Oprettet: 16-03-2010

Hamp er en god proteinkilde til økologiske grise

Hamp er en gammel kulturplante og måske en del af løsningen i den svære opgave med at afbalancere aminosyreforsyningen i økologisk svinefoder.

Proteinråvarer, der matcher grisene aminosyrebehov, er en mangelvare. Økologi regelsættet sætter begrænsninger (ingen kemisk forarbejdede råvarer eller syntetiske aminosyrer) og de typisk anvendte råvarer, som f.eks. ærter, raps, lupin m.v. opfylder kun delvist formålet.

For at imødegå underforsyning af aminosyrer accepteres et højt råprotein-niveau med risiko for bl.a. diarré til følge. Der er med andre ord brug for en råvare, der kan tilføre aminosyrer i både rette niveau, og det rette indbyrdes forhold.

I tabellen nedenfor ses aminosyreprofilen for henholdsvis sojabønne, rapsfrø, hampefrø.

Protein- og aminosyreindhold angivet i gram pr. 1000 gram vare

 

Sojabønne

Rapsfrø

Hampe frø

 

Litteratur*)

InfoSvin
15.7.08

Litteratur*)

InfoSvin
15.7.08

Litteratur*)

Analyse 2008/2009

råprotein, %

32

37,2

23

17,9

25

22,7

råprotein, gram

320

372

23

179

250

227

lysin

17,3

22,6

14,9

10,7

10,3

7,8

methionin

5,3

4,9

4,6

3,6

5,8

4,9

cystin

5,4

5,2

3,9

4,3

4,1

3,5

treonin

13,5

14,3

11,3

7,9

8,8

7,3

tryptofan

4,1

5,0

3,1

2,2

2,0

 

leucin

25,8

28,5

18,0

12,3

17,2

13,8

*) J.C. Callaway, Department of Pharmaceutical Chemistry, University of Kuopio, FIN – 70211 Kuopio, Finland Hempseed as a nutritional resource: an overview, Euphytica 140: 65 – 72, 2004, 2004 Kluwer Academic Publishers.Printed in the Netherlands.
Værdierne for hamp og raps er fremkommet ved analyser på the National Agricultural Laboratories in Jokionen. Finland. De øvrige aminosyreværdier er fra litteraturkilder (Scherz et.al., 1986).
For
InfoSvin gælder det at sojabønne er toasted – rapsfrø er dobbeltlav.

God aminosyreprofil 
For hampefrø ses overensstemmelse mellem værdierne angivet i udenlandsk litteratur og den analyse, som er foretaget i Danmark (dyrket i Polen). Sammenlignes metionin-indholdet i hamp og soja ses, at hamp faktisk har et indhold svarende til soja. Det er bemærkelsesværdigt, da netop methionin er svært at finde på et så højt niveau. Presses olien af frøet vil indholdet af næringsstoffer opkoncentreres i kagen.

Udover metionin-indholdet er hamp interessant fordi:  

  • Den er velegnet til økologisk dyrkning (minimalt med skadedyr/sygdomme m.v.)
  • Det er ny afgrøde i det økologiske sædskifte, set i forhold til f.eks. ærter og raps
  • Næringsindhold i frø opfattes som attraktivt set i forhold til human ernæring (olie og protein især).
  • Stængeldele kan anvendes til fiber/energi/strøelse
  • Planten giver en behagelig skygge og kan måske tænkes ind som skyggeforanstaltning i svinefolde, hvilket vil løse et stort velfærdsproblem
  • Sidst bekræftet: 08-03-2019 Oprettet: 16-03-2010 Revideret: 16-03-2010

    Forfatter

    Økologi
    Landskonsulent

    Tove Serup

    Økologi Innovation


    Af samme forfatter

    Regler for økologisk svinehold
    Oversigt over de vigtigste regler for økologisk svinehold og består af EU-regler suppleret med brancheanbefalinger.
    26.03.20
    Se de nye krav til smittebeskyttelse indenfor griseproduktion
    Frilandsbesætninger har mulighed for at have forrummet med de tilhørende faciliteter i en skurvogn i tilknytning til indgan...
    19.03.20
    Sådan omlægges til økologisk griseproduktion
    Konventionel produktion kan omlægges til økologisk produktion
    15.11.19
    Kontrol i økologiske grisebesætninger
    Få mere at vide om kontrol af økologisk griseproduktion. Læs om f.eks. dyrevelfærd og medicin, de skærpede regler for økolo...
    15.11.19
    Kom godt i gang med økologisk griseproduktion
    Omlægning til økologisk griseproduktion kræver normalt langtidsplanlægning – især, når det omfatter husdyrhold.
    15.11.19