Sæddodder (Camelina Sativa) har dog udfordringer med lave og svingende udbytter og dens relativt høje indhold af glucosinolater.
Sæddodder er en gammel korsblomstret kulturplante, der tidligere har været dyrket i Danmark som olie og proteinplante. I dag er dyrkningen i Danmark næsten helt ophørt, mens der dyrkes lidt i Tyskland, hvor Camelinaolie blandt andet kan købes i helsekostforretninger.
Mulighederne for sæddodder
Olien i sæddodder er af høj kvalitet til konsum, på grund af dens høje indhold af omega-3-fedtsyrer. Kagen, der er tilbage efter olie presningen, kan bruges som proteinfoder til husdyr, men dens indhold af glucosinolater kan udgøre en udfordring/begrænsning. I 2013 oplevede en række mælkeproducenter fx et betydelig fald i mælkens fedtprocent, og man fandt ved nærmere analyse ud af, at de alle havde fået et parti rapskage, som indeholdt 15–20 pct. sæddodder.
Erfaringerne med dyrkning af sæddodder i Danmark og udlandet tyder på, at den kun i begrænset omfang bliver angrebet af skadedyr som jordlopper og glimmerbøsser og har et mindre krav til kvælstof gødning end raps.
Københavns Universitet har udviklet en teknik, der muligvis vil kunne oprense proteinet til et højkvalitetsprotein med et lavt indhold af glucosinolater. Der er således muligheder med denne teknik, hvis omkostningerne kan bringes ned på et niveau, hvor det er økonomisk attraktivt.