Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 20-12-2019

  

Oprettet: 21-12-2018

Kombinér gradueret tildeling og on/off-kort

Skal din sprøjte kun graduere inden for dysernes arbejdsområde – eller ønsker du at lukke helt ned for doseringen i visse områder af marken. Se her, hvilke muligheder, der er med forskellige terminaler.

Automatisk graduering ved hjælp af tildelingskort er en mulighed på mange nyere sprøjter, men hvad gør du, hvis du ud over at graduere tildelingen gerne vil undlade at behandle områder i marken – og det hele skal foregå automatisk? I regi af Miljøstyrelsens Partnerskab om Præcisionssprøjtning, har SEGES i samarbejde med Thorsen Teknik gennemført en marktest, hvor to sprøjter med TopCon-terminaler fik stillet denne opgave og løste den succesfuldt. Se mere om testen her:

Men det er naturligvis ikke kun TopCon-terminalerne, der kan løse opgaven, og i det følgende beskrives en række andre mærkers muligheder og begrænsninger, når det kommer til at kombinere gradueret tildeling og on/off på sektionsniveau. Listen er ikke udtømmende, og der er mærker, vi ikke berør i denne gennemgang.

På TopCon-terminalerne blev det testet, om on/off-kortet og tildelingskortet kunne slås sammen til ét kort, og det lykkedes ikke. Og netop på det punkt adskiller de forskellige terminaler sig – nogle kan kun håndtere én fil, mens andre kun kan løse opgaven, hvis de får to.

 

Billede 1: Müller-terminalerne anvendes af flere sprøjteleverandører bla. Horsch og Kuhn.

Horsch

Horsch leverer som flere andre sprøjtefabrikanter deres sprøjter med terminaler fra tyske Müller Elektronik. Müller anvender ISO-XML-filer, men har udviklet et konverteringsprogram, som kan konvertere filer i shape-format. Til Müller-terminalerne anvendes ligeledes to filer – en doseringsfil og en fil, der kontrollerer sektionerne. Anvender du en ISOBUS-terminal til at kontrollere din Horsch Leeb-sprøjte, er det ISOBUS-terminalen, der afgør, hvilket format filerne skal udlæses i.

John Deere

På John Deeres ISOBUS-terminaler er det muligt at løse opgaven med én fil, som styrer såvel doseringen som sektionskontrollen. John Deere anvender ligeledes filformatet shape.

AGCO

Anvender du ISOBUS-terminalen på din Valtra, Fendt eller Massey Ferguson til at kontrollere sektionskontrol og tildelingskort på din sprøjte – eller kører du med én af AGCOs selvkørende sprøjter – kan opgaven løses. Det kræver, at filerne bliver udarbejdet i eller konverteret til filformatet ISO-XML version 4, som AGCO har valgt at anvende. Terminalerne skal på samme måde som TopCon-terminalerne have to filer; én der styrer væskemængden, og én der styrer, hvornår sektionerne tændes og slukkes.

Trimble

Er det en Trimble-terminal, der øger præcisionen i dine planteværnsopgaver, løses opgaven med kombineret graduering og on/off på sektionsniveau ligeledes med to filer. I dette tilfælde i det almindeligt kendte filformat shape (shp.).

Blandt de undersøgte terminaler har alle altså mulighed for løse den stillede opgave. Er du nysgerrig på, om din sprøjteterminal kan håndtere gradueret tildeling i kombination med on/off på sektionsniveau, så kontakt din forhandler. Husk, at det ofte kan være en fordel at anvende din GPS-/ISOBUS-terminal på traktoren til at håndtere tildelingskort, og at selv ældre sprøjter ofte kan opgraderes med nye funktioner.

Sidst bekræftet: 21-12-2018 Oprettet: 21-12-2018 Revideret: 21-12-2018

Kontakt

Landskonsulent, Markteknik

Henning Sjørslev Lyngvig

Afgrøder & Produktion


Forfatter

PlanteInnovation
Kasper Stougård

Af samme forfatter

Opblanding af korn i stålsiloer
Stålsiloer med omrøresystemer anvendes flere steder til sammenblanding af flere kornarter til foderbrug. Denne FarmTest giv...
23.01.19
Brede sprøjtebommes stabilitet
Sprøjtebommene bliver bredere, men hvad betyder bombredden for stabiliteten? I denne Farmtest er to sprøjter, der bortset f...
23.01.19
Rettelse: Tilskud til automatisk sektionskontrol på marksprøjter
Der er 06.08.2018 udgivet fejlbehæftet information om tilskud til automatisk sektionskontrol under Miljøteknologi 2018. Læs...
29.08.18
Gør noget godt for miljøet og din bundlinje uden store investeringer
Tilskud til miljøteknologi gør det værd at overveje, om det er tid til at udskifte marksprøjten. Alternativt kan din nuvære...
29.08.18
Video: Præcisionsjordbrugstjek - hvad er næste skridt på din ejendom?
Andekærgaard på Fyn har gode erfaringer med autostyring og sektionskontrol på deres maskiner. Nu er de klar til næste skrid...
20.06.18

Læs også