Aktuelt - 06-808

Oprettet: 27-05-2008
Revideret: 24-06-2009

Tripsrovmider bekæmper jordbærdværgmider

Planteavlsorientering
Nr. 06-808

Den 27. maj 2008

Landscentret
Planteproduktion

Tripsrovmider bekæmper jordbærdværgmider

Resumé og konklusioner:
Forsøg på Rånna försöksstation i Sverige viser, at en tidlig udsætning af tripsrovmider i jordbær kan give en god kontrol med jordbærdværgmider. Jordbærplanter angrebet af jordbær­dværgmider om foråret giver lavere udbytte. Ved en tidlig udsætning af tripsrovmider er der risiko for, at rovmiderne fryser ihjel ved sen forårsfrost. Udsætning af tripsrovmider allerede det første år kan betale sig.

På Rånna försöksstation, Skövde i Sverige løber der i perioden 2006-08 et projekt med dyrkning af økologiske jordbær i tunnel og på friland, hvor de blandt andet undersøger muligheden for at bekæmpe jordbærdværgmider ved udsætning af tripsrovmider (Neoseiulus (tidl. Amblyseius) cucumeris).

Forsøgsplan
Honeoye og en nummersort fra Balsgård blev plantet i henholdsvis maj og august 2006. Honeoye blev behandlet med tripsrovmider allerede den 4. maj og 21. juni 2006. I 2007 blev begge sorter behandlet med rovmider den 26. april, 30. maj og 25. juli. En så tidlig udsætning som april anbefales normalt ikke på grund af risikoen for, at tripsrovmiderne fryser ihjel, hvis der kommer kolde nætter. Der er ikke sprøjtet med pyrethroider eller andre insektmidler i forsøget. Målsætningen var at sprede ca. 20 tripsrovmider pr. jordbærplante (600.000 rovmider pr. ha).

Resultater
Allerede i 2006 kunne det konstateres, at der var jordbærdværgmider i forsøget. Ved en prøvetagning i slutningen af august 2006 fandt man 35 dværgmider pr. 10 blade i ubehandlet, men man kun fandt 1 pr. 10 blade fra de behandlede parceller.

I 2007 var der meget tydelig forskel på de ubehandlede og behandlede forsøgsled. Honeoye­planterne i ubehandlet var kraftigt væksthæmmede, og mange af bærrene var små og misfarvede. Ved prøvetagning af blade i juli og august var der en tydelig og statistisk signifikant forskel i antallet af jordbærdværgmider mellem ubehandlet og behandlet.

Ved opgørelse af udbytterne var der også statistisk signifikant forskel: De behandlede parceller gav 83 pct. højere udbytte af klasse I bær. I nummersorten forekom der ikke jordbærdværgmider, og udbyttet var ikke påvirket.

Sundt plantemateriale
Det kan være svært at holde jordbærplanterne fri for jordbærdværgmidler, men en varmt­vands­behandling af stiklingerne før rodning er en gammel og velfungerende metode: 6,5 minutter i 46 grader varmt vand. Rodningstiden efterfølgende kan påvirkes negativt af behandlingen. Det er også muligt at varmtvandsbehandle frigoplanter mod dværgmider, men det kræver en længere behandlingstid.

Findes der enkelte jordbærdværgmider ved udplantning kan de hurtigt opformeres, hvis vejret er varmt. Et tidligt og varmt forår giver ofte store angreb. Tripsrovmider kræver varmt vejr og trives ikke ved lave temperaturer og regn - og absolut ikke ved frost. Tidligere har man derfor anbefalet først at udsætte tripsrovmider, når der ikke længere er risiko for nattefrost samt mindst tre uger efter en sprøjtning med et insektmiddel. Projektet har vist, at det kan være lønsomt at starte behandlingen tidligt med cirka 20 rovmider pr. plante, og så følge op med en til tre udsætninger i løbet af sæsonen, hvis der er mange jordbærdværgmider.

Det er vigtigt at holde en god hygiejne i markerne, så man ikke får spredt jordbærdværgmider fra en smittet mark over i en ren, ligesom man aldrig må tage planter fra en inficeret mark. Der er også vigtigt at plukke i marker med dværgmider til sidst, eller at plukkerne har specielt tøj på i disse marker.

Jordbærdværgmider er et ikke stort problem for de avlere, som kun anvender 1-årige kulturer, men problemet kan hurtigt accelerere for dem, som høster på samme jordbærplanter i flere år.

Læs mere om erfaringer fra Sverige og Finland med at anvende rovmider i jordbær i Planteavlsorientering 06-776.

Stig F. Nielsen

Kilde: Svensson, B., 2008. Rovkvalster klarar jordgubbskvalster. Frukt & Bär, side 26-27.

Emneord: Frugtavl, jordbær, økologi, biologisk bekæmpelse, forebyggelse, jordbærdværgmider, tripsrovmider

 

Sidst bekræftet: 24-06-2009 Oprettet: 27-05-2008 Revideret: 24-06-2009

Forfatter

Planter & Miljø
Fagredaktør

Stig Feodor Nielsen

Administration


Af samme forfatter

Confidor WG 70 er godkendt til mindre anvendelse indendørs mod skjoldlus
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Confidor WG 70 til mindre godkendelse mod skjoldlus indendørs i...
11.05.20
Tid til at holde øje med kålfluerne
Det varme vejr i uge 16 og 17 har sat skub i kålfluernes udvikling, så første generation er allerede på vingerne. Fluerne p...
27.04.20
Dithane NT er godkendt til mindre anvendelse i æble og pære
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Dithane NT til mindre anvendelse mod svampesygdomme i æble og p...
24.04.20
Clomazon-produkter godkendt til mindre anvendelse i rodfrugter og kål
Efter anmodning fra HortiAdvice har Miljøstyrelsen godkendt Command CS og Clomate til mindre anvendelse i gulerødder efter ...
01.04.20
BotaniGard WP er godkendt til mindre anvendelse i jordbær på friland
Miljøstyrelsen har godkendt BotaniGard WP til mindre anvendelse mod mellus i jordbær på friland.
27.03.20