Feedback Form

  

Oprettet: 02-06-2017

Ungdyr har ikke samme behov for skygge som malkekvæg

Ungdyr er mindre følsomme overfor varmestress end malkekøer. Derfor er risikoen for varmestress hos kvier og stude på græs under danske forhold begrænset.Under danske vejrforhold er der i sommerperioden risiko for, at udegående kvæg i perioder udsættes for varmestress, og derfor bør de have adgang til skygge i sommerhalvåret. Det konkluderer en vidensyntese fra Aarhus Universitet. SEGES lavede i 2016 en lignende vidensyntese om kvier og stude og risikoen for varmestress under danske forhold. Her når man frem til, at kvier og stude er mindre udsatte for varmestress end malkekøer, og derfor er deres behov for skygge også mindre.

”Der findes ikke data, der viser, at varmen er en ligeså stor udfordring for ungdyrene, som for malkekøerne, og der er heller ikke publiceret undersøgelser, der dokumenterer, at skygge har en positiv effekt for produktionen hos stude og kvier under tempererede forhold,” forklarer specialkonsulent Finn Strudsholm, som står bag SEGES’ vidensyntese. At kvier og stude er mindre følsomme overfor varmestress end malkekøer skyldes, at køerne har en langt større foderomsætning i forbindelse med mælkeproduktion og dermed en større metabolisk varmeproduktion. Malkekøerne har med andre ord en væsentlig større mængde varme, som de skal slippe af med.
”Det at ungdyrene er mindre udsatte for varmestress er væsentligt ud fra den betragtning, at der i Danmark findes store naturområder, der plejes af dyr, hvor der i mange tilfælde ikke er naturlig skygge, og hvor det er ofte ikke er muligt eller tilladt at etablere. Vores erfaring er, at manglende skygge ikke giver dyrene problemer på disse arealer”, lyder det fra Finn Strudsholm.

Ifølge ”Lov om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg” skal malkekvæg eller afkom af malkekvæg på produktionsenheder etableret efter 1. juli 2010, der går ude i varme perioder om sommeren, have mulighed for at søge skygge eller have adgang til stalden. Reglerne dækker dyr af malkerace men ikke ammekøer og pattekalve.

Sidst bekræftet: 22-05-2018 Oprettet: 02-06-2017 Revideret: 02-06-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Totalt stop for brug af humankritiske antibiotika til kvæg
Fra 1. september er det slut med at bruge 3. og 4. generations cephalosporiner til kvæg. Beslutningen er branchens egen.
23.08.19
Meget mere end fodbold - foreningsliv integrerer udenlandske medarbejdere
Godt netværk og et aktivt liv i fritiden gør livet i Danmark nemmere for udenlandske medarbejdere. For landbrugsmedhjælper ...
23.08.19
Værktøj i DMS giver overblik over besætningens yverbetændelser
Hvordan ser 2. kalvskøernes yversundhed ud, hvornår i laktationen er der især problemer, og hvad er årsagen? Klik af i DMS-...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19