Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 07-11-2019

  

Oprettet: 07-11-2014

Risikovurdering af finansiering

Få et overblik over elementerne i banken og kreditforeningens rating/kreditvurdering af en virksomhed og dermed grundlaget for deres risikovurdering i finansieringsmæssig sammenhæng.

Direkte link:  Risikovurdering af finansiering mv. (pdf)

Risikovurdering af finansiering og banken eller kreditforeningens kreditvurdering og endelige rating af virksomheden – hvad er op og ned, og hvad lægger banken vægt på?

Risikovurdering

En risikovurdering er en vurdering af de risici banken eller kreditforeningen løber ved at udstede et lån til en virksomhed.

Kreditvurdering

En kreditvurdering er banken eller kreditforeningens vurdering af en virksomheds evne til at tilbagebetale og forrente lånet og dermed en vurdering af virksomhedens kreditrisiko. Denne risiko munder ud i en såkaldt rating af virksomheden, som afgør den lånestatus, virksomheden har i den pågældende bank. Jo højere rating virksomheden har, desto større er sandsynligheden for, at et lån bliver godkendt.

Forskellen på risikovurdering og kreditvurdering

Der er store ligheder mellem de to vurderinger, forskellen er dog, at det er banken, der foretager en kreditvurdering, og dermed kommer med en rating af låntageren, mens landmandens egen rådgiver kan foretage en risikovurdering af virksomheden og opregne de faktorer, som har indflydelse på, om landmanden er en god låntager for banken eller kreditforeningen eller ej.

Oversigten over kreditvurdering

I pengeinstitutternes risikovurdering af landbruget ligger en række faktorer til grund for de enkelte virksomheders rating. Som det fremgår af oversigten er der seks overordnede faktorer, der har indflydelse på ratingen: Ledelsesmæssige kompetencer; økonomien i branchen og makroøkonomi, samt økonomiske, budgetmæssige og finansielle faktorer som regnskabet, indtjeningen, følsomhedsbudgetter, det aktuelle budget/resultat, rentabiliteten, soliditet og risiko samt likviditeten. Derudover har forskellige faktorer i forbindelse med indtjeningen også indflydelse på kreditvurderingen.

Sidst bekræftet: 24-10-2018 Oprettet: 07-11-2014 Revideret: 07-11-2014

Forfatter

Økonomi & Virksomhedsledelse
William Schaar Andersen

Af samme forfatter

Sådan arbejder du og din rådgiver med den udvidede SWOT
Når du som landmand skal arbejde med den udvidede SWOT sammen med din rådgiver, anbefaler vi en bestemt proces. Med denne p...
23.08.19
Stor forskel på udgiften til mineraler på økologiske malkekvægbedrifter
Udgifter til indkøb af mineraler til økologiske malkekøer er stigende, og mellem bedrifter varierer udgiften fra 2 til 6 ør...
11.07.19
Aktuelt
Her kan du læse om ejerskifte, krisestyring og risikostyring.
16.02.18
Plenummøder giver dig plads til vigtige strategiske overvejelser
Som landmand skal du have tid til refleksion i løbet af et strategiforløb. Du skal have mulighed for at overveje, hvordan o...
30.06.17
Tænk højt og kickstart dit strategiforløb
Skal du i gang med et strategiforløb, eller overvejer du, om det kunne være noget for dig? Så er her nogle overvejelser, du...
29.06.17