Feedback Form

  

Oprettet: 30-11-2018

Slut med aflivning af økologiske spædekalve

Fra 1. januar må økologerne ikke længere aflive spædkalve.

Landbrug & Fødevarers økologisektion har sammen med Mejeriforeningen og Økologisk Landsforening justeret brancheanbefalingerne for mælk og kød, så det nu er slut med aflivning af spædekalve. Forbuddet træder i kraft 1. januar 2019. Baggrunden er iflg. specialkonsulent i økologi, Finn Strudsholm, SEGES bl.a. et ønske om at imødekomme forbrugernes krav samt en vurdering af, at aflivningerne ikke er i tråd med økologiens værdier. Som det ser ud p.t. aflives omkring 800 økologiske spæde tyrekalve hvert år. Det er primært jerseykalve samt enkelte kalve fra besætninger i samonellastatus 2.

”Det er især de økologiske jerseybesætninger, hvoraf der findes godt 30, som har en udfordring med at få økonomi i tyrekalvene. Men der er jo ingen landmænd – økologer eller ej – der bryder sig om at slå dyr ihjel lige efter fødslen. Derfor er mange allerede ophørt med at aflive og har fundet andre løsninger,” forklarer Finn Strudsholm.

De tiltag, som især benyttes, er anvendelse af kønssorteret sæd og krydsning med kødkvæg. Nogle få vælger at fede tyrekalvene op eller at lave stude.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 22, 2018

Sidst bekræftet: 30-11-2018 Oprettet: 30-11-2018 Revideret: 30-11-2018

Forfatter

Økologi Innovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Tesco forlanger parvis opstaldning af kalve
Den seneste forskning om opstaldning af kalve har fået supermarkedskæden Tesco til at forlange par- eller gruppevis opstald...
04.10.19
Nu ved jeg at køer har en megalang tunge
At køer selv går ind i en stor maskine og bliver malket var nyt for københavnerpigerne Nanna og Silja, der i forbindelse me...
04.10.19
Kvægnyt nr. 18 - 2019
Nu ved jeg køerne har megalange tunger; Driv forretning som Mærsk; Høj kodødelighed i sommeren 2019 ......
04.10.19
Et, to og tre hjerter til okse-, kalvekød og mejeriprodukter
Dyrevelfærdsmærket udvides til også at omfatte okse- kalvekød og mejeriprodukter. Ordningen forventes at træde i kraft 1. j...
20.09.19
Kvægnyt nr. 17 - 2019
Her taler vi allesammen dansk; Vand giver liv til naturen og bedriften; m.m.
20.09.19