Oprettet: 18-12-2015
Revideret: 20-07-2016

Håndtering af grise på friland

Videoer på dansk og engelsk: Håndtering af grise på friland kan være både besværligt og farligt. Ved at læse dyrene og tilpasse sin egen adfærd i forhold til deres reaktioner kan man opnå en sikker og effektiv håndtering.

Sophie Atkinson, forsker ved SLU i Sverige, er ekspert i håndtering af store dyr. I løbet af tre dage i starten af oktober, lærte hun Jonas Frost, økologisk svineproducent fra Kibæk, hvordan han kan håndtere sine grise på en mere rolig og kontrolleret måde.

Jonas lærte bl.a. hvordan han ene mand, kan drive en flok grise sammen, drive dem ind i en vogn og sortere de grise fra, der ikke skal flyttes. Tidligere lokkede Jonas altid sine grise ind i vognen med foder, når han skulle flytte dem. Men det krævede meget planlægning og forstyrrede de daglige rutiner, fordi grisene skulle være sultne for, at det kunne lade sig gøre.

Her forklarer Sophie Atkinson, hvordan hun opnår den rolige håndtering, og hvad man især skal være opmærksom på. Klik på billedet eller linket herunder for at se videoen.Se videoen på dansk
Watch the video in English

Flugtafstand og ligevægtspunkt

I denne video kan du lære om dyrenes flugtafstand og ligevægtspunkt. Du kan udnytte flugtafstanden til at drive dyrene frem og ligevægtspunktet til at få dyrene til at stoppe eller dreje i en bestemt retning. Klik på billedet eller linket herunder for at se videoen.

 

Se videoen på dansk  
Watch the video in English      

Styre en floks bevægelser

I denne video kan du lærer, hvordan man driver en flok frem, styre flokkens retning og driver dem ind i en vogn eller igennem en åbning. Det kan være en fordel at se videoen om flugtafstand og ligevægtspunkt først, da disse teknikker udnyttes til at styre flokkens bevægelser. Klik på billedet eller linket herunder for at se videoen.

Se videoen på dansk
Watch the video in English

Sortere i en flok af grise

Grise er flok dyr, og de er mest trygge, når de er sammen med flokken. Derfor kan det være svært at sortere et dyr fra flokken. I denne video kan du lære forskellige teknikker til at sortere et dyr fra flokken enten på en mark, igennem en åbning eller i en vogn. Klik på billedet eller linket herunder for at se videoen.

 

Se videoen på dansk
Watch the video in English

Pas på ornen

Orner er større og stærkere end søerne, og deres opgave er at passe på søerne. Derfor er det mere risikofyldt at håndtere orner. I denne video kan du lære mere om, hvordan du opnår en sikker håndtering af din orne. Klik på billedet eller linket herunder for at se videoen.

 

Se videoen på dansk
Watch the video in English

Lettere og mere fleksibel arbejdsgang

Hør Jonas Frost forklarer, hvad han har fået ud af kurset, og hvad det kommer til at betyde for hans håndtering af grisene i fremtiden. Klik på billedet eller linket herunder for at se videoen.

Vimeo

Sidst bekræftet: 16-12-2019 Oprettet: 18-12-2015 Revideret: 20-07-2016

Forfatter

Økologi
Konsulent

Linda Rosager Duve

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Økologisk mælkeproduktion? Få et gratis omlægningstjek
SEGES og DLBR tilbyder økologisk omlægningstjek. I år med fokus på udvikling af økologien og økologisk produktion ved borin...
07.02.20
Økologikonsulenter
Her finder du en liste over økologikonsulenter i Danmark med speciale indenfor planteavl, kvæg, svin, fjerkræ, gartneri og ...
11.10.19
Øko-svineproducent har succes med nyt foldkoncept
Der blev fravænnet ½ gris mere pr. so, og de fravænnede smågrise vejede 1,6 kg mere.
12.07.19
Det økologiske akademi
Her finder du en kort beskrivelser af de kurser om økologisk landbrug, som udbydes af SEGES Økologi Innovation.
14.06.19
Specifikke bæredygtighedsindikatorer varierer meget fra bedrift til bedrift
Samtidig er det ikke givet, at det der virker på én bedrift har samme effekt på en anden bedrift.
08.01.19