Feedback Form

  

Oprettet: 02-06-2017

Klovdyrlæge: Disse 4 faktorer betyder mest for klovsundheden

God kokomfort, god hygiejne, korrekt klovbeskæring på rette tidspunkt og tidlig behandling er ifølge klovdyrlæge Anders Rønn afgørende for en god klovsundhed.


Kvægdyrlæge Anders Rønn, Ringe Dyrehospital er en af de dyrlæger, der har fået intensiv efteruddannelse af verdens førende kloveksperter. Foto: Anders Rønn

15 dyrlæger er efteruddannet i klovsundhed. En af dem, Anders Rønn fra Ringe Dyrehospital, har fire anbefalinger, hvis man vil klovlidelserne til livs. Den første handler om kokomfort.

- Ved fokus på kokomfort – gode senge og gulv der ikke belaster klovene unødigt, kan du opnå at få koen ned at ligge de 14 timer i døgnet, som den har behov for. Og derved gør du rigtig meget godt for hende. Ikke bare i forhold til hornrelaterede klovlidelser, men også i forhold til at forebygge digital dermatitis, for når hun ligger ned, tørrer klovene og huden omkring klovene ud, og det er det, der skal til, hvis man skal digital dermatitis til livs, fortæller kvægdyrlæge Anders Rønn.

Velvidende, at det kræver mulighed for at kunne investere, peger han derfor på fokus på kokomfort og øget liggetid som et af de parametre, der betyder meget i kampen mod klovlidelser.

- Det er rigtig godt, at der er blevet så meget fokus på at etablere gummigulve og kokomfort i det hele taget. Det er virkeligt et område, der betyder noget for at forebygge klovlidelser, lyder det fra Anders Rønn.

Et godt arbejdsredskab er fx de videooptagelser af kotrafik, der udbydes af flere landbocentre. De kan give værdifulde informationer om forhold i den enkelte stald, der kan forbedre kokomfort.


Ungdyr bliver det nye hotte

Det andet fokusområde, Anders Rønn peger på, er smitteforebyggelse i form af god hygiejne. Dette gælder også for ungdyrene.

I alle forhold bør man indrette sig sådan, at smittevejene bliver brudt, og særligt så smitte med digital dermatitis ikke føres rundt mellem de forskellige dyregrupper.

- Det giver virkelig et løft på klovsundhed, hvis man kan bryde smittevejene. Smitten ligger i møget, og jeg ser på mange besætninger, at man ikke har ordentlig styr på at få smittevejene brudt, fortæller Anders Rønn.

Han erkender, at digital dermatitis er en svær sygdom at få bugt med, fordi den kræver indsatser på mange områder, og fordi det kan være kompliceret at gennemskue smitteveje og dermed få dem brudt. Han forventer dog, at særligt forebyggelse hos ungdyr, bliver centralt i fremtiden.

- De næste tre-fem år vil vi komme til at tale meget mere om opdræt. Fx vil man bygge, så man undgår at bringe smitte rundt i besætningen og dermed undgå at ungdyr bliver smittet med digital dermatitis, og man vil have meget mere fokus på, at kvierne har bedre klove, når de starter som malkekøer, forudser Anders Rønn.

Korrekt beskæring på rette tidspunkt

At korrekt klovbeskæring er et fokuspunkt for at holde køerne godt gående, overrasker næppe.

Det anbefales, at man udelukkende benytter uddannede klovbeskærere, som findes på listen her.

Hvad der er det rette tidspunkt, er ifølge Anders Rønn derimod af og til diskussion blandt fagfolk.

- Jeg mener, at man bør få beskåret køerne to måneder før og to måneder efter kælvning samt efter individuelt behov. Og jeg er da heller ikke blevet af en anden opfattelse efter klovuddannelsen, hvor vi blev undervist af blandt andet Nigel Cook fra USA og Christer Bergsten fra Sverige, der er virkelige kapaciteter på klovområdet, lyder det fra Anders Rønn.

Tidlig behandling

Det fjerde område, Anders Rønn peger på er tidlig behandling. Tidlig behandling forkorter lidelsens varighed hos det enkelte dyr. Det kræver gode rutiner vedrørende halthedsobservation, og en nem tilgængelig boks til håndtering af det halte dyr. Det er arbejdskrævende men meget lønsomt, når man ser på holdbarheden af dyrene.

Anders Rønn valgte at efteruddanne sig inden for klovsundhed, dels fordi klovlidelser er en stor udfordring i mange malkekvægsbesætninger, dels fordi det er et område med mange aktører.

- Klovbeskæreren tager en stor del, landmanden gør selv meget og så er der mange firmaer på det her område, der er interesserede i at sælge forskellige midler til landmanden. Som dyrlæge ville jeg gerne have mere at byde ind med i det samarbejde, fortæller han.

Klovdyrlæge Anders Rønns 4 bud til bedre klovsundhed:

  • Øget liggetid. Gerne 14 timer i døgnet, det hjælper også mod digital dermatitis
  • Bryd smittevejene – også hos ungdyrene. Husk smitten sidder i møget
  • Korrekt og rettidig klovbeskæring
  • Tidlig behandling

I alt 15 klovdyrlæger tilbyder second opinion på klovsundhed efter intensiv efteruddannelse.
Find dem her

 

 

Sidst bekræftet: 30-05-2018 Oprettet: 02-06-2017 Revideret: 02-06-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 14 - 2019
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klo...
09.08.19
Små film lærer svenskerne om kød
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbr...
09.08.19
Bliv klogere på DMS-afregningsmodulet
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad DMS-afregningsmodulet til kalve går ud på, er der hjælp at hente i både faktaark, film...
09.08.19
Mælkeproducenter får stor værdi af slagtekalvemøder
Stadig flere slagtekalveproducenter holder leverandørmøder for deres kalveleverandører. Mælkeproducenterne er vilde med det...
28.06.19
Dæk kun ensilagen med gode dæksider
Det er nu, du undgår metalrester i koens vom.
28.06.19