Oprettet: 05-09-2016

Rådgivere kan hjælpe landmænd i gang med innovative projekter

Der er hjælp at hente, hvis man som landmand ønsker at gå nye, alternative veje end traditionel landbrugsproduktion. Sjællandsk landmand og hans rådgiver fortæller, hvordan de har samarbejdet om alternativt mælke-projekt.

Den 31. marts 2016 stod landmand Michael Andersen fra Tøvestensgaarden i Hejninge ved Slagelse foran et panel af eksperter i landbrugets udgave af Løvens Hule. Her skulle han præsentere sin nyeste ide: Hømælk. Ideen går ud på, at han sammen med osteriet Ostebørsen vil sælge frisk mælk og oste fra køer, der græsser på engene i Tude Ådal, hvilket giver mælken en særlig smag fra urter og hø.

Ser det fra landmandens side
Katalysatoren bag Michaels deltagelse i Løvens Hule var hans økonomirådgiver, Bente Poulsen fra Gefion. Hun havde hørt, at SEGES søgte innovative landmænd, der ville præsentere deres ideer for et ekspertpanel, som derefter kunne tildele dem op til 45.000 kr. til deres projekter. Michael var straks med på ideen, og med sig hjem fra Løvens Hule fik han en masse indspil samt 45.000 kr. til rådgivning. Og så kunne Bente tage fat.

”Jeg kom ind, hvor der stadig var en masse ideer i luften, og det hele var meget ustruktureret. Ostebørsen er meget professionelle og havde fokus på, hvordan de kunne skabe et mikro-mejeri, men ingen havde tænkt på, hvordan det skulle lykkes ude hos Michael. Så jeg fik sammen med Michael og kvægbrugsrådgiver Jesper Hagelund overblik over projektet og struktur på det, så vi sikrer, at projektet kan kombineres med Michaels eksisterende mælkeproduktion”, forklarer Bente Poulsen, virksomhedsrådgiver i Gefion.

Skal være åben for alternativer
Bente har ifølge Michael Andersen været afgørende for, at projektet er kommet godt i gang. Men for at kunne gå nye veje kræver det også, at man har en konsulent, der er åben for alternativer, understreger han.

”Der er mange, der har sagt til mig: ”Pas nu bare dine køer og koncentrer dig om det”, men Bente lægger altid ører til en god ide,” fortæller Michael Andersen. Bente Poulsen lægger heller ikke skjul på, at hun synes, det er spændende at arbejde med innovative landmænd. Samtidig ser hun et rådgivningsbehov hos dem.

”Som rådgivere ved vi noget om, hvordan man gennemfører processerne, sætter dem i gang, og i hvilken rækkefølge tingene skal tages. Samtidig spiller vi en vigtig rolle ved at følge tingene til dørs og spørge ind til, hvordan landmanden kommer videre. Vi er garanten for, at projektet kommer hele vejen” forklarer hun.

Rådgivningen kan også hjælpe innovative landmænd
Derfor overraskede det også Bente Poulsen, at flere af de øvrige deltagere i Løvens Hule ikke vidste, hvor de kunne få hjælp.

”Det lyder næsten som et nødråb i mine ører, for jeg tænker, at selvfølgelig kan vi hjælpe,” fortæller Bente Poulsen. Hun mener, at rådgivere kan hjælpe med at sikre den rigtige retning fra starten og hurtigt kan afgøre, om ideen har substans.

”Jeg vil gerne være med der, hvor ideerne starter, og man kan arbejde med strategien. De valg, man tager, er jo rigtige vigtige for, hvor man ender henne,” forklarer Bente Poulsen og tilføjer, at hun samtidig agerer sparringspartner for landmanden.

”Jeg ved, hvordan vi kommer videre, og kan bringe specialister på banen, så vi får en god proces og får lavet nogle handlingsplaner, så vi kommer i mål med strategien”, forklarer hun om sin rolle.

Sidst bekræftet: 13-03-2017 Oprettet: 05-09-2016 Revideret: 05-09-2016

Forfatter

Økonomi & Virksomhedsledelse
Kommunikationskonsulent

Anja Kruse Christensen

Fagkommunikation


Af samme forfatter

”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”
Susanne og Anders Just fra Thy organiserer arbejdstiderne på deres bedrift, så de tilgodeser medarbejderne. På den måde for...
17.04.20
Bliv godt klædt på til at blive virksomhedsejer
Få tjek på alle detaljerne, når du skal forfølge drømmen om at blive selvstændig landmand.
30.10.19
Bliv godt klædt på til at ejerskifte din virksomhed
Få tjek på alle detaljerne, når du skal godt videre fra livet som selvstændig landmand.
30.10.19
Opblødning af skattereglerne ved generationsskifte
Få et samlet overblik over mulighederne i opblødningen af skattereglerne omkring bo- og gaveafgift, se konsekvensberegninge...
27.11.18
Pension: Vi skal have flere landmænd med!
Ny analyse af landmændenes pensionsopsparinger viser, at landmændene gennemsnitligt set er gode til at spare op. Men der er...
01.11.18