Feedback Form

  

Oprettet: 30-11-2018

Slut med aflivning af økologiske spædekalve

Fra 1. januar må økologerne ikke længere aflive spædkalve.

Landbrug & Fødevarers økologisektion har sammen med Mejeriforeningen og Økologisk Landsforening justeret brancheanbefalingerne for mælk og kød, så det nu er slut med aflivning af spædekalve. Forbuddet træder i kraft 1. januar 2019. Baggrunden er iflg. specialkonsulent i økologi, Finn Strudsholm, SEGES bl.a. et ønske om at imødekomme forbrugernes krav samt en vurdering af, at aflivningerne ikke er i tråd med økologiens værdier. Som det ser ud p.t. aflives omkring 800 økologiske spæde tyrekalve hvert år. Det er primært jerseykalve samt enkelte kalve fra besætninger i samonellastatus 2.

”Det er især de økologiske jerseybesætninger, hvoraf der findes godt 30, som har en udfordring med at få økonomi i tyrekalvene. Men der er jo ingen landmænd – økologer eller ej – der bryder sig om at slå dyr ihjel lige efter fødslen. Derfor er mange allerede ophørt med at aflive og har fundet andre løsninger,” forklarer Finn Strudsholm.

De tiltag, som især benyttes, er anvendelse af kønssorteret sæd og krydsning med kødkvæg. Nogle få vælger at fede tyrekalvene op eller at lave stude.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 22, 2018

Sidst bekræftet: 30-11-2018 Oprettet: 30-11-2018 Revideret: 30-11-2018

Forfatter

Økologi Innovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Værktøj i DMS giver overblik over besætningens yverbetændelser
Hvordan ser 2. kalvskøernes yversundhed ud, hvornår i laktationen er der især problemer, og hvad er årsagen? Klik af i DMS-...
23.08.19
Totalt stop for brug af humankritiske antibiotika til kvæg
Fra 1. september er det slut med at bruge 3. og 4. generations cephalosporiner til kvæg. Beslutningen er branchens egen.
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19
Sådan implementerer du nye rutiner hos dine medarbejdere i malkestalden
Vejen til bedre yversundhed på bedriften kan kræve, at malkerne ændrer rutiner. Godt fællesskab kan hjælpe de nye malkeruti...
23.08.19