Feedback Form

  

Oprettet: 15-03-2011

To bio og not to bio: Hollandsk økomesse med stemning

Spændende nye produkter, netværk på kryds og tværs i sektoren var hovedingredienser på årets store økomesse i Zwolle i slutningen af januar 2011.

Messen bød på stande fra hele den økologiske fødevarekæde. Der var landbrug, mindre fødevarevirksomheder, kooperativer, interesseorganisationer, myndigheder, forskningsinstitutioner, landbrugsskoler, maskinsælgere med videre. Et overflødighedshorn af økologiske muligheder og tilbud især målrettet vores hollandske naboer, men som sagtens kan inspirere dansk økologi.

Video Link[Indgang på Biovak]

Video Link[Strandkål]

Det nye grønt fra vadehavet
Biovak havde en vadehavsstand. Her var der blandt andet bleget og salt strandkål (Crambe maritima). Strandkål vokser vildt på hollandske og også danske strandenge, og er nu blevet dyrket af landmand Marc van Risjjelberghe på vadehavsøen Texel. Produktionen begyndte i 2008. Han oplyste, at flere stjernekokke i Holland har udviklet opskrifter med strandkål, som smager lidt som asparges. Marc van Risjjelberghe indgår i et samarbejde med forskningen ved professor Jelte Rozema, Universitet i Amsterdam om at udvikle flere salttålende planter, der efterfølgende kan dyrkes på de 1,5 mia. ha i verden med salte forhold. 

De har etableret et stort forsøgsområde/have, hvor de dyrker salttålende planter, som kan dyrkes i fremtiden. Han fortæller, at de har ti planter, som de har forsøg med, bl.a. rucula, strandbede, kartoffel og quinoa 

Læs mere på www.ziltezeekool.nl og man kan læse om producenterne bag vadehavsprodukter

Hustruen til Marc van Risjjelberghe, Texel, med strandkål. Foto: Tomas Nørfelt, Videncentret for Landbrug. 

Økomælk
Biodynamisk mælk var der også på Biovak. Fx stod mælkeproducenten og gårdmejeriet drevet af A. Koekkoek og H.E. Hoekstra fra Halingen og uddelte smagsprøver. De fortalte, at de ikke har brugt antibiotika siden 2003, alle 60 køer har horn og de producerer bl.a. kærnemælk og yoghurt under eget brand, Waddenhoeve. De sælger blandt andet direkte fra gårdmejeriet til forbrugere i store glasflasker, som tages retur og vaskes for at blive fyldt igen. På spørgsmålet om fremtiden for økologisk mælkeproduktion svarede Anneke Kekkoek, at den ser lys ud. Selvom de også har oplevet den finansielle krise, har det ikke påvirket salget. En liter yoghurt koster 0,99 euro (7,38 kr.) og en flaske økomælk koster 1 euro (7,45 kr.) i gårdbutikken. 

Ukrudtsrobot
Under navnet bioKennis kommunikerer Wageningen Universitet og Louis Bolk Institut forskningsresultater om økologisk landbrug, som er finansieret af Ministeriet for Landbrug, Natur og Fødevarekvalitet. På Biovak præsenterede bioKennis mere end 40 studier fra forskningen. bioKennis viste redskaber frem fx Beetle Eater, som kan bruges i asparges til skadedyrsbekæmpelse. På bioKennis stod også FlevoTech, der et maskinudviklingsfirma, som fremviste en robot til ukrudtsbekæmpelse i rækkeafgrøder. Den fungerer ved brug af en såkaldt ”muskelcylinder”, der via trykkluft aktiverer arm, der luger rundt om kulturen. Ifølge FlevoTech koster maskinen til tre rækker ca. 20.000 kr., hvilket er billigere end maskiner baseret på videoteknologi. Lugningen i maskinen styres via en laserstråle, der brydes af kulturen.

Video Link[Lugerobot fra FlevoTech] 

Muskelcylinder på FlevoTech lugerobot, foto: Tomas Nørfelt, Videncentret for Landbrug. 

Messen havde sin egen catwalk nær restauranten. Og der var der flere gange modeshow med økologisk beklædning fremvist at en flok friske og søde piger.

Video Link[Modeshow på Biovak]

En stand bød også på salg af økologisk gulvtæppe. Standpersonalet oplyste, at det tyskfremstillede tæppe af uld koster 45 euro per kvadratmeter. Foto: Tomas Nørfelt, Videncentret for Landbrug

Biovak foregik i dagene den 19.-20. januar 2011 i udstillingshallen IJsselhallen i midten af Zwolle. Biovak afholdes hvert år i januar, og det var 4. gang, at messen fandt sted. Hver gang med flere udstillere og flere gæster. Man begyndte i 2008 med 62 udstillere og 2.300 besøgende. I 2009 flyttede Biovak til Zwolle bød på 160 stande og 5300 gæster. I 2010 var der 290 stande og 11.500 gæster. I dag er Biovak slået sig fast som nationalt samlingspunkt for hele den økologiske sektor med 365 stande og omkring 14.000 gæster.

Som dansk besøgende oplever man straks det store engagement blandt både gæster og udstillere, og flere gav udtryk for glæden over at være med på messen, dog uden at de kunne påvise, at de tog hjem med fyldte ordrebøger. De udstiller mere for at føle samhørighed og netværke i hele den økologiske sektor.

Messen blev åbnet af ikke færre end 32 borgmestre, som blev vist rundt på messen på førstedagen, hvilket naturligvis gav en hel del presseomtale i de hollandske medier.

De besøgende på messen er skønsom blanding af landmænd, folk fra virksomheder og organisationer. Sjoerd de Hoop, der er én af initiativtagerne bag Biovak, anslår, at størstedelen af besøgende er landmænd og folk med tilknytning til landbruget. Han fortalte, at ca. 7000 gæster kommer fra økolandbrug, og at hvert økolandbrug sørger for, at der i gennemsnit kommer 4,5 person med fra bedriften.

Faglige møder
Udover messen var der også arrangeret en stribe oplysende møder i en hal ved siden af. I mødehallen var der oprettet fem interimistiske mødelokaler, hvor der foregik sideløbende møder på en times varighed.

Et af møderne gjaldt succesfulde regionale produkter og direkte salg. På mødet holdt den lille marmelade- og chutney-virksomhed, D’Oude - Backerij met bijzondere oplæg om deres produktudvikling og afsætning. De tilbyder lønproduktion og private label af både marmelade, syltetøj, saucer og chutney. Styrken ved virksomheden er, at de kan producere marmelade af bær helt ned til 85 kg. På mødet oplyste virksomheden, at et glas marmelade koster ca. 10 kr. at fremstille.

På mødet fortalte en repræsentant fra firmaet Peter van de Graf, der har samlet 80 producenter om produktudvikling. Det var fx et løsning med to glas, der blev solgt samlet. I det nederste glas var der lammekød og i det øverste glas pærechutney. Pris i butikkerne er ca. 74 kr., mens de koster 44 kr. at fremstille.

Kongresmøde på Biovak i interimistisk mødelokale. Foto: Tomas Nørfelt, Videncentret for Landbrug 

To glas i et. Peter van de Graf solgte lammekød i nederste glas og pærechutney i det øverste. Foto: Tomas Nørfelt, Videncentret for Landbrug.

Jeg havde fornøjelsen af at besøge Biovak i Holland sammen med økologisk grønsagskonsulent Richard de Visser, Gartnerirådgivningen. Og det var en spændende messe med super stemning og mange spændende produkter og stande.

Richard de Visser, til højre, i hollandsk snak med økologisk mælkeproducent. Foto: Tomas Nørfelt, Videncentret for Landbrug.

Richard de Visser, til venstre, talte med økokonsulenter fra Holland og Belgien. Foto: Tomas Nørfelt, Videncentret for Landbrug.

Fakta om økologi i Holland
Holland er lidt mindre end Danmark i areal, men har 16.5 million indbyggere, og er derfor et at verdens mest tætbefolkede lande. 

Landbrugsarealet er på 1,9 mio. ha. fordelt på 75.000 landbrug. Biodynamiske landbrug er mere fremherskende end i Danmark og ikke underligt var det første økologiske landbrug i Holland fra 1926 også en biodynamisk gård i Zeeland, Loverendale. 

Den økologiske sektor voksede kun langsomt i Holland. I 1972 var der 85 økobedrifter og I slutningen af 1980’erne var der 359. I 2008 blev der dyrket 50.435 ha økojord, hvilket svarede til 2,6 pct. af det totale landbrugsareal fordelt på 1473 landbrug. 1,9 pct. af alle landbrug i Holland var i 2008 økologiske. 

Den dominerende afsætningskanal for økologiske produkter i Holland er den ordinære detailhandel, men også helsekost og special-butikker spiller en stor rolle i afsætningen. 

Har du fået lyst til selv at opleve økologi i Holland, kan vi anbefale at deltage i den årlige økologiske feltdag.

Biologische Velddag foregår 29. juni 2011, kl. 14-21 i Lelystad. Læs mere om feltdagen. Artiklen ikke længere tilgængelig.

Sidst bekræftet: 02-03-2015 Oprettet: 15-03-2011 Revideret: 15-03-2011

Forfatter

Økologi
Tomas Brødsgaard Fibiger Nørfelt

Af samme forfatter

Etablering af græs i folde
Læs her om etablering af græs til økologiske grise, samt hvilke frøblandinger der kan anvendes til udlægget
15.11.19
Hestebønner flytter til vandet jysk sandjord
I ØkoProtein projektet er der gennemført en del dyrkningsforsøg gennem de sidste tre år.
05.10.15
Lidt hestebønner til svin er godt
Forsøg viser, at det er muligt at udskifte en del af sojaen fra foderet til økosvin med hestebønner, og det giver god tilvæ...
05.10.15
Mere økologiforskning ud til de økologiske konsulenter og landmænd
SEGES søger svar fra landmænd og konsulenter på spørgeskema, der skal bane vejen for bedre spredning af viden om økologisk ...
13.05.15
Arealforbrug og emission af drivhusgas ved græsbaserede oksekødsproduktionssystemer
Der er lavet en beregning af arealforbrug og udledning af drivhusgasser per kg kød produceret ved tre alternativer økologis...
08.01.15