Feedback Form

  

Oprettet: 24-02-2017

Salmonella: Bryd smittevejen hos kalvene

Sanering for salmonella handler i særlig grad om at undgå, at kalven møder smitte i form af gødning. Få de vigtigste tiltag her.

 


Alle saneringstiltag i forhold til kalvene handler om at undgå, at de kommer i kontakt med gødning.  

Fokus på hygiejnen omkring kalvene er det første afgørende skridt i en succesfuld salmonella-sanering. Det fortæller dyrlæge Betina Tvistholm, SEGES, som i øjeblikket tager rundt og giver faglig sparring i besætningerne i salmonellaniveau 2. Hun oplever imidlertid, at der er mange besætningsejere, der, trods saneringstiltag, har positive kalve.

”Hvis kalven bliver smittet allerede omkring fødslen, er de efterfølgende tiltag for at bryde smittevejene uden effekt for den pågældende kalv,” forklarer hun. ”Derfor handler det simpelthen om at undgå, at den kommer i kontakt med gødning.”

Hendes bedste råd til salmonellabesætningerne er derfor følgende:

Vær omhyggelig med hygiejnen i kælvningsboksen. Har man fælles kælvningsboks, så sørg for hyppig udmugning og godt med ren strøelse.

Sørg for at tage kalven hurtigt fra moren umiddelbart efter kælvning, og få den over i et rent miljø – dvs. en kalveboks, som er gjort grundigt ren og desinficeret.

Hold kalvene i små hold – maks. 5-6 stk. og vær tro mod holdene – undlad at flytte kalve rundt.

Hav fast skillerum mellem holdene. Når kalvene står i enkeltbokse/hytter, så begræns kontakten fx til to og to.

Hav fokus på hygiejnen hos de folk, der håndterer kalvene. De må ikke have samme tøj og fodtøj på hos kalvene, som de har haft på inde hos køerne.

Sørg for god hygiejne i forbindelse med mælkefodring. En lille smule gødning kan overføre massive mængder smitte til mælken. Hold mælken overdækket og gerne nedkølet, hvis den ikke udfodres med det samme. Husk, at jo længere tid den står, jo længere tid har bakterierne til at formere sig.

Brug handsker, når mælken udfodres og skift altid handsker fra kalv til kalv efter kontakt.

“Hvis man overholder disse tiltag og får brudt smittevejen hos den helt unge kalv, øger man chancerne for en succesfuld sanering,” lyder det fra Betina Tvistholm.

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 4, 2017.

Sidst bekræftet: 09-02-2018 Oprettet: 24-02-2017 Revideret: 24-02-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Færre antibiotikauheld i robotbesætninger
Antallet af antibiotikauheld i robotbesætninger er faldet markant de seneste år. Der sker dog stadig uheld. Se her, hvor d...
29.11.19
Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld på Abildholt
Med 700 køer, 11 robotter og 7 medarbejdere har driftsleder Thomas Larsen nok at holde styr på. Men der er tjek på tingene ...
29.11.19
Kvægnyt nr. 22 - 2019
Læs om: Erfagruppe for udenlandske medarbejdere; Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld m.m.
29.11.19
Uændret niveau for termoresistente kim – desværre
Arlas årlige screening for termoresistente kim viser, at 8 pct. af besætningerne ligger over 5.000 kim. Det er samme niveau...
15.11.19
Rejs ud og lær om landbrug – med Nuffield Scholarship
Vil du gerne ud i verden og lære om et selvvalgt område indenfor landbrug? Så er det måske en idé at ansøge om et Nuffield ...
15.11.19