Oprettet: 04-10-2019

Driv forretning som Mærsk – og hold køerne sunde

Rettidig omhu, sagde Mærsk Mc-Kinney Møller. Det princip følger Jakob og Henning Hansen fra Lintrup, når man spørger, hvordan de har reduceret kodødeligheden fra 5,8 pct. til 0,5 pct.

Henning Hansen spotter som regel den sløve ko, før hun bliver syg. Kuren hedder ofte 30 liter lunkent vand for at undgå væskemangel. Foto: Privat.

Hos Jakob og Henning Hansen er de tre mand om at passe 180 køer. Det kan godt betale sig. Det betyder nemlig, at de fanger en ko, dagen før hun bliver syg. Det skal der til, hvis kodødeligheden skal holdes nede, mener far og søn, der har haft et glimrende samarbejde siden 2017.

”Min far er chefen, og jeg er driftsleder. Vi ser stort set ens på alt, hvad der har med køerne at gøre. Det betyder, at vores elev bliver påvirket til at gøre tingene ens hver gang – og gøre det i tide. Det, tror jeg, har stor betydning for, at kodødeligheden er så lav,” fortæller Jakob Hansen.

Er jeg god nok til at passe køer?

Før Jakob blev en del af bedriften, hvor mælkeydelsen nu ligger på omkring 12.000 kg, var Henning og en elev alene om det daglige arbejde. Det var nok lige i underkanten til at opfylde ambitionen om ’rettidig omhu’; Mærsk Mc-Kinney Møllers motto, som Jakob og Henning Hansen følger. Dengang lå kodødeligheden nemlig på 5,8 pct. Det var ikke sjovt, er far og søn enige om.

”Det er bestemt ikke rart, når en ko dør. Man mister fuldstændig lysten til at drive landbrug, og man spørger sig selv, om man overhovedet er god nok til at passe malkekøer,” lyder det samstemmende fra de ambitiøse mælkeproducenter.

De har ikke ændret rutiner siden 2017, hvor ko-dødeligheden var alt for høj. Derfor er de overbevist om, at den positive udvikling skyldes, at der nu er tilstrækkeligt med mandskab til at holde køerne 110 pct. godt kørende hele tiden.

Undgår væskemangel

Jakob og Henning Hansen går – blandt andet – meget op i at køerne undgår at komme i væskemangel.

”Når vi opdager en ko, der er lidt sløv, pumper vi 30 liter vand i den med det samme, også selv om den ikke virker som om, den mangler væske. Det, tror vi, har sparet os for mange løbedrejninger, for vi har ikke opereret en løbedrejning siden november 2017,” fortæller de.

Fem mærkesager


Jakob og Henning Hansen har fem mærkesager i arbejdet med at reducere kodødeligheden

  1. Undgå væskemangel
  2. Undgå en halt ko
  3. Accepter kun den bedste grovfoderkvalitet
  4. Rettidighed
  5. Optimal goldkoperiode og opstart af nykælvere

 

Læs også:

Høj kodødelighed i sommeren 2019

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 18, 2019

Sidst bekræftet: 04-10-2019 Oprettet: 04-10-2019 Revideret: 04-10-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Få dygtigere udenlandske medarbejdere på kvægbedriften
Klæd dine udenlandske medarbejdere på med faglig information på engelsk. Det hele er samlet på www.landbrugsinfo.dk/workin...
21.02.20
Stop for aflivning af tyrekalve fra 2022
L&F Kvæg og Dansk Jersey har vedtaget en ambitiøs målsætning om et stop for aflivning af kalve fra årsskiftet 2021-2022.
21.02.20
Historisk lav fremstillingspris på mælk
Fremstillingsprisen på mælk er faldet med 50 øre/kg EKM de seneste 10 år, og er nu nede på 2,40 kr. Fagligt dygtige mælkep...
21.02.20
Kvægnyt nr. 4 - 2020
Læs om Historisk lav fremstillingspris på mælk; Derfor leverer Lindegaard Dairy mælkekvalitet i topklasse; Stop for aflivni...
21.02.20
3 trin til at undgå metal i netmaven hos køer
Brug kun gode dæksider på ensilagen, læg en vommagnet i køerne og hav evt. en magnet på fuldfoderblanderen for at undgå fre...
07.02.20