Du er her: LandbrugsInfo > Kvæg > Avl > Monogene egenskaber

Monogene egenskaber

Monogene egenskaber, er egenskaber, som nedarves af et enkelt gen eller haplotype (en gruppe af alleler, som nedarves sammen). Det kan være egenskaber som pollethed, rød farve og beta-kasein, men også uønskede arvelige sygdomme som CVM og bulldog. Mere information om de enkelte monogene egenskaber, for både malkekvæg og kødkvæg kan findes her

Testresultater for tyre
Denne information kan bruges til at undgå parring af dyr, som bærer uønskede sygdomme, fx bulldog, men det kan også bruges til parring af dyr, der bærer ønskede egenskaber, som fx pollethed. Hvis tyrene har tilgængelige resultater, kan de ses på tyrens egen side på Nordisk avlsværdivurdering’s (NAV) søgeside for tyre.

Test af hundyr
Det er ikke kun tyrene, der nu kan få udledt mongene egenskaber, fra SNP-resultater. Det kan alle hundyr, som bliver genomisk testet også.

Bestil en test
Ønsker du også at få svar på hvilke monogene egenskaber dine dyr bærer på, kan du bestille en genetisk analyse.

Oversigt over svarmuligheder på testresultater hos: Malkekvæg   Kødkvæg

Indberetning ved mistanke
Opdagelse og registrering af nye arvelige sygdomme er vigtig for at sikre optimale avlsprogrammer. Hvis du får misdannede kalve, så kontakt din avlsrådgiver eller dyrlæge der kan være behjælpelig med indsendelse af materiale til nærmere undersøgelse.

Handlingsplan ved mistanke            

Indberetningsskema

 Artikler

 Genetiske analyser

Nye artikler

Ansvarlig

Kvæg
Afdelingsleder

Anders Fogh

Avlsværdivurdering, Kvæg