Fjerkræ

Driftsvejledninger for øko-slagtekyllinger

Se videoer hvor økologiske slagtekyllingeproducenter fortæller om deres daglige management i staldene, og hvilke tiltag de anbefaler andre producenter at benytte sig af og/eller investere i.

Sådan får du en god opstart med slagtekyllinger

Se fjerkræstalden blive gjort klar til et nyt hold økologi slagtekyllinger i video om fjerkræ og hønsegårde med Mads Nielsen fra Skovgård Økokyllinger.

I denne video forklarer Mads Nielsen fra Skovgård Økokyllinger, hvordan han gør fjerkræstalden klar til et nyt hold økologi slagtekyllinger, og hvad der skal til for at få en god opstart med ungt fjerkræ. Mads har især fokus på:

  1. Temperaturen i stalden (både gulv- og rumtemperaturen)
  2. En god strøelse
  3. Desinfektion og skylning af vandrør
  4. Et godt foder og rigeligt af det

Modtagelse af et nyt hold slagtekyllinger

Økologiske slagtekyllingers tilstand skal du tjekke ved ankomsten til fjerkræstalden. Se video om, hvad Mads Nielsen fra Skovgård Økokyllinger ser efter, når han modtager ungt fjerkræ.
Når et nyt hold kyllinger modtages, er det vigtigt at tjekke, hvordan kyllingerne har det ved ankomsten. Her kan du se, hvad Mads Nielsen fra Skovgård Økokyllinger holder øje med.

Tjek af opstarten på dag 7 i fjerkræstalden

I økologiske fjerkræstalde til slagtekyllinger giver bl.a. tjek af aktivitet, foderoptag og strøelse et godt billede af de første 7 dages forløb for det unge fjerkræ i hønsegårde.
I forbindelse med det daglige management af fjerkræ i stalden kan man få en rigtig god fornemmelse af, hvordan opstarten er gået, hvis man tjekker følgende i fjerkræstalden:

  1. Kyllingernes trivsel:
    - lyd i stalden
    - kyllingernes aktivitetsniveau
    - foderoptag (krofyldetest)
    - tegn på diarre
  2. Antal døde kyllinger, og kyllinger der skal aflives
  3. Strøelse, som gerne skal være tør og løs

Derudover er det selvfølgelig vigtigt at justere højden på vandstrengen og tjekke temperaturen samt luftfugtigheden.

Grovfoderrobot øger velfærden hos økologiske slagtekyllinger

I fjerkræstalde og hønsegårde kan en grovfoderrobot hjælpe økologiske slagtekyllinger til at få tildelt store mængder frisk grovfoder flere gange dagligt.

En grovfoderrobot kan være med til at sikre, at kyllingerne får tildelt store mængder frisk grovfoder flere gange dagligt, hvilket kan være svært at leve op til, hvis grovfoderet tildeles manuelt.

Grovfoder er med til at aktivere kyllingerne, og når den placeres udendørs under en veranda, er den med til at trække kyllingerne mere ud af stalden.

Sådan får du dine slagtekyllinger mere ud af fjerkræstalden

Ungt fjerkræ som økologiske slagtekyllinger kommer ud i hønsegårde, hvis der er en stor veranda og store udgangshuller fra fjerkræstalde.
En god stor veranda, store udgangshuller med et lavt trin og beplantning tæt på verandaen er nogle af de gode råd, som Asger Petersen, Pilegården, her giver videre til andre producenter.

Justering af drikkenipler og vandtryk i fjerkræstalde

Her kan du se, hvordan du indstiller drikkenipler og vandtryk korrekt i fjerkræstalde til slagtekyllinger økologi og ungt fjerkræ.
Ved at sørge for at drikkeniplerne er i den rigtige højde og at vandtrykket er indstillet korrekt, kan du undgå at få en våd bræmme af strøelse under vandstrengen.

Sådan skaber du et godt udeareal til i hønsegården til slagtekyllinger

I hønsegårde til økologiske slagtekyllinger og ungt fjerkræ er beplantning med til at sikre et godt udeareal.
I følge Hans Klemmensen fra Rokkedahl Landbrug er de 4 vigtigste ting ved et godt udeareal til slagtekyllinger:

  1. Beplantning tæt på stalden
  2. Et veldrænet areal lige uden for stalden
  3. En varieret beplantning (træer, buske og urter/ukrudt)
  4. Et godt rævesikret hegn

Hør ham forklare, hvilke overvejelser de har gjort sig, og hvorfor det er vigtigt med både høje træer og en masse urter eller ukrudt i hønsegården.

Sådan rammer du den rigtige vægt på dine slagtekyllinger

Her kan du se, hvordan Rokkedahl Landbrug rammer den korrekte vægt på økologiske slagtekyllinger og ungt fjerkræ i fjerkræstalde og hønsegårde.
Hos Rokkedahl Landbrug startede de med at enkeltdyrsveje 50 dyr hver uge for at opnå en historik, der kunne hjælpe dem med at ramme vægten på kyllingerne ved slagt. Nu har de så meget erfaring, at de kan nøjes med at veje et enkelt dyr på dag 0, 7 og 14, og så ellers følge dyrene tæt frem til slagtning.