Feedback Form

  

Oprettet: 23-08-2019

Meget mere end fodbold - foreningsliv integrerer udenlandske medarbejdere

Godt netværk og et aktivt liv i fritiden gør livet i Danmark nemmere for udenlandske medarbejdere. For landbrugsmedhjælper Ionut Harton har medlemskabet i den lokale fodboldklub betydet masser af venner – og et flydende dansk.


Ionut Harton er både holdleder på 3. holdet, dommer og linjevogter.

Rumænske Ionut Harton har altid spillet fodbold. Og siden han for otte år siden landede i Fårvang som ansat på en kvægbedrift, har han været medlem af Horn-Fårvang IF Fodbold. Ud over at være holdleder for 3. holdet har han været dommer i tre sæsoner og er for nylig også blevet linjevogter.

”Jeg fik mange nye venner, da jeg blev medlem af klubben – både danske og østeuropæiske,” fortæller Ionut Harton på fejlfrit dansk.

”Man bliver integreret uden at tænke over det. Folk spørger en om forskellige ting, og pludselig lærer man dem at kende. Fodbold er jo en sport, som drenge kan lide overalt i verden. Det er ligesom et fælles sprog,” forklarer han.

Ionut Harton har fået en del rumænere med i klubben. På hans hold er fordelingen mellem danskere og østeuropæere ligelig.

”Vi har et virkelig godt sammenhold i klubben. Vi har det sjovt med at spille fodbold. Efter træning sidder vi tit i klubhuset og snakker, og nogle gange holder vi fest. Det er meget mere end fodbold. Og det er ikke kun vores egne holdkammerater, vi møder, men også dem fra de andre hold i klubben,” fortæller han.

Mere attraktivt at blive i Danmark

Teamleder for HR og rekruttering Vittus Bernlow i AgriNord har speciale i østeuropæiske forhold. Han nikker genkendende til Ionut Hartons historie.

”Det danske foreningsliv kan gøre en stor forskel for de mange østeuropæiske medarbejdere i landbruget. Man kan godt være lidt isoleret, når man bor ude på landet, og mange udenlandske medarbejdere føler sig ensomme. Her kan foreningslivet være en rigtig god indgang til nye venner og til at lære sproget,” fortæller han og opfordrer kvægbrugerne til at hjælpe deres udenlandske medarbejdere til at komme af sted.

”De vil typisk meget gerne integreres i lokalsamfundet, og med et godt netværk er der langt større sandsynlighed for, at vi kan holde på dem. Og vi har jo brug for deres arbejdskraft,” lyder det fra Vittus Bernlow.

Friskt pust til foreningen

Fordelene går også den anden vej. Formand for Horn-Fårvang IF Fodbold, Ole Frandsen, er meget tilfreds med de østeuropæiske medlemmer.

”Ud af vores ca. 270 fodboldspillere er omkring 15 pct. østeuropæere. Det betyder, at vi – helt usædvanligt for en klub af vores størrelse – kan stille med fire seniorhold. Vi ville helt sikkert have haft et hold mindre, hvis det ikke var for vores udenlandske spillere,” forklarer han.

Det østeuropæiske islæt er, ifølge formanden, ikke kun en fordel for medlemstallet:

”Det har helt klart pustet nyt liv i grupperne, at der kommer nogen udefra og bidrager med en anden kultur. De bidrager ikke kun på banen, men er også meget aktive som frivillige ved arrangementer og som dommere og kampledere,” fortæller Ole Frandsen.

Han så gerne, at også de østeuropæiske kvinder kom med i foreningens forskellige idrætsaktiviteter – fx badminton og gymnastik. Indtil videre er det lykkedes at få nogle af dem med som frivillige ved fodboldstævnerne – bl.a. en fotograf, assistenter i salgsboderne og hjælpere med rengøringen.

Pixibog til nye udenlandske medarbejdere

Du kan hjælpe dine udenlandske medarbejdere til at forstå kulturen på danske bedrifter med denne engelsksprogede pixibog fra SEGES.
Du kan også få den i en trykt version ved at henvende dig til Vibeke Fladkjær Nielsen på vfn@seges.dk eller på tlf. 21202556.  

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 15, 2019

Sidst bekræftet: 23-08-2019 Oprettet: 23-08-2019 Revideret: 23-08-2019

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Tesco forlanger parvis opstaldning af kalve
Den seneste forskning om opstaldning af kalve har fået supermarkedskæden Tesco til at forlange par- eller gruppevis opstald...
04.10.19
Nu ved jeg at køer har en megalang tunge
At køer selv går ind i en stor maskine og bliver malket var nyt for københavnerpigerne Nanna og Silja, der i forbindelse me...
04.10.19
Kvægnyt nr. 18 - 2019
Nu ved jeg køerne har megalange tunger; Driv forretning som Mærsk; Høj kodødelighed i sommeren 2019 ......
04.10.19
Et, to og tre hjerter til okse-, kalvekød og mejeriprodukter
Dyrevelfærdsmærket udvides til også at omfatte okse- kalvekød og mejeriprodukter. Ordningen forventes at træde i kraft 1. j...
20.09.19
Kvægnyt nr. 17 - 2019
Her taler vi allesammen dansk; Vand giver liv til naturen og bedriften; m.m.
20.09.19