Feedback Form

Økologi - alle 

Oprettet: 23-05-2008

Spændende potentiale for smag i økologisk svinekød

Nyhedsbrevet Danish Meat omtaler en interessant undersøgelse foretaget af Slagteriernes Forskningsinstitut

Undersøgelsen går - kort fortalt - ud på at bedømme spisekvaliteten af mørbrad og koteletter fra 11 forskellige svineracer. Såvel et professionelt smagspanel som fagfolk indenfor
kødbranchen fandt, at kød fra racer som f.eks. Baskisk svin, Iberisk svin og Ungarsk uldgris havde en udtalt nøddeagtig og sød smag samtidig med en mere olieagtig/fedtet smag. Den stegte kødsmag blev karakteriseret som mere intensiv (gjaldt i nogen grad også for renracet Hampshire og Duroc). Ikke kun smag, men også mørhed og saftighed adskilte sig markant positivt i forhold til almindeligt svinekød. Forhold omkring opvækst og slagtning var ikke standardiseret eller beskrevet.

I nyhedsbrevet gøres opmærksom på, at slagtekvaliteten er meget anderledes end den, der kendes fra almindelig dansk svineproduktion. Fedtindholdet er stort - faktisk større end kødindholdet (spæklag i forhold til filetmuskel). Desuden er tilvæksten lille.

Uldgris

Spændende perspektiver
Endelig giver en professionel undersøgelse dokumentation for et særdeles spændende potentiale. Resultaterne udgør et attraktivt udviklingspotentiale for f.eks. økologisk svineproduktion. De utvetydige positive karakteristika giver anledning til en interesse for - hurtigst muligt - at undersøge forhold omkring opvækst, fodring, slagtning, produktionsresultater og produktionsøkonomi. Tilmed kan man forestille sig at koble denne specielle råvare med al kendt viden, om optimal behandling af svinekød (på slagteri og i forarbejdningsleddet).

 

 

Slagteriernes Forskningsinstitut hedder nu Danish Meat Research Institute

Sidst bekræftet: 18-05-2018 Oprettet: 23-05-2008 Revideret: 23-05-2008

Forfatter

Økologi
Landskonsulent

Tove Serup

Økologi Innovation


Af samme forfatter

Sådan omlægges til økologisk griseproduktion
Konventionel produktion kan omlægges til økologisk produktion
15.11.19
Overvejelser før etablering af økologisk smågrise-/slagtesvinestald
Hvad skal man overveje inden man går i gang med byggeriet? Her på siden kan du læse om de problemstillinger landmanden / ko...
15.11.19
Barrierer for omlægning
Fokus på paradokset stort potentiale for vækst af den økologiske svineproduktion, men tilgangen af nye producenter udeblive...
15.11.19
Normtal for øko-grise medfører krav om et større harmoniareal
- I de fleste tilfælde bliver kravene dog mere lempelige end de normtal, der blev sendt ud sidste år – og udsat til i år.
10.09.19
Nye EU-regler for økologi fra 2021
Den ny EU forordning er vedtaget og træder i kraft 1. januar 2021. Lige nu arbejdes der på at præge indholdet af de detalje...
07.12.18