Oprettet: 17-05-2019

Hæld mere viden på udenlandske medarbejdere

De kommer godt fra start – og så går de i stå. Ny undersøgelse viser, at der er et stort udviklingspotentiale i udenlandske medarbejdere.


Jo mere du inddrager dine udenlandske medarbejdere, jo dygtigere bliver de.

Hvornår har du sidst drøftet årsagen til antallet af nyinficerede med din ukrainske eller rumænske medarbejder?

Hvis svaret ligger lidt langt væk, ligner du hovedparten af danske mælkeproducenter. Og hvis dine udenlandske medarbejdere heller ikke er flittige kursister i den faglige efteruddannelse – skiller du dig bestemt ikke ud fra mængden.

En netop afsluttet undersøgelse foretaget af Vibeke Fladkjær Nielsen, SEGES, viser nemlig, at mens der generelt er rigtig godt styr på oplæringen af nyankomne udenlandske medarbejdere, kniber det med udviklingen på længere sigt.

”De udenlandske medarbejdere kan deres rutiner og ved, hvad de skal gøre. Men herefter går de i stå. Der bliver ikke puttet ny viden på, og derfor udvikler de sig ikke,” fortæller hun.

Tror de kan alt

Undersøgelsen gjorde det klart for Vibeke Fladkjær Nielsen, at kommunikationen om landbrugets muligheder for videreudvikling ofte er svær. Nogle landmænd synes ikke, at medarbejderne efterspørger mere viden, og mange af medarbejderne kender ikke til mulighederne.

”Mange af de udenlandske medarbejdere fortalte, at de kunne alle rutinerne på bedriften og dermed vidste alt om mælkeproduktion. De ved simpelthen ikke, hvad de kan opnå,” fortæller hun.

Og det er en udfordring, der skal tages hånd om. Ikke primært for den enkelte medarbejders skyld – men for bedriftens, mener konsulenten med speciale i ledelse, der ser et kæmpe potentiale i at hæve vidensniveauet.

”Hvis de udenlandske medarbejdere bliver løftet, får landmanden en sparringspartner. Det betyder øget refleksion, og i sidste ende vil det hæve bedriften,” påpeger hun.

Vind konkurrencen om arbejdskraft

Hendes opfordring er derfor klar:

”Bliv ved med at putte ny viden på dine udenlandske medarbejdere. Involvér dem i baggrunden for nøgletal, fx celletal, pct. nyinficerede, fodereffektiviteten – tag en snak om, hvad der ligger bag tallene, hvordan I kan gøre det bedre, og hvorfor I arbejder med det. Send dem på kurser eller vis dem de gratis digitale kurser og film, der findes til udenlandske medarbejdere,” lyder det fra konsulenten.

I sidste ende handler det også om at vinde kampen om arbejdskraft.

”Når de udenlandske medarbejdere har været her et stykke tid, finder mange af dem ud af, at de gerne vil blive i landet. Så vi skal sørge for, at de ser muligheder i landbruget. En af de dygtige udenlandske medarbejdere, der deltog i undersøgelsen, fortalte, at han ville blive i landbruget, fordi han gerne ville bruge hovedet – og det kom han ikke til, hvis han arbejdede på en fabrik. Sådan skulle vi gerne have alle til at tænke,” mener hun.

Desværre var opfattelsen blandt mange, at man i landbruget arbejder meget og på uhensigtsmæssige tidspunkter, og derfor frister et job i industrien.

Og det får Vibeke Fladkjær Nielsen til at komme med en sidste opfordring:

”Når de udenlandske medarbejdere har været her et stykke tid, så tag en snak med dem om hvad deres planer og drømme er. Oplys dem om de muligheder der findes, og vis dem at landbruget er en arbejdsplads med fleksibilitet og mange kvaliteter. Du vil få det mange gange igen,” lyder det fra Vibeke Fladkjær Nielsen.

“Hvis de udenlandske medarbejdere bliver løftet, får landmanden en sparringspartner. Det betyder øget refleksion og i sidste ende vil det hæve bedriften”

Vibeke Fladkjær Nielsen, SEGES.


 

 

 

 

Se også:

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 10, 2019

Sidst bekræftet: 17-05-2019 Oprettet: 17-05-2019 Revideret: 17-05-2019

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 10 - 2020
Læs om: Sænkede sin kodøedelighed fra skyhøj; Gode erfaringer med par og gruppevis opstaldning; Stram op på antibiotika rut...
15.05.20
Kvægnyt nr. 9 - 2020
Læs om: Pas særligt godt på ældre køer i sommerhalvåret; Angus er et godt alternativ ved krydsning; Effekt af gylle bragt u...
01.05.20
Faglige input fra slagtekalveproducenten giver mælkeproducenter stor værdi
Vi sikrer forretningen og får faglige input, fortæller to mælkeproducenter om leverandørmøder hos deres aftager af tyrekalv...
01.05.20
Kvægnyt nr. 8 - 2020
Læs om: ”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”; Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tag...
17.04.20
Kvægnyt nr. 7 - 2020
Fokus på grovfoderprisen blev kickstartet i gårdrådet; Etabler det bedste såbed til majs; Korrekt kvælstof og startgødning ...
03.04.20

Læs også