Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 28-11-2019

  

Oprettet: 30-11-2018

Slut med aflivning af økologiske spædekalve

Fra 1. januar må økologerne ikke længere aflive spædkalve.

Landbrug & Fødevarers økologisektion har sammen med Mejeriforeningen og Økologisk Landsforening justeret brancheanbefalingerne for mælk og kød, så det nu er slut med aflivning af spædekalve. Forbuddet træder i kraft 1. januar 2019. Baggrunden er iflg. specialkonsulent i økologi, Finn Strudsholm, SEGES bl.a. et ønske om at imødekomme forbrugernes krav samt en vurdering af, at aflivningerne ikke er i tråd med økologiens værdier. Som det ser ud p.t. aflives omkring 800 økologiske spæde tyrekalve hvert år. Det er primært jerseykalve samt enkelte kalve fra besætninger i samonellastatus 2.

”Det er især de økologiske jerseybesætninger, hvoraf der findes godt 30, som har en udfordring med at få økonomi i tyrekalvene. Men der er jo ingen landmænd – økologer eller ej – der bryder sig om at slå dyr ihjel lige efter fødslen. Derfor er mange allerede ophørt med at aflive og har fundet andre løsninger,” forklarer Finn Strudsholm.

De tiltag, som især benyttes, er anvendelse af kønssorteret sæd og krydsning med kødkvæg. Nogle få vælger at fede tyrekalvene op eller at lave stude.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 22, 2018

Sidst bekræftet: 30-11-2018 Oprettet: 30-11-2018 Revideret: 30-11-2018

Forfatter

Økologi Innovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægkongres
Årsmødet (beretningen) er gratis
21.02.20
Derfor leverer Lindegaard Dairy mælkekvalitet i topklasse
Sunde yvere giver både mere og bedre mælk – og mindre bøvl. Det er filosofien bag Arnold van Veens mælkeproduktion. Og den ...
21.02.20
Kvægnyt nr. 4 - 2020
Læs om Historisk lav fremstillingspris på mælk; Derfor leverer Lindegaard Dairy mælkekvalitet i topklasse; Stop for aflivni...
21.02.20
Kan fodring med rapsfrø slå to fluer med ét smæk?
Sundere mælk og lavere klimaaftryk. Det er målet med en to-årig indsats, som skal se på effekten af at fodre køerne med ra...
07.02.20
Min grovfoderøkonomi betyder mere end ydelsen
For mælkeproducent Lars Nissen er en lav fremstillingspris på godt grovfoder vigtigere for besætningens bundlinje end en hø...
07.02.20