Økonomi og ledelse

Hvidvaskloven: Pligt til at indberette skatteunddragelse

Vidste du, at revisorer og skatterådgivere har pligt til at anmelde skatteunddragelse i henhold til reglerne i hvidvaskloven?

I den hvidvasklov, der gælder nu, er det blevet præciseret, at skatteunddragelse også er omfattet af hvidvaskloven. Det medfører, at revisorer og skatterådgivere har pligt til at indberette til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), hvis de får kendskab til, at en kunde har snydt med skat, moms eller afgifter.

Revisorer og skatterådgivere har ikke anmeldelsespligt i forhold til Skattestyrelsen, hvis de bliver opmærksomme på, at en kunde ikke har angivet sin indkomst, momstilsvar eller afgiftsberegning indeværende eller tidligere år korrekt. Men de har pligt til at indberette skatteunddragelse til SØIK.

Hvad er skatteunddragelse?

Skatteunddragelse skal forstås bredt. Det betyder, at forsætlig eller groft uagtsom overtrædelse af skattelovgivningens regler, momslovgivningens regler, toldlovgivningens regler og diverse afgiftslove som eksempelvis elafgiftsloven, registreringsafgiftsloven og brændstofforbrugsafgiftsloven er omfattet af begrebet skatteunddragelse.

Som nævnt kræves det, at der som minimum er tale om grov uagtsomhed for, at der er tale om skatteunddragelse. Grov uagtsomhed kan man ikke definere entydigt, men i situationen, hvor en indtægt ikke er selvangivet, eller hvor der er taget fradrag for rent private udgifter, vil der normalt være tale om minimum grov uagtsomhed.

Faktaboks

Skatteunddragelse er blandt andet:

  • Manglende selvangivelse af indtægt
  • Selvangivelse af for store fradrag
  • 0-angivelser rent momsmæssigt, når der er momstilsvar
  • Opgørelse af for stort momsfradrag

Eksempel på skatteunddragelse

Rådgivningsvirksomheden får en ny kunde den 1. november 2022. Den nye rådgiver bliver opmærksom på, at kunden for indkomståret 2021 ikke har selvangivet en jagtlejeindtægt på 30.000 kr.

Der er ikke tvivl om, at jagtlejen er skattepligtig indkomst. Den er ikke selvangivet rettidigt. Der er tale om skatteunddragelse, der skal indberettes til SØIK.

Underretningspligt

Din skattekonsulent har altså pligt til at indberette viden om skatteunddragelse til SØIK. Indberetningerne gives videre til Skattestyrelsen, der har en særlig kontrolgruppe, som undersøger indberetningerne. De oplysninger, der indberettes, bliver altså taget alvorligt.

Der er tavshedspligt forbundet med indberetningen. Det skal forstås sådan, at den enkelte rådgiver ikke må fortælle sin kunde, at der er sket indberetning til SØIK.

Indberetning skal foretages, uanset om den konkrete kunde fik lavet regnskab i rådgivningsvirksomheden det år, hvor skatteunddragelsen skete, eller ej.

Hvis en rådgivningsvirksomhed ikke ønsker en bestemt kunde i sin portefølje som følge af, at denne ikke er ”helt ren i kanten”, er det i visse situationer muligt at træde tilbage i forhold til at lave regnskabet for kunden, men det er ikke muligt at undlade indberetningen af konstateret skatteunddragelse til SØIK.

Bemærk der er ingen bagatelgrænse for indberetningspligtigt beløb. Indberetningspligten ophører, når der er gået fem år fra forseelsen.