt dansk betyder det egentligt bare, at give folk et puf, så de handler, som man ønsker, de skal gøre. Vel at mærke så det er tydeligt, at de bliver puffet – der er altså ikke tale om manipulation. Og nudging kan faktisk være rigtig nyttigt i landbruget. Det er arbejdsmiljøchef i SEGES, Helle Birk Domino, overbevist om.

Bedre smittebeskyttelse og arbejdssikkerhed

”Vi kan se, at der er mange steder, hvor landmændene gerne vil ændre folks adfærd, men hvor det ikke altid er lige let,” forklarer hun og giver et eksempel:

”I forhold til smittebeskyttelse kan det være hensigtsmæssigt, at bedriftens gæster parkerer et bestemt sted. Og her kan en løsning være at optegne parkeringsbåse. På den måde gør man det let for folk at gøre det rigtige,” forklarer hun. Et andet væsentligt område, hvor nudging kan bruges, er ifølge arbejdsmiljøchefen sikkerhedsområdet.

”En af de hyppigste årsag til ulykker i landbruget, med sygemelding på over tre uger, er faktisk fald over rod, glatte gulve, slanger osv. Ved at gøre det nemt at rydde op og holde orden med fx kroge, hylder og skilte de rigtige steder, gør man det nemt for folk at lægge tingene på plads,” forklarer Helle Birk Domino.

Hør mere på kongressen

På kvægkongressen kan du mandag den 27. februar høre et inspirerende indlæg om nudging, når ’The Nudging Company’ fortæller, hvordan begrebet kan bruges i landbruget – men også, hvordan nudging bruges i samfundet generelt.

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 2, 2017

Sidst bekræftet: 27-01-2017 Oprettet: 27-01-2017 Revideret: 27-01-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent
Kirsten Foss Marstal
Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation

Af samme forfatter

Gratis temadag – håndter kvæg effektivt og sikkert
Lær at udnytte dyrenes instinkter til effektiv og skånsom håndtering.
19.05.17
Ny malker i malkestalden?
Ny pjece er et godt udgangspunkt for nye malkere eller til en snak om malkning på medarbejdermødet.
19.05.17
Producenter i klemme har nu fået støtte
Efter at Landbrug & Fødevarer gik ind i sagen har 17 mælkeproducenter fået del i den ekstraordinære mælkestøtte fra 2016.
19.05.17
Kæmpe fald i mælkeproducenters antibiotikaforbrug
Danske mælkeproducenter har sænket antibiotikaforbruget med næsten 16 pct. i første kvartal sammenlignet med samme periode ...
17.05.17