3: To kødkvægsavlslinjer
Der er behov for to kødkvægsavlslinjer – en ekstensiv og intensiv med gode egenskaber for spisekvalitet, foderudnyttelse, sundhed og en lav metanudledning.
For at sikre, at danske kvægproducenter kan levere til alle fremtidens markeder, arbejdes der hårdt på at producere attraktive alternativer til Dansk Blåkvæg, som kan konkurrere på både håndterings-, fødsels- og produktionsegenskaber.
Derfor er anbefalingen, at der skal udvikles to kødkvægslinjer: en ekstensiv og en intensiv. Tyrene i den intensive linje skal være målrettet god og effektiv kalveproduktion med de kvaliteter, som fremtidens forbruger efterspørger – fx god spisekvalitet. Derfor vil Viking, SEGES og Danish Crown Beef samarbejde om udviklingen af gode alternative racer over de næste tre-fem år, alt imens vi afprøver tyre og racer grundigt i vores nordiske avlsprogram.
Hidtil har en stor del af den kødkvægssæd, der benyttes på malkekvæg, været fra Blåkvæg. De afprøvede blåkvægtyre er meget populære både hos malke- og slagtekalveproducenter, og det er meget forståeligt, da deres afkom både har gode fødsels- og slagteegenskaber samt er gode på mange bløde egenskaber som drikkelyst. Derfor har det skabt usikkerhed, at der i pressen har stået, at det er slut med Blåkvæg til krydsninger. Det var bestemt ikke intensionen med anbefalingen fra Task Force Kalve.
Anbefalingen er derfor klar, når der skal vælges tyre til inseminering:
- Lav en strategi for anvendelse af kødkvæg i din besætning. Rådfør dig gerne med din avlsrådgiver
- Y-Vik, X-Vik, renracede kvier til salg/udvidelse
- Brug de bedste kødkvægstyre på krydsningsindeks uafhængig af race
- Brug min 10 pct. kødkvægsungtyre (for at få data på næste generation)
Hør Lisbeth Holm, vicedirektør for VikingDanmark fortælle, hvorfor det er vigtigt, at vi fremover fokuserer på at have to kødkvægsavlslinjer.