Kvæg

Kan indirekte vaccination af køer beskytte kalve mod luftvejsinfektion forårsaget af BRS-virus?

SEGES har undersøgt muligheder i at forebygge luftvejsinfektioner hos kalve forårsaget af BRS-virus. Køerne blev vaccineret omkring goldning med henblik på at øge mængden af antistoffer i råmælken.

I efteråret 2018 afprøvede SEGES en strategi til forebyggelse af luftvejsinfektioner med BRS-virus (BRSV) i en stor jersey-besætning. Besætningen havde i en længere periode forud for opstart af testen oplevet betydelige problemer med luftvejsinfektioner hos kalve helt ned til 14 dages alderen. Køerne blev vaccineret omkring goldning med henblik på at øge mængden af antistoffer i råmælken. 

Resultatet viste ingen effekt på sygdomsforekomst, men vaccine kan dog overvejes ved tidlige tilfælde af luftvejsinfektioner.
Ved obduktion af en række kalve og efterfølgende PCR-diagnostik blev bl.a. fundet BRS-virus (BRSV), der er en velkendt årsag til luftvejsinfektioner hos kalve.

Sådan udførtes indirekte vaccination af køerne mod luftvejsinfektioner hos kalve

Besætningsejeren var indstillet på at implementere en forebyggende strategi, som ud over optimering af managementforhold specielt omkring råmælkstildeling og fodring også omfattede vaccination.
Da infektionerne optrådte allerede blandt de helt unge kalve, blev det besluttet at vaccinere køerne for derved at øge kalvenes modstandskraft indirekte ved tildeling af råmælk fra de vaccinerede køer.

Halvdelen af køerne blev vaccineret med Bovilis Bovipast omkring goldning samt 3-4 uger senere. Kalve født i perioden blev ved fødsel placeret i 2 grupper. Den ene halvdel af kaldene fik tildelt råmælk fra en vaccineret ko og den anden halvdel blev som kontrolgruppe tildelt råmælk fra en ikke-vaccineret ko.

Alle kalve blev tildelt omkring 2½ liter råmælk med en Brix-værdi på mindst 22 ved første fodring. I den anvendte statistiske model er der taget højde for længden af perioden fra fødsel til tildeling af første portion råmælk, men der blev ikke fundet nogen effekt af denne.

Undersøgelserne af den indirekte vaccination viste at:

  • Vaccinerede køer opnåede et signifikant højere niveau af antistoffer mod BRSV sammenlignet med ikke-vaccinerede køer (P=0,0004)
  • Råmælk fra vaccinerede køer havde et lidt højere indhold af antistoffer mod BRSV sammenlignet med råmælk fra ikke-vaccinerede (P=0,09)
  • Kalve tildelt råmælk fra vaccinerede køer havde signifikant højere niveau af antistoffer mod BRSV i serum sammenlignet med kalve, der blev tildelt råmælk fra ikke-vaccinerede køer (P<0,0001)
  • Der kunne ikke påvises forskel på omfanget af sygdomsbehandlinger eller dødelighed mellem gruppen af kalve tildelt råmælk fra vaccinerede køer og gruppen af kalve, der blev tildelt råmælk fra ikke-vaccinerede køer

Selvom det ikke i den aktuelle afprøvning var muligt at påvise en effekt på sygdomsforekomst eller dødelighed, så er det rimeligt at antage, at det højere indhold af specifikke antistoffer mod BRSV har øget kalvenes modstandskraft.

Besætningen valgte i tillæg til ovenstående vaccinationsstrategi at vaccinere alle kalve (både kontrol- og forsøgskalve) med Bovilis Bovipast ved 3- og 4-månedersalderen for at opnå en bedre beskyttelse hos de ældre kalve.

Indirekte vaccine af køer kan overvejes som supplerende forebyggelse mod luftvejs-infektioner

På baggrund af resultaterne fra den gennemførte afprøvning vurderer vi, at beskyttelse af kalve via tildeling af råmælk fra vaccinerede køer kan overvejes som et muligt tiltag i situationer, hvor der opleves meget tidlige tilfælde af luftvejsproblemer.

Det er dog essentielt, at der samtidig sættes fokus på optimering af råmælksrutiner, hygiejne, fodring, syg-domsovervågning og management i øvrigt. Ligeledes bør det altid overvejes, om den estimerede effekt kan stå mål med omkostningerne i forbindelse med vaccination.

I forhold til overvejelser omkring ’alternative vaccinationsstrategier’, så bør muligheder for anvendelse af en intranasal vaccine tages med i betragtning. 

Vil du vide mere?

Støttet af