
Majskernerne skal knuses effektivt ved høst for at opnå en høj stivelsesfordøjelighed
Ifølge tidligere anbefalinger for produktion af majsensilage skal majskerner kun være anslået for at sikre en høj stivelsesfordøjelighed. I dag fodres køerne imidlertid på et højere foderniveau, hvilket betyder at passagehastigheden i vommen også er højere. Det stiller større krav til stivelsesfordøjeligheden i majsensilagen. Det fremgik på VFL, Kvægs fodringsdag for rådgivere og branchefolk, som blev holdt i Herning i tirsdags. I den sammenhæng kunne specialkonsulent Rudolf Thøgersen fortælle, at et nyt forsøg viser, at der går fire - fem måneder efter ensilering, før majsstivelsen er fuldt tilgængelig for koens fordøjelsessystem. Forsøget er foretaget af Kvæg via prøveopsamling og foderkontrol i elleve fynske besætninger i november 2013 samt januar og maj 2014.
Undersøgelsen viste således, at fordøjeligheden af stivelsen i majsensilage stiger med længere ensileringstid, falder med stigende tørstofindhold i majsensilagen og endelig falder ved meget lang snitlængde.
Konklusionen på undersøgelsen er dermed ifølge Rudolf Thøgersen, at man for at opnå høj stivelsesfordøjelighed i ensilagen skal:
- Lade majsen ensilere i mindst 1½ - 2 måneder
- Undgå tørstofindhold over 35 pct.
- Finsnitte majshelsæd på maks. 9-10 mm
- Sørge for effektiv kerneknusning
Du kan bruge denne metode til at tjekke kerneknusningen

Gå til Landmand.dk