Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 15-05-2014

  

Oprettet: 17-05-2013

Hent inspiration i Business Check, Kvæg 2012

Business Check, Kvæg 2012 viser en lang række bedriftsresultater, som man kan sammenligne egne resultater med. Fokus er på fremstillingspris for mælk og grovfoder.


Business Check, Kvæg er netop sendt på gaden. Hæftet indeholder en stor samling af driftsgrensanalyser, som viser resultaterne fra vidt forskellige bedrifter. Det betyder, at man kan hente masser af inspiration i hæftet ved at sammenligne sine egne tal med andres.

Ydelsesfremgang på 1,5 procent
Når man ser på gennemsnittet af de mange resultater, er en af de væsentlige tendenser, at der har været en gennemsnitlig ydelsesfremgang i 2012 på omkring 1,5 pct. ved konventionel stor race. Det glæder konsulent Jacob Krog, VFL, Kvæg, der er ankermand på Business Check, Kvæg.

”Normalt regner vi med en ydelsesfremgang på 1 pct. om året. Den udvikling stod imidlertid stille fra 2010 til 2011. Men med en fremgang i ydelsen på 1,5 pct. i 2012 har vi faktisk indhentet noget af det mistede,” forklarer Jacob Krog. Ydelsesfremgangen er også den væsentligste årsag til, at udviklingen i fremstillingspris ikke er gået så galt, som man ellers kunne frygte, som følge af stigende foderpriser.

Mælk til under 227 øre pr. kg
Fremstillingsprisen er et udtryk for, hvad det koster at producere 1 kg mælk, når alle omkostninger er betalt, inklusiv løn for ejerens indsats og forrentning af den investerede kapital.

De 5 pct. mest omkostningsbevidste mælkeproducenter kan fremstille mælk til mindre end 227 øre pr. kg.

”Her er det ikke valg af malkesystem, der er afgørende, men et generelt fokus på omkostninger i forhold til produktionen,” fortæller Jacob Krog.

Fremstillingsprisen viser en stigning på 6 øre for både malkestald og karrusel, som derfor ligger på hhv. 2,68 og 2,59 kr. For AMS, som gennemsnitligt er langt det dyreste malkesystem, er fremstillingsprisen faldet til 2,80 kr. Det er også en ændring på 6 øre – men til den gode side. I 2012 var afregningsprisen i gennemsnit på 2,51 kr. pr. kg EKM.

Business Check handler dog ikke kun om gennemsnitstal. Når man ser på de absolut bedste bedrifter, er resultaterne for AMS-bedrifterne fuldt ud konkurrencedygtige sammenlignet med de øvrige malkesystemer.

”De to bedrifter, der har den absolut laveste fremstillingspris, er begge AMS-bedrifter. Den billigste ligger under 2 kr.,” forklarer Jacob Krog. AMS er altså ikke i sig selv en hindring for at opnå gode økonomiske resultater.

Grovfoder til 84 øre pr. FE
Ser man på driftsgrensanalysen for grovfoder er der som sædvanlig meget stor spredning. Det skyldes forskel i udbytte og en stor forskel i maskinomkostninger. Den gennemsnitlige fremstillingspris på grovfoder ligger omkring 1,50 kr. pr. FE. Bedrifter på lerjord gør det billigst, og her ligger den bedste på 84 øre pr. FE. Grovfoderomkostningerne udgør iflg. Jacob Krog ca. halvdelen af foderomkostningerne.

”Derfor er den pris, man fremstiller sit foder til simpelthen herrevigtig,” forklarer han.

Business Check, Kvæg kan købes i netbutikken på www.netbutikken.vfl.dk og koster 30 kr. plus moms.

 

Artiklen har været bragt i Kvæg Nyt nr. 10 – 2013

 

 

Sidst bekræftet: 17-05-2013 Oprettet: 17-05-2013 Revideret: 17-05-2013

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 11 - 2020
Læs om: Sådan får I tid til den ekstra indsats; En ko knokler lige så hårdt som en Tour de France-rytter; Overskuelighed ge...
29.05.20
Kvægnyt nr. 10 - 2020
Læs om: Sænkede sin kodøedelighed fra skyhøj; Gode erfaringer med par og gruppevis opstaldning; Stram op på antibiotika rut...
15.05.20
Sænkede sin kodødelighed fra skyhøj: Tag én ting ad gangen
Hvor skal man begynde, når man overtager en bedrift med høj kodødelighed? Mælkeproducent Anders Ring har lært at vælge sine...
15.05.20
Kvægnyt nr. 9 - 2020
Læs om: Pas særligt godt på ældre køer i sommerhalvåret; Angus er et godt alternativ ved krydsning; Effekt af gylle bragt u...
01.05.20
Kvægnyt nr. 8 - 2020
Læs om: ”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”; Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tag...
17.04.20