Feedback Form

Landmand.dk - Kvæg 

Oprettet: 09-03-2015

Yverbetændelse påvirker køerne efter endt behandling

Selvom køer med yverbetændelse erklæres raske efter endt antibiotikabehandling er de fortsat påvirkede, viser ny undersøgelse. Derfor bør optimal management genovervejes.


Almindeligvis betragtes køer med yverbetændelse som raske, når mælken efter antibiotikabehandling igen er egnet til konsum. En ny undersøgelse foretaget på Danmarks Kvægforskningscenter viser imidlertid, at køer tilsyneladende er påvirket i væsentlig længere tid efter behandling, end tidligere studier har vist. Det skriver nyhedsbrevet Ny Kvæg Forskning.

30 køer med milde tilfælde af yverbetændelse blev observeret og registreret i dagene op til og under antibiotikabehandling for yverbetændelse samt i en uge efter behandling. Resultaterne viser, at køernes liggetid, foderoptag samt deres adfærd under malkning ikke bare var påvirket hos de syge dyr, men også i tiden efter. Eksempelvis var køerne mere urolige under malkningen i mindst en uge efter behandling med antibiotika. Det tyder ifølge forskerne på, at malkning stadig er forbundet med ubehag, selvom behandlingen er ophørt. De kliniske symptomer, som f.eks. hævelse, blev mindre som følge af behandlingen, men var ligeledes stadig synlige efter behandlingsophør. En mulig løsning til bedre management af yverbetændelse både før og efter antibiotikabehandling kunne ifølge nyhedsbrevet være brug af smertestillende midler eller opstaldning i sygeboks. Det ønsker forskerne at undersøge yderligere.

Alle kø­erne indgik i den normale daglige staldrutine, og data blev indsamlet vha. malkerobotter, foderkasser, aktivitetsmålere og video, så dyrene blev forstyrret mindst muligt.

Læs mere her

 

Landmandsportalen Landmand.dk
Gå til Landmand.dk

 

 

 

Sidst bekræftet: 07-03-2018 Oprettet: 09-03-2015 Revideret: 09-03-2015

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Værktøj i DMS giver overblik over besætningens yverbetændelser
Hvordan ser 2. kalvskøernes yversundhed ud, hvornår i laktationen er der især problemer, og hvad er årsagen? Klik af i DMS-...
23.08.19
Totalt stop for brug af humankritiske antibiotika til kvæg
Fra 1. september er det slut med at bruge 3. og 4. generations cephalosporiner til kvæg. Beslutningen er branchens egen.
23.08.19
Meget mere end fodbold - foreningsliv integrerer udenlandske medarbejdere
Godt netværk og et aktivt liv i fritiden gør livet i Danmark nemmere for udenlandske medarbejdere. For landbrugsmedhjælper ...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19