Landmand.dk - Kvæg 

Oprettet: 09-02-2016

Obduktion løftede sløret for høj dødelighed

Køerne var lammede efter kælvning, men behandling for mælkefeber hjalp ikke. Problemet lå nemlig 10-12 måneder tidligere.


Behandlingerne for mælkefeber blev erstattet af et møde med fodringskonsulenten.

Omkring årsskiftet 2014-15 steg kodødeligheden på Bakkegården ved Grenå fra 2,3 pct. til 7,4 pct. Problemet lå blandt de ældre køer, der aldrig kom op at stå efter kælvning. Man behandlede selv for mælkefeber uden resultat, dyrlægen behandlede ydermere en række køer med kalcium, men oftest endte de på Daka i stedet for i malkestalden. Bedriftens dyrlæge, Mads Poulsen fra Kvægdyrlægerne Djursland, mistænkte derfor, at den forhøjede dødelighed ikke skyldes mælkefeber, og foreslog obduktion af de næste køer, der døde.

”Vi obducerede tre køer, og i alle tre fandt vi en forstørret gul lever og tydelig gule fedtaflejringer. Samtidig med obduktionerne tog vi blodprøver af goldkøer og nykælvere, der viste en belastet lever. De døde altså af fedtlever og ikke mælkefeber,” forklarer Mads Poulsen.

Hårdere fodring hjalp
Behandlingen for mælkefeber blev derfor erstattet af et møde med fodringskonsulenten. Og det hjalp, forklarer Mogens Hjorth Jensen, der ejer Bakkegården.
”Vi lå på en grovfoderandel på 66-67 pct., fordi vi havde haft et fantastisk grovfoderår året før. Og det var nok lige højt nok, når de malkede så godt. Så vi ændrede foderplanen, og fodrer dem noget hårdere med kraftfoder og sodakorn nu, og det har hjulpet. Problemet skyldes simpelthen, at de var underfodrede i starten af laktationen og slet ikke mælkefeber, som vi troede,” fortæller Mogens Jensen.
Der bliver stadig taget blodprøver i besætningen, der viser en forbedring, selv om problemet endnu ikke er helt afhjulpet. Men antallet af døde køer er reduceret til en tredjedel. I første halvår af 2014 døde 11 køer. I andet halvdår døde fire.

Læs også:
Obducer døde køer og undgå spild af penge


Landmandsportalen Landmand.dk
Gå til Landmand.dk


Sidst bekræftet: 25-01-2019 Oprettet: 09-02-2016 Revideret: 09-02-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20