Økologi, Svin

Faremarksmanualen for sohold på friland med tilhørende 16 faktaark

Omhandler økologisk og konventionelt sohold på friland fra etablering af farefolden til fravænning af pattegrisene. Anbefalede rutiner er forklaret og beskrevet i manualen, mens de er skrevet som korte anvisninger med billeder i faktaarkene.

Det ser herligt ud, når pattegrisene løber frit omkring i faremarken, soen græsser og et par store hvide hunde vogter. Det ser næsten ud som om, de passer sig selv. Men tag ikke fejl! Det kræver indsigt, omtanke, håndværk og arbejde at få faremarken med søer og pattegrise til at fungere godt.

Faremarksmanualen henvender sig til personer, der har ansvaret for eller arbejder i faremarken. Den er en vejledning til at opnå det bedst mulige produktionsresultat.

Manualen omhandler perioden fra etablering af farefolden til fravænning af pattegrisene. Beskrivelser og anvisninger i manualen er baseret på forskningsresultater, lærebøger og erfaringer. Stoffet præsenteres dels i et baggrundsafsnit, hvor anbefalede rutiner i faremarken er forklaret og beskrevet og dels i faktaark, hvor anbefalede rutiner er skrevet som korte præcise anvisninger illustreret med billeder. Derudover henviser manualen til relevant lovgivning.

Både økologisk og konventionelt sohold

Faremarksmanualen er målrettet både konventionelt sohold på friland og økologisk sohold på friland. Når driftsformen giver anledning til forskelle, fremgår det af tekstens farve – konventionelt er blåt og økologisk er rødt.

Faremarksmanualens formål er at hjælpe personalet i faremarken til at øge antallet af fravænnede grise på friland, såvel konventionelle som økologiske.

Se eller hent Faremarksmanualen

Til Faremarksmanualen hører også 16 faktaark, hvor anbefalede rutiner til faremarker for sohold på friland er skrevet som korte præcise anvisninger illustreret med billeder.
Faktarkene omhandler nedenstående emner:

 1. Vedligeholdelse af  omfangshegn og inderhegn
 2. Indretning af farefold
 3. Klargøring af hytte –  istandsættelse og halmtildeling 
 4. Valg af hytte
 5. Flytning af søer til faremarken og tjek af søerne ved indsættelse
 6. Daglige rutiner før faring
 7. Forberedelse til faring  –  2 dage før
 8. Klimaet i hytten
 9. Faring     
 10. Sænk antallet af dødfødte  og tidligt døde pattegrise
 11. Daglige rutiner fra faring til  fravænning
 12. Kuldudjævning og ammesøer
 13. Kastration og smertelindring
 14. Pattegrisene fra 2. leveuge
 15. Fravænning   
 16. Arbejdssikkerhed

Læs eller hent de 16 tilhørende faktaark til faremarker for sohold på friland 

Yderligere oplysninger og bestilling af materialet ved henvendelse til Tove Serup - se kontaktoplysninger nedenfor.

Emneord

Vil du vide mere?