Feedback Form

  

Oprettet: 09-03-2018

Kvægkongres: Investér i kunstig mælk før Google

Verdens mest pengestærke investerer allerede i kunstigt fremstillede fødevarer. Disruptionekspert Lone Thier opfordrer andelsselskaberne til at komme på banen


”Jeg kan ikke se meningen i, at der produceres mælk i Sønderjylland, som laves til pulver, der transporteres til Kina” , lød det fra disruptionekspert Lone Thier.

”Vil I være villige til at investere i teknologi, der gør jer overflødige, hvis I kan tjene lige så mange penge på det, som ved det arbejde I laver i dag?”

Spørgsmålet kommer fra disruptionekspert Lone Thier og er ifølge hende mere aktuelt, end de fleste nok bryder sig om at tænke på.

Disruption er, når en eller flere teknologier sætter i stand til at skabe et nyt marked og ødelægge et andet. Og som Lone Thier gjorde det klart for de musestille tilhørere på kongressen, er det yderst aktuelt – også for danske fødevareproducenter.

”Det her er indendørs produktion af salat i USA. De bruger 95 pct. mindre vand end grønt dyrket på friland, vokser i genbrugsplast, og IKEA og Bill Gates er blandt investorerne,” fortalte hun og viste et foto med frodigt grønt på hylder i en lagerhal.

Nyt slide: ”Her er virksomheden Plenty. De vil lave 300 indendørsfarme med grøntsager ved de største kinesiske byer. Amazon og Google investerer i dem.”

Nyt slide: ”Den her burger er den bedst sælgende burger nogensinde på en bestemt burgerbar i New York. Bøffen er lavet af kunstigt kød. Jeg elsker kød. Og jeg synes, at den her burger smager fantastisk.”

Nyt slide: ”Og her er Memphis Meat. De er i gang med at fremstille kunstigt kød, der indeholder det bedste fra andekød, kyllingekød, svinekød og oksekød. I dag er prisen 18.000 dollar/kg. Men da teknologier fordobles hvert halvandet år, bliver prisen også halveret på den samme tid. Så om 16 år vil prisen være 90 cent for et kg,” gjorde Lone Thier det klart.

Få tingene til at ske

Så det var ikke konkrete eksempler, der manglede. Og trumfen havde hun gemt til sidst:

”Det her er virksomheden Perfeet. De arbejder på at lave kunstig mælk, og er ifølge mine oplysninger i dialog med tre store mejerier om et fremtidigt samarbejde. Jeg håber, at et af dem er Arla.”

Ifølge Lone Thier vil det være meget nærliggende, at fremtiden for dansk mælkeproduktion vil være nicheproduktion til det hjemmemarked, hvor relationen og naturligheden stadig spiller en rolle samtidig med investering i kunstigt fremstillet mælk til eksportmarkedet.

”Vi skal passe på ikke at lade vores eget håb og vores præferencer stoppe os. Husk, at I er ejere af nogle kæmpe andelsvirksomheder. Det er, som om I nogle gange har glemt lidt, at det er jer, der skal få tingene til at ske. Så er I villige til at gøre jer selv overflødige ved at lade jeres andelsvirksomheder investere i de kunstige fødevarer – eller vil I lade Google gøre det?”

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 5, 2018

 
Sidst bekræftet: 09-03-2018 Oprettet: 09-03-2018 Revideret: 09-03-2018

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation


Af samme forfatter

Og den bedste kalveleverandør er...
Ville du løbe af med sejren, hvis din aftager af tyrekalve udskrev en konkurrence om, hvem der kunne lave den stærkeste tyr...
18.06.18
KvægNyt nr. 12 - 2018
Læs bl.a. om: Fosforfælden i afgasset gylle; Om få år kan vi lave superkalve; Giv malkestalden lidt kærlighed
15.06.18
Om få år kan vi lave en Superkalv
For første gang nogen sinde udsættes mere end 7.000 danske kalve for et hav af prøver og undersøgelser. Målet er viden til ...
15.06.18
Pas på fosforfælden i afgasset gylle
Højt indhold af fosfor i afgasset gylle kan spænde ben for kvægbrugeres muligheder for biogas.
15.06.18
Vi giver da ikke dårligt foder – eller...?
Trang til orden i fodersiloen kan føre til, at man giver køerne dårligt foder.
01.06.18