Feedback Form

  

Oprettet: 07-09-2018

Jeg ved vi kan få dødeligheden ned

Både ko- og kalvedødeligheden er steget på landsplan. Men Christian Lund er overbevist om, at kurven kan knækkes igen.


Christian Lund

Det ser ikke godt ud, når man kigger på kurven over dødelighed på landsplan. Både ko- og kalvedødeligheden er steget og har hele året ligget over niveauet for 2017. Den gennemsnitlige kalvedødelighed er steget fra 7,4 pct. i juli sidste år til 7,8 pct. i juli i år. Kodødeligheden er steget fra 4,9 pct. i juli 2017 til 5,2 pct. i år, og begge dele er et godt stykke fra L&F, Kvægs mål om en kalvedødelighed på 5,5 pct. og kodødelighed på 3,5 pct.

Det er naturligvis en udvikling, der ærgrer formand for L&F, Kvæg, Christian Lund. Men han er overbevist om, at landets kvægbrugere vil formå at knække kurven igen.

”Jeg tror på, at vi kan få bugt med både den høje dødelighed hos køerne og hos kalvene. Vi præsterer så godt på mange andre områder, så når vi sætter os for at få styr på dødeligheden på bedriften, skal det nok lykkes,” lyder det fra Christian Lund, der samtidig henviser til de mange gode værktøjer på LandbrugsInfo og de specialiserede rådgivere, der kan støtte op om arbejdet.

Godt for velfærd, rammevilkår og klima

Ifølge Christian Lund er der mange fordele ved at nedbringe dødeligheden. Først og fremmest er der velfærden. Ikke bare dyrevelfærden, men også velfærden for alle, der arbejder på bedriften.

”Vi ved jo godt, at det er sjovere at gå igennem stalden, når kalvene strutter af sundhed, og køerne ser godt ud,” siger han og fortsætter:

Se dine tal i DMS

Fra fredag den 7. sep. og en uge frem er der fokus på dødelighed i DMS. Vurdér dine tal og overvej, om en ekstra indsats er nødvendig på din bedrift.

” Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver lidt bedre. Først og fremmest for vores egen skyld og vores bedrifters levedygtighed. Men også for at opnå samfundsaccept og dermed adgang til bedre rammevilkår. Hvis vi viser, at vi selv kan få styr på tingene, giver det flere muligheder. Det er et godt signal at sende,” påpeger formanden.

Og så gør han opmærksom på, at en lav dødelighed også er et stærkt kort at have på hånden i klimadebatten.

” Når sundheden er god og dødeligheden lav, producerer dyrene bedre. Det betyder alt andet lige en lavere klimabelastning fra vores sektor – et område, der kun kommer til at fylde mere i fremtiden. Så det er utrolig vigtigt, at vi får dødeligheden ned,” lyder det fra Christian Lund.

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 16, 2018.

Sidst bekræftet: 07-09-2018 Oprettet: 07-09-2018 Revideret: 07-09-2018

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 3 - 2019
Læs bl.a. om Kvalitet af ensileringsfolier, levering af mælk i topklasse m.m
08.02.19
Lav den optimale markplan med FMS
Har du grovfoder nok på lager – og er forholdet mellem græsensilage og majsensilage det rette? I programmet FMS kan du se, ...
08.02.19
Kvægkongres: Sådan holdt jeg celletallet under 100.000 i hedebølgen
Mælkeproducent Ole Kristensen fortæller på årets Kvægkongres, hvordan han formåede at holde celletallet beundringsværdigt l...
29.01.19
Kvægnyt nr. 2 - 2019
Læs bla. om: Brug af malkedata, Nyt værktøj i DMS og nye Digitale kurser
25.01.19
Nyt digitalt kursus: Værd at vide om klovbehandling
Tag et gratis digitalt kursus og bliv klædt bedre på til at behandle klovlidelser.
11.01.19