Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 08-01-2020

  

Oprettet: 08-03-2019

Kvægkongres: Smilets kongres

Konstruktiv debat og god stemning kendetegnede igen i år kvægbrugernes kongres.

”Kan jeg godt tillade mig at sige, at jeg løber rundt med armene over hovedet? For det gør jeg altså. Det er fedt at være en del af en kongres med så god en stemning, at møde så mange unge mennesker med mod på erhvervet og så mange med smil på læben.”

Sådan lyder det fra formand for L&F, Kvæg, Christian Lund oven på årets kvægkongres. Og han kan slet ikke få armene ned.

”At få lov til at holde en beretning, som folk har så mange konstruktive spørgsmål til, at vi har en så god, åben og konstruktiv debat – det er fantastisk. Og det er noget at det, vi er kendt for i kvægbruget – at vi har en god tone, og at vi er villige til at gøre noget ved problemerne,” fortsætter han.

For naturligvis er der udfordringer i kvægbruget. Beretningen ridsede adskillige op, så det er Christian Lund bestemt ikke blind for. Og han er heller ikke i tvivl om, hvilken der er den største.

Økonomien udfordrer

”Den største udfordring i kvægbruget er, at vi har så mange bedrifter med høj gæld og likviditetsunderskud. Hvordan får vi skabt noget rentabilitet og noget likviditetsoverskud? Det er vigtigt, at det er en udfordring, vi tør snakke om,” slår Christian Lund fast.

At emnet fylder meget afspejles blandt andet ved, at indlægget Sæt fokus på at forbedre bedriftens robusthed var blandt kongressens mest populære. Og netop villigheden til at gøre noget ved problemerne kendetegner de danske kvægbrugere, gør den glade formand opmærksom på. Blandt andet fyldte udmeldingen om, at der pr. 1/1-2022 sandsynligvis kommer en anbefaling om at stoppe aflivning af jerseytyrekalve, intet i den efterfølgende debat.

”Det tager jeg som et tegn på, at folk er helt enige i, det er et etisk problem, som vi skal være på forkant med at få løst,” lyder det fra Christian Lund.

Gør det du er bedst til

I beretningen opfordrede Christian Lund og direktør Ida Storm til, at man som kvægbruger skal turde sætte sig selv i spil. I dette ligger der blandt andet, at man fx til familiefødselsdagen involverer sig konstruktivt i debatten om klima eller dyrevelfærd og bidrager med den viden, man har fra sin bedrift, og som forbrugeren ikke kender til. Derudover rummer det også en opfordring til at tage kritisk stilling til, om alle på bedriften gør det, de er bedst til.

”Hvis man har nogen hjemme på bedriften, som kan noget, man selv har svært ved, skal man ikke tøve med at sætte andre til det. Sæt for eksempel de unge til at styre tavlemøderne og træd et skridt tilbage som landmand,” opfordrer Christian Lund.

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 5, 2019

Sidst bekræftet: 08-01-2020 Oprettet: 08-03-2019 Revideret: 08-03-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 11 - 2020
Læs om: Sådan får I tid til den ekstra indsats; En ko knokler lige så hårdt som en Tour de France-rytter; Overskuelighed ge...
29.05.20
Kvægnyt nr. 10 - 2020
Læs om: Sænkede sin kodøedelighed fra skyhøj; Gode erfaringer med par og gruppevis opstaldning; Stram op på antibiotika rut...
15.05.20
Sænkede sin kodødelighed fra skyhøj: Tag én ting ad gangen
Hvor skal man begynde, når man overtager en bedrift med høj kodødelighed? Mælkeproducent Anders Ring har lært at vælge sine...
15.05.20
Kvægnyt nr. 9 - 2020
Læs om: Pas særligt godt på ældre køer i sommerhalvåret; Angus er et godt alternativ ved krydsning; Effekt af gylle bragt u...
01.05.20
Kvægnyt nr. 8 - 2020
Læs om: ”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”; Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tag...
17.04.20