Kvæg

Brancheaftale for længerevarende smertebehandling ved afhorning af kalve

L&F Kvæg har sammen med Den Danske Dyrlægeforening vedtaget en branche-aftale om længerevarende smertelindring som standard ved afhorning af kalve.

L&F Kvæg og Den Danske Dyrlægeforening ønsker at forbedre dyrevelfærden ved afhorning af kalve. Derfor har parterne indgået en brancheaftale, hvor man i fællesskab vil arbejde for, at længerevarende smertebehandling bliver standard ved afhorning af kalve som supplement til lokalbedøvelsen. 

Det anslås, at over halvdelen af kalvene allerede på nuværende tidspunkt smertelindres ved afhorning ud over lokalbedøvelsen. Målet er, at alle kalve skal modtage længerevarende smertebehandling som supplement til lokalbedøvelsen. Aftalen indebærer følgende:

Dyrlægen vil i forbindelse med rådgivningsbesøg aktivt anbefale anvendelsen af længerevarende smertelindring som standardbehandling ved afhorning. Det anbefales, at det noteres i besøgsrapporten i forbindelse med de halvårlige velfærdsvurderinger.

Afhorning af holsteinkalve i halm

Dyrlægen vil aktivt anbefale længerevarende smertelindring ved afhorning. Foto: KvægDyrlægerne Midt ApS

Ingen nævneværdig fordyrelse

Også dyrlæge Jens Philipsen, formand for Faggruppe Kvæg, Den Danske Dyrlægeforening er enig i, at forslaget er rigtigt. ”Bedøvelse og lokalbedøvelse er i forvejen et krav ved afhorning. Men virkningen af lokalbedøvelsen vil normalt være væk inden for en til to timer. Derfor er det helt klart hensigtsmæssigt, at kalvene får et smertelindrende præparat med en virkning på over et døgns tid eller mere,” fortæller Jens Philipsen. 

Han tilføjer, at denne type præparat i dag prismæssigt ligger på omkring 1-2 kr. pr. behandling. ”Med en pris i det niveau vil det ikke fordyre indgrebet nævneværdigt, men til gengæld sikre kalven en bedre velfærd,” slutter han.

Vil du vide mere?