Oprettet: 18-10-2019

Direktørrolle giver frihed og skaber resultater

Ved at uddelegere stadig flere arbejdsopgaver er direktørrollen blevet til hovedparten af mælkeproducent Jacob Stensigs arbejde på bedriften. Det passer ham rigtig godt.


Ved at være med i et strategiforløb om ledelse fik Jacob Stensig sparring og værktøjer til at få sat fokus på de områder, der er vigtige for udvikling af virksomheden. Foto: SEGES

For 37-årige Jacob Stensig er hverdagen blevet noget anderledes, end den var, da han overtog bedriften Store Blæsbjerg vest for Holstebro for snart syv år siden. Fra at have arbejdsdage på omkring 18 timer i døgnet syv dage om ugen er han nu typisk hjemme ved familien sidst på eftermiddagen. Men der er ikke kun ændret på arbejdsdagens længde.

”Nu har jeg meget mere tid til at være direktør for min virksomhed. Jeg uddelegerer langt mere ansvar og bruger mere tid på ledelse og udvikling af virksomheden. Det var der ikke altid så meget plads til i begyndelsen, men det passer mig egentlig rigtig godt,” siger Jacob Stensig.

Udvidede bedriften

Den nye kurs er gradvist blevet implementeret på Jacob Stensigs bedrift. Til at begynde med var det en noget anderledes tilgang end den, den unge landmand var vant til fra starten af sin karriere som selvstændig.

”Da jeg flyttede mig fra rollen, som ham der altid gik forrest, til at koncentrere mig mere om strategi og ledelse, krævede det, at jeg havde opbygget den rigtige organisation og havde tillid til, at jeg kunne uddelegere opgaver til mine medarbejdere. Det tog noget tid, før jeg havde vænnet mig til det,” siger Jacob Stensig.

Bedriften havde 430 årskøer og omkring 180 ha jord, da Jacob Stensig overtog bedriften i december 2012. Siden er antallet af årskøer øget til 585, og strategien for markarbejdet er ændret. Det betyder, at Jacob Stensig nu laver markarbejde både på sine egne knap 800 hektar og for en tidligere arbejdsgiver. Alt i alt omfatter markdriften cirka 1.100 hektar.

”For at kunne have en fornuftig økonomi har det været vigtigt for os at have en vis mængde jord. Ellers kan det ikke lade sig gøre at forrente maskiner og udstyr til driften,” forklarer han.

Med i bagagen har den vestjyske mælkeproducent et længere strategiforløb, som han sammen med 10 andre har været igennem. Det har betydet, at Jacob Stensig har fået sparring og værktøjer til at få sat fokus på de områder, som har været vigtige for både udviklingen af virksomheden og den mere personlige del, som også betyder meget.

”Jeg vil have en virksomhed, som præsterer godt, både økonomisk og i mælkeydelse. Men det er også vigtigt for mig, at der er tid til min familie. Den balance er svær at finde,” siger Jacob Stensig.

Efter hans mening er der mange fordele ved den nye kurs. Der er blevet mere tid til at være leder. Det kan mærkes. Både i forhold til medarbejdernes trivsel og på bundlinjen.

”Vi har langt større fokus på detaljerne i dag. Både i forhold til det faglige og i forhold til medarbejderne. Der kan jeg virkelig mærke, at der er en forskel i forhold til opstarten som selvstændig. Mit overskud og blik for medarbejderne er blevet langt bedre. I dag ser jeg udfordringer hos medarbejderne tidligere,” forklarer Jacob Stensig.

Selvforstærkende effekt

Balancen mellem tid til drift og det, Jacob Stensig kalder direktørtid, har langsomt rykket sig med en selvforstærkende effekt.

”Jeg har heldigvis oplevet det som noget positivt. Eksempelvis er det blevet godt modtaget, når jeg har uddelegeret nogle opgaver. Det har motiveret mig til at uddelegere mere og mere. På den måde har jeg skabt mere tid til at lede virksomheden og planlægge fremtiden,” siger han.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 19, 2019 

Sidst bekræftet: 18-10-2019 Oprettet: 18-10-2019 Revideret: 18-10-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Erik Suhr

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Landmand: Tal er noget, vi taler om
Hos mælkeproducent Knud Vestergaard er bedriftens økonomiske nøgletal ikke noget, han holder for sig selv. Sammen med fire ...
29.04.20
Landmand: Jeg bliver udfordret på mine beslutninger
Slagtegriseproducent Brian Christensen deler sine økonomiske nøgletal med 10 andre slagtegriseproducenter. På den måde bliv...
28.04.20
Landmand: Business Check er som en eksamen for mig
For landmand Ole Larsen er det årlige Business Check med til at styre bedriftens fokus og strategi i den rigtige retning.
10.01.20
AP1 Gårdrådet hjælper strategien på rette kurs
Et gårdråd bestående af erfarne kræfter hjælper Mogens Jeppesen til at træffe de rigtige beslutninger på bedriften.
20.09.19
Business Check var en øjenåbner
Svineproducent og planteavler Claudi Lange fra Følle på Djursland har brugt Business Check i mange år. Faktisk kan han slet...
13.06.19