Landmand.dk - Kvæg 

Oprettet: 09-02-2016

Obduktion løftede sløret for høj dødelighed

Køerne var lammede efter kælvning, men behandling for mælkefeber hjalp ikke. Problemet lå nemlig 10-12 måneder tidligere.


Behandlingerne for mælkefeber blev erstattet af et møde med fodringskonsulenten.

Omkring årsskiftet 2014-15 steg kodødeligheden på Bakkegården ved Grenå fra 2,3 pct. til 7,4 pct. Problemet lå blandt de ældre køer, der aldrig kom op at stå efter kælvning. Man behandlede selv for mælkefeber uden resultat, dyrlægen behandlede ydermere en række køer med kalcium, men oftest endte de på Daka i stedet for i malkestalden. Bedriftens dyrlæge, Mads Poulsen fra Kvægdyrlægerne Djursland, mistænkte derfor, at den forhøjede dødelighed ikke skyldes mælkefeber, og foreslog obduktion af de næste køer, der døde.

”Vi obducerede tre køer, og i alle tre fandt vi en forstørret gul lever og tydelig gule fedtaflejringer. Samtidig med obduktionerne tog vi blodprøver af goldkøer og nykælvere, der viste en belastet lever. De døde altså af fedtlever og ikke mælkefeber,” forklarer Mads Poulsen.

Hårdere fodring hjalp
Behandlingen for mælkefeber blev derfor erstattet af et møde med fodringskonsulenten. Og det hjalp, forklarer Mogens Hjorth Jensen, der ejer Bakkegården.
”Vi lå på en grovfoderandel på 66-67 pct., fordi vi havde haft et fantastisk grovfoderår året før. Og det var nok lige højt nok, når de malkede så godt. Så vi ændrede foderplanen, og fodrer dem noget hårdere med kraftfoder og sodakorn nu, og det har hjulpet. Problemet skyldes simpelthen, at de var underfodrede i starten af laktationen og slet ikke mælkefeber, som vi troede,” fortæller Mogens Jensen.
Der bliver stadig taget blodprøver i besætningen, der viser en forbedring, selv om problemet endnu ikke er helt afhjulpet. Men antallet af døde køer er reduceret til en tredjedel. I første halvår af 2014 døde 11 køer. I andet halvdår døde fire.

Læs også:
Obducer døde køer og undgå spild af penge


Landmandsportalen Landmand.dk
Gå til Landmand.dk


Sidst bekræftet: 25-01-2019 Oprettet: 09-02-2016 Revideret: 09-02-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægnyt nr. 23 - 2019
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation;...
13.12.19
Stil spørgsmål til kvægformanden og -direktøren
Kom til dialogmøde med Christian Lund og Ida Storm.
13.12.19
Værd at vide om pink eye hos kvæg
Pink eye er en smitsom øjenlidelse hos kvæg, som giver betændelse i hornhinden og øjenlåg. Læs her om årsag, forekomst, smi...
06.12.19